KAYMAKAM ÜÇER’İN KEBAP PAYLAŞIMI TARTIŞMA YARATTI

Turhal Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer'in tescilli Tokat kebabını 'Sivas kebabı' şeklinde yorumlayarak sosyal medya hesabında paylaşması Tokat ve Sivas illeri arasında “kebap bizim” tartışmasını yeniden alevlendirdi. Kaymakam Üçer'in "kebap" paylaşımı uzun süre gündemde yer aldı.

            Turhal Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer, geçtiğimiz günlerde Sivas Valiliği tarafından paylaşılan kebap fotoğrafına yorum yaparak kendi sosyal medya hesabından paylaştı. Kaymakam Üçer, "Bu da Sivas'ın meşhur sebzeleri ile yapılmış, ünü Tokat'a kadar uzanan Sivas kebabı. Bilmeyen Tokatlı hemşerilerimiz varsa görsün, öğrensin diye paylaşıyorum. Ağır tahrik içerir" deyip gülücük ifadesi ile paylaşımda bulundu. Sosyal medyada kısa sürede paylaşılan fotoğraf Tokatlıların tepkisini çekerken, Kaymakam Üçer paylaşımındaki yazıları kaldırarak Sivas Valiliğinin paylaşımına yer verdi. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescillenen Tokat kebabının, Sivas Valiliği tarafından Tokat Kebabı fotoğrafı kullanılarak  ’Sivas kebabı’ şeklinde paylaşılması da sosyal medyada tepki topladı. Tepkinin artması üzerine Sivas Valiliği fotoğrafı kaldırdı.

            Turhal Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer, konuyla ilgili sosyal medyadan gelen eleştirilere yazılı bir açıklama yaparak cevap verdi.

            Kaymakam Üçer, “Sevgili Tokat'lı hemşerilerim, değerli basın mensupları. Hassasiyetinizi çok iyi anlıyorum. Ben bu kebabın Tokata ait olduğunu herkes gibi biliyorum. Bu görseli de Sivas valiliğinin sitesinden ironi olarak aldım. Nitekim yorumcuların büyük çoğunluğu bu latifeyi anlamış. Çocukluğumuzda rahmetli babam bizi sırf kebap yemeye Tokat’a getirirdi, o kebabın lezzeti hala damağımdadır. Tokat'lı komşumuz rahmetli Fatma teyzenin bad ve baklalı sarmalarıyla büyüdük. Kız alıp veren, gurbette hemşeri sayılan geçmişte tek bugün iki vilayet olarak komşuluğumuza gölge düşmez. Ben Turhal'da ilin yöresel ürünleri pazarlansın diye Amasya yolu üzerinde büyük bir pazar ve kaybolmaya yüz tutmuş Kazova narince  üzümü ve yaprağını canlandırmak için 320 çiftçiyle 2000 dekar modern bağ tesis ettirmiş bir kardeşinizim. Tokatta görev yapmaktan da her daim gurur ve mutluluk duyuyorum. Geçmiş bayramınızı kutlarken hepinize sevgi ve selamlarımı gönderiyorum. Muhabbetle.” ifadelerini kullandı.

            Sivas Valiliği tarafından izinsiz kullanılan fotoğraf ise Araştırmacı Hasan Erdem’e ait çıktı. Erdem de konuyla ilgili açıklama yaparak Tokat Saklıbahçe isimli mekanda çektiği bir fotoğrafın izinsiz kullanıldığını söyledi.

