38°C
24 January 2025
Köşe Yazıları

KARŞIDAKİ KOMŞULARIMIZ “TÜRKOSPOROSLAR”

  • Temmuz 4, 2018
  • 7 min read
KARŞIDAKİ KOMŞULARIMIZ “TÜRKOSPOROSLAR”

(MELİH ASAROĞLU’nun KİTABI)

 

Orta Karadeniz’in güzel illerinden Tokat’ta 07.09.1989’da dünyaya gelen Melih Asaroğlu ilköğretimini ve orta öğretimini Tokat’ta bitirdi. Aldığı aile ve okul eğitimiyle sorumlu, duyarlı, araştırmalara ilgi duyan Asaroğlu, liseliler arası inkılap tarihi yarışmasında birincilik ödülü kazandı. Liseyi bitiren Asaroğlu Muğla üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümüne 2008 yılında başladı. Bir işe nasıl başlarsan o şekilde devam edersin. Okuduğu üniversiteyi “şeref” ve “yüksek şeref” dereceleriyle 2012 yılında bitirdi. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesinde 2014 yılında Balkan Araştırmalar bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde Boğazönü Adaları” tez çalışması yaptı. Türk ve Dünya tarihi Atatürk ve Yunanistan ile ilgili özel olarak çalışmalar yapmaktadır. 2013 yılından bu yana Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesinde çalışmaktadır. Tokat’ta doğan, Türkiye’ye ilimiyle bilimiyle ışık saçan gencimiz. Gelecekte çalışmalarıyla dünyada adından söz ettireceğini bugünkü güneşin aydın ışıkları gibi apaçıktır. Bu ve benzeri insanların ulusumuza her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Yolunuz açık olsun genç arkadaşlarım.

Melih Asaroğlu’nun “Karşıdaki Komşularımız (Türkosporoslar)” adlı yazdığı kitabına birlikte bir yolculuk yapalım;

YUNANİSTAN DEMOGRAFİSİ VE JEOSTRATEJİSİ

(Üç tarafı denizlerle çevrili Yunanistan 131,990 kilometrekare Başkenti Atina. Yönetim şekli Parlamenter Cumhuriyet tarafından seçilir. Dini yemin töreninin ardından göreve başlar. Toplam milletvekili sayısı 300’dür. Yunanistan, idari yapılanma olarak 54 il ve 13 bölgeden oluşur. Günümüzde 10 milyonu aşkın nüfusa sahip Yunanistan resmi dili Yunanca’dır (ELENİKA). Yunanistan’da 6.000 adet ada, adacık ve kayalığa sahiptir. 13,674 km kıyı uzunluğu ile Akdeniz ülkeleri arasında birinci sırayı almaktadır. Toplam 726 km demiryolu ulaşım ağına sahiptir. Üç tane teknik üniversite olmak üzere toplamda 22 adet devlet üniversitesi bulunmaktadır. Yunanistan’da bütün üniversiteler devlet üniversitesidir. Eğitim ücretsiz ve eşit olması amaçlandığı için, özel üniversite kurulması kanunen yasaklanmıştır.

DİKKAT!  TOKAT VALİLERİ (XXXII) ŞERİF YILMAZ

Bayrağı mavi beyazdır ve sol üst köşesinde haç bulunur. Ortodoksluğun önemli bir ülkesidir. Bu durum, Yunanistan için dezavantajdır. Çünkü Aneksimandros, Thales, Sokrates, Aristoteles, Platon gibi modern düşünürlere ve modern medeniyetin temellerinde büyük katkıları olan bir uygarlık mirasına sahip olmasına rağmen, günümüz Yunanistan’ı dini bir devlet görünümündedir. Ülkenin siyasi ve sosyal hayatında kilise etkisi, günümüzde azalmaya başlasa da halâ baskındır. Eğitim ve Din işleri Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı, Yunan Kilisesi’nin güdümündedir.

Melih Asaroğlu’nun kitabından Yunanistan’dan bazı dip notları çıkartıp anlatmaya çalıştım. Karşımızdaki komşularımız “Türkosporoslar” kitabına başlarken tanımadığımız komşumuzun daha neleri, neleri var. Melih Asaroğlu’nun kitabından ilginç bulduğum bazı başlıklardan sizlere dipnotları aktarayım.

Yunanistan Soyadları ve Anadolu ile Bağları

(Yunanistan’a mübadil gelmiş Rumlar, o zamana kadar etkilendikleri ve içinde yaşadıkları Türk Kültürünü Yunanistan’a aktarmaktan çekinmemişlerdir. Türkiye’den giden Rumlar da Türkiye’yi zanaat ve Ticaret noktasında olumsuz etkilenmişlerdir.

Anadolu’da ve düğünlerimizde hepimizin dilinde olan eğlencelerimizden ayırmadığımız aslında bir Tokat/Niksar türküsü olan “Kalenin bedenleri” adlı bu eğlenceli türkü günümüz Yunan gece hayatı ve tavernasında da var olan vazgeçilmeden “Siko Horepse Koukli mu” ya da “çiftetelli Turkiko” adıyla bütün Yunanistan’da ünlü hale gelmiştir. Selanik’te de Patra’da Atina’da da herhangi bir tavernada halkın vazgeçilmez eğlencesidir. “Çiftetelli Turkiko” efsane sanatçı ve mübadil Stelios Kazentzidis’ten dinlemek ayrı bir zevkti. Çünkü Stelios Kazentzidis, Anadolu Mübadili bir ailenin evladı olarak Yunanistan’da dünyaya gelmiş ve doğduğu toprakların kültürünü parçalarını yansıtmıştır. “Çiftetelli Turkiko’nun” yanında “Bekledim de gelmedin”, “Çadırımın üstüne şıp dedi damladı”, “Oğlan kalk gidelim”, “İndim havuz başına”, “Canımı yaktın alim”, Kazantzidis’in yorumlamış olduğu diğer Türkçe parçalardır.

Melih Asaroğlu’nun karşımdaki komşularımız “Türkosporoslar” kitabını okurken başka bir ruh alemine girersiniz. Kanatsız olarak karşıdaki komşuların duygularını paylaşırsınız.

DİKKAT!  TİYATRO

Stelios Kazantzidis Ordu mübadili bir babanın, Alanya mübadili bir annenin oğludur. 29 Ağustos 1931 yılında Atina’ya bağlı Nea İyonya’da dünyaya geldi. Yunan iç savaşında babası aşırı sağcı kralcılar tarafından işkence ile katledilmiş. Stelios Kazantzidıs 15 yaşında yetim kalmıştır. Çalıştığı fabrika patronu, kendisine bir gitar hediye eder. Çalmayı öğrenen Kazantzidis 1950 yılında bir gece kulübünde çalıp söylemeye başlar. Rembetiko ve Yunan folklorik müziğinin duayeni adlı ilk albümünü çıkaran Kazantzidis ülkede en çok sevilen sanatçı olarak yerini aldı. Kazantzidis, aslında tam bir Anadolu çocuğuydu ve Türk dostuydu. Türkçe olarak söylediği şarkılarla Zeki Müren’i ağlatmıştı. Hamiyet Yüceses’ten sonra Makber’i albümünden yorumlayan ilk sanatçıdır. Özellikle 1960’lı yıllar Kazantzidis’in birçok Türkçe parçayı yorumladığı yıllardır. 2001’de vefat ettiğinde, Atina’da 200 bin kişi Kazantzidis’i son yolculuğuna uğurlandı. Yunan televizyonları, cenaze törenini naklen yayınlandı.

    Melih Asaroğlu’nun “Karşıdaki Komşularımız “Türkosporoslar” kitabını okurken dil, din, mezhep bir kenara bırakıp önce insan olmayı anlatır insana. Sendeki duygular ne ise karşısındakini de aynı gözle bakıp anlatması kitaba ayrı bir hava ve duygu katmaktadır. Kitabın hepsini anlatmak mümkün olmasa da bence önemli bulduğum kısımlardan kısa notları sizlerle paylaşmaya çalışıyorum.

DEVAM EDECEK

 

 

About Author

Süleyman Erkan

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri