Avrasya Yazarlar Birliği yayın organı olan Kardeş Kalemler dergisi 12 yaşında. Eylül 2018 sayısı ile 141. Sayıya ulaştı. Uzun soluklu olması, daha geniş alanda okuyucularına ulaşması dileğimizle aylık Avrasya edebiyat dergisinin son sayısını okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Kardeş Kalemler dergisini yayın hayatına başladığından itibaren takip etmeye çalışan, titizlikte, büyük bir istek ve keyifle okuyanlardan biriyim. Türk dünyası kültür ve edebiyatına yaptığı hizmetlerle çok ciddi bir boşluğu doldurmuş, gönül coğrafyamızda her sayısının çıkması hasretle beklenen, takip edilen, okunan bir yayın haline gelmiştir.
Tokat Kümbet, Bizim Kümbet ve Kümbet altında dergilerinin genel yayın yönetmeni olduğum yıllardan, yeni sayının daha dağıtımı tamamlanmadan bir sonraki sayı hazırlıklarının başladığı anların her safhasını bilirim.
Yayımlanmak üzere gelen tüm gönderilerin okunması, düzeltilmesi, dizilmesi, dergiye yerleştirilmesi, baskısı, poşetlenmesi, postalanması birkaç küçük ayrıntıdır. Görünen ve görünmeyen öyle sıkıntılar, vardır ki özellikle maddi diyebiliriz, sessizce göğüsler, her yeni sayıda gülümser, tatlı bir vuslata ulaşırsınız. Kaldı ki biz üç ayda bir çıkıyorduk.
Kardeş Kalemler aylık yayın yapıyor. Yazıların çevirileri de zor ve ayrı bir ayrıntıdır.
Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi üyesi olan derginin, Avrasya Yazarlar Birliği adına sahibi Yakup Ömeroğlu, genel yayın yönetmeni ve yazı işleri müdürü Ali Akbaş’tır. Yayın kurulunun tamamı edebiyat dünyamızın tanıdığı isimlerdir.
Kardeş kalemler dergisi başlarkengenel yayın yönetmeni ve yazı işleri müdürü Ali Akbaş’ın “Başlarken” diye yazdığı yazının ilk bölümünden;
“Yazılarıyla Kardeş Kalemler’i yaşatacak ve kanatlandıracak olan uzak-yakın diyarlardaki gönüldaşlar merhaba!
Her dergi yeni bir misyon üstlenmek ve mevcut yayın yelpazesi içinde kendisine bir yer aramak için çıkar. İşte Kardeş Kalemler de böyle bir ihtiyaçtan doğdu.
Türkiye’de yayınlanan diğer dergiler genel olarak yurtiçine hitap ederken Kardeş Kalemler bütün Türk dünyasına, yeryüzünde Türkçenin konuşulduğu çok geniş bir coğrafyaya seslenecek. Ayrıca asırlardır kader birliği ve tatlı bir ünsiyet peyda ettiğimiz Balkanlardan Kafkasya’ya, Cezayir’e, Tunus’a kadar uzanan bir kültür ve gönül havzasına, Osmanlı coğrafyasına seslenecek ve oralardan yankılar alacaktır.” (http://www.ayb.org.tr/index.php/33-uncategorised/20-karde-kalemler1)
Kardeş Kalemler dergisi üzerine düşen sorumluluğu tam olarak yerine getirmektedir. Onlarca ülkeye ses vermekte ve ses almaktadır.
Yine Değerli dostum Dr. Yakup Ömeroğlu başkanlığında Avrasya Yazarlar Birliği Türk dünyası ve gönül coğrafyamızda önemli kültürel etkinlikler de yapmaktadır.
Bu sayıda; Yazılarıyla; Prof.Dr. Memmedİsmayıl, Rahmi Ali, Roza Aytmatova, Nazar İşankul, AnnaPaytık, Osman Çeviksoy, AbdulhamidMajidiy, Havva Tekin, Prof.Dr.DaminTuraev, Dr. Yakup Ömeroğlu, Azer Turan, BerdiSarıyev, M.Şener Bulut, DevletbekBaytursınoğlu yazılarıyla,
Firuze Memmedli, LyubovArbaçakova,NikolayDabija, İntikam Yaşar şiirleriyle yer almaktadır.
Dr. Yakup Ömeroğlu’nun, “Kaşık Oymacılığı Zanaatının Anadolu’ya Gelişinde Ahmet Yesevî’nin Rolü” başlıklı yazısının giriş bölümünden; “Ahmet Yesevî, Türk kültür tarihinin en önemli burçlarından biridir. 11. Asrın 2. Yarısında dünyaya gelen ve 12.Asırda vefat eden Ahmet Yesevî rivayetlere göre vaktini üçe ayırırdı. Günün büyük bölümünde ibadet ve zikirle meşgulken, sonra talebelerine zahiri ve batını ilimleri öğretirdi. Üçüncü bölümünde ise alın teri ile geçimini sağlamak üzere tahta kaşık ve kepçe yapıp satardı.” (s.64)
Kardeş Kalemler dergisini yayın hayatında başarılar diliyorum.
Dergiye ulaşmanız ve okumanız dileğiyle…
20.09.2018 /Ankara