Eğitim kültür sanat edebiyat dergileri elimize ulaşıyor. Her derginin sayfalarında hatırı sayılır gezintiye çıkıyorum. Kimler var. Konular nedir.
Yaklaşık on beş yıl dergi çıkarmanın, sorumluluğunu omuzlarında hissetmenin ve dahi geceleri rüyalarda çalışmaları sürdürmenin ne olduğunu biliyorum.
Çıkacak sayının konu tespitinden, poşetleme, postaya verilmesine kadar tüm çalışmalar karşılıksız bir sevdanın, aşkın güzellikleridir.
Şimdi bana gelen dergileri okuyorum. Hangi dergide kimler yazıyor birçoğunu biliyorum. Bir, iki, üç aylık dergiler var. Üç ayda yaklaşık elli civarında dergi ulaşıyor. Her dergiyi sayfa sayfa açıyor, birçoğunu okuyorum. Unutmadan, şiir ve denemelerimi yayımlayan dergilere de teşekkür ediyorum.
Bazen yazmak istediğiniz konu sizi öylesine zorlar ki hayatımın yazısını yazıyorum diye düşünür, zorlandığınızı hissedersiniz. Kaybettikleriniz, sevdikleriniz, unutamadıklarınız hakkında yazmak sizi işte o noktalara ulaştırabilir.
Elimde Kültür Çağlayanı dergisi 48. sayısı var. Erhan İvgin özel sayısı olarak planlanıp çıkarıldı. Ocak-Şubat 2018 sayısının diğer bir özelliği Erhan İvgin’in el emeği ve göz nuru olan bu derginin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Sinem İvgin( Erhan İvgin’in eşi), Genel Yayın Yönetmeni Osman Baş olarak çıktı. Dokuz yıldır yayın hayatını aralıksız sürdüren dergi nice yıllara ulaşır ve edebiyat dünyasının derinliklerindeki yerini alır.
18.07.1971 tarihinde Ankara’da doğan Erhan İvgin 14.11.2017 tarihinde hayatını kaybetti.
Derginin sahibi Hayrettin İvgin sunum yazısında;
“Elinizdeki 48. Sayı, yayın hayatımızın 8. yılını tamamladığımızın bir göstergesidir.
Rahmetli Erhan İvgin’in ve arkadaşlarının nasıl heyecan duyarak dergiyi çıkardıklarını hiç unutmuyorum. Sadece ben değil, Onun arkadaşları ve sevenleri “Erhan dünyasını değiştirdi ama Kültür Çağlayanı yaşasın” dediler. Hem dergiyi, hem de Erhan’ın hatırasını yaşatmak için “ devam” kararı aldık.” Yaşayacak inşallah.
Dergi sayfalarını inceliyoruz. Erhan İvgin Biyografisi ile başlıyor. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Osman Baş