TSO'DAN DA AÇIKLAMA GECİKMEDİ

            Konuyla ilgili bir açıklama da Tokat Ticaret Ve Sanayi Odasından geldi. Yapılan açıklamada, “Odamız tarafından Coğrafi İşaret Tescili yapılmış Tokat Kebabı’nın Sivas Kebabı olarak bilinçli bir şekilde ve tahrik içeren tanıtımının yapılıyor olmasına derin bir üzüntü ile şahitlik etmiş bulunmaktayız. Sivas Valiliği tarafından da bu şekilde yapılan paylaşım sonrasında Tokatlı Basın Mensupları ve halkımız hemen inisiyatif alarak harekete geçmiş ve valilik tarafından yapılan paylaşım kaldırılmıştır. Sehven yapıldığını düşündüğümüz bu paylaşımı; Tokatlı hemşerilerimizi ‘ağır tahrik içerir’ ifadesiyle üzen artçı paylaşımlar da Sivas-Tokat kardeşliğine ne yazık ki gölge düşüren talihsiz paylaşımlar olarak tarihe geçmiştir. Tokat TSO olarak talihsiz paylaşımların kaldırılmasına vesile olan ve mücadele gösteren başta gazeteci arkadaşlarımız olmak üzere duyarlı halkımıza teşekkür ediyoruz. Konuyu hassasiyet ile yakından takip etmekte olduğumuzu ve gereken adımları atacağımızı kamuoyuna saygı ile bildiririz." denildi.

"SİVAS KEBABI PATATESSİZ"

            Sivas Valisi Salih Ayhan da konuya ilişkin twitter hesabından paylaşım yaparak, “Sivas ve Tokat komşu iki ilimizin birbirine çok benzeyen patatesi ve pişirilme tekniği ile birbirinden ayrılan eşiz lezzeti. Kendine has tatları ile birbirinden kolayca ayırt edilebilen kebaplar Tokat ve Sivas arasında rekabet değil güzel bir kaynaşma örneğidir.” dedi.

            Sivas Valisinin bu paylaşımı da tepki çekti. Yerel Tarihçi Hasan Erdem Sivas Valisi Salih Ayhan’a cevap olarak “Sayın Valim yakın geçmişte tarihi bir arka planı olmamasına rağmen (şehir sevdalısı ve kültürel anlamda Sivas'a zenginlik atfetmek adına bazı kültür insanlarının ortaya attığı) yanlış bir bilginin üzerinde yapılan hataya rağmen bu kadar samimiyetle durmanız takdire şayan.

            Sizde takdir edersiniz ki hiçbir yemek kendi coğrafyasında üretim imkanı olmayan mamuller ile yapılıp o coğrafyaya mal edilemez. Aynı zamanda bahse konu Tokat Kebabı kendine has pişirme tekniği ve fırını ile çok ayrıcalıklı bir yere sahiptir.

            Bu konuda Tokat'ta geleneksel bağ evi fırınları bunun için önemli bir belgedir.

            Belgeler ışığında düşünüldüğünde Sivas'ta mevcut herhangi bir belge olmaksızın böylesi bir iddianın gerçekliği kabul edilemez.

            Kaldı ki Tokat Kebabı Tokat'ta dahi geçmişte sadece merkez ilçenin belli bölgelerindeki bağ evlerinde yapılmış olup il genelini dahi kapsamaz.

            Sivas'ta benzerinin yapılıyor olması (her konuda dostluk ve akrabalık bağı olan komşu vilayete) Tokat bağ evlerindeki geleneksel yöntemlerin ötesindeki ticarileşme sürecinde Tokat'tan giden ustalar tarafından taşınmıştır.

            Aynı yöntem ve Tokat'ta üretilen sebzeler ile yapılan Tokat kebabını (içerisinde patates yok gibi komik gerekçelerle) sahiplenmek hem tarihi gerçeklere hem de geçmişi eşsiz zenginliklerle dolu Sultan Şehir Sivas'a yakışmayan bir hatadır.

            Tarafınızın da inandırıcı bulmadığını düşündüğüm bu durumu devlet terbiyesi ve adabı gereği savunmak zorunda kalmanızı tekrar takdire şayan buluyor ve tüm bu belgeleri bizzat yerinde inceleyip gerçek lezzeti ile Tokat kebabını deneyimlemeniz için Tokat'a davet ediyorum. Muhabbetle.” yorumunu yaptı.

Tokat Haber:

This website uses cookies.