Tokat’ın Çamdere Köyünden Emine Kılıç, kışlık hazırlıkları kapsamında kuruttuğu acı biberleri öğüterek, pul biber üretiyor. Kullandığı ürünleri hazır almamaya özen gösterdiğini belirten Emine Kılıç, “Doğal pul biber kullanıyorum, kendi elimle yapıyorum ve tüketiyorum. Paketlenmiş gıdaları kullanmıyorum, içinde farklı katkı maddeleri var. Onun için kendim yapıp kendim yiyorum.” dedi.
Tokat’ta bazı köylerde kış aylarında tüketilmek amacıyla biber, patlıcan, domates kurutulmaya başlandı. Çamdere Köyü’nde kışlık yiyeceklerini hazırlamaya başlayan kadınlar, domates tatlı ve acı biber ve patlıcanları iplere dizdi. Yaz mevsiminde bol olan sebze ve meyveler ipe diziliyor ve güneşe kurumaya bırakılıyor. Ev hanımları ayrıca kendi imkânlarıyla hazırladıkları kurutmalık ürünleri satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor.
EMİNE KILIÇ KURUTMANIN PÜF NOKTASINI ANLATTI
Tokat’ın Çamdere Köyü’nde kışlık yiyecek hazırlıkları başladı. Kış hazırlıkları ile ilgili bilgiler veren Emine Kılıç (60), “İlk olarak sebzeleri bahçeden topluyorum. Daha sonra sofra bezinin üstüne yayıyorum ve çekirdeklerini çıkartıyorum. Sonra da iğne ile ipliğe diziyorum. Dizdikten sonra da dikkatli bir şekilde kurumaya bırakıyorum. Burada dikkat edilmesi gereken püf nokta, ilk etapta sebzelerin asılacağı zaman sabah veya akşam serinliğinde kurumaya bırakılması. Sıcağın yüksek olduğu öğle vakti kurumaya bırakılmaması gerekiyor çünkü güneş sebzeleri haşlıyor ve çürümesine sebep oluyor” dedi.
DOĞAL PUL BİBER
Emine Kılıç, “Acı biberleri iplere takıp kuruttuktan sonra ekmek yaptığımız fırında fırınlıyorum, öğütüp pul biber yapıyorum. Doğal pul biber kullanıyorum, kendi elimle yapıyorum ve tüketiyorum. Paketlenmiş gıdaları kullanmıyorum, içinde farklı katkı maddeleri var. Onun için kendim yapıp kendim yiyorum” diyerek doğal ürünlerin tüketimine dikkat çekti.
DOMATES KURUTMASI
Domatesin kurutma aşamalarını anlatan Kılıç, “Domatesi topluyorum, yıkıyorum ince ince kesip iplere diziyorum. İpte güzel kuruyor. Dizdikten sonra üzerine hafif tuz serpiyorum tuzla birlikte daha güzel kuruyor. Hijyenik ve temiz olmasına çok özen gösteriyorum” dedi.
YÖREYE ÖZGÜ NİFİK YEMEĞİ
Emine Kılıç, “Yöresel bir yemeğimiz, ıspanağa benzeyen buraya özgü nifik yapıyoruz. Köylerde genelde bilenler yapıyor. Elmayı kurutuyorum nifik yemeğinin içine katıyoruz, ayrıca vişne, erik, kuşburnu katıyoruz ekşisi bol oluyor doğal ürünlerden meyvelerinde katıldığı bir yemek oluyor.” ifadelerini kullandı.
AİLE BÜTÇESİNE KATKI
Kuruttukları ürünlerin bir kısmının sattıklarını belirten Kılıç aile ekonomisine katkı sağladıklarını ifade etti.