Haber: Esra Binbaş
Kanser türlerinden erken teşhis edildiğinde tedavinin mümkün olduğunu ve yaşam kalitesinin artırılabildiği düşünüldüğünde korunmanın önemi daha da arttığını belirten İl Müdürü Bıyık, tarama programları ve kanser belirtilerinin erken fark edilmesi, teşhis ve tedavi hizmetlerine erken dönemde erişilmesi yolu ile uygulanan tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerinin olduğuna dikkat çekti.
Tokat İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Atilla Bıyık, kanserin gelişiminde %90 çevresel, %10 ise genetik faktörlerin etkili olduğunu belirtti. Tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde %30-%50 oranında önlenebileceğini ifade etti.
Kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, tarama ve erken tanının kanser kontrol stratejileri arasında yer aldığını belirten Bıyık, Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde yapılan taramaların ücretsiz olduğuna dikkat çekti. 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramalarının yapıldığını belirten Bıyık, tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişilerin tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirildiğini ve ileri tetkikleri yapıldığını söyledi.
Bıyık, kanserle mücadelede “Farkındalık ve Bilinç Düzeyinin Artırılması” stratejisinin de önemli olduğunu belirterek, ülkemizde “Kanser Haftası” olarak kabul edilen Nisan ayının ilk haftası boyunca düzenlenen çeşitli etkinliklerle konuya dikkat çekildiğini ifade etti. Halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının yılın bir haftası ile sınırlı tutulmamasının önemine de vurgu yaptı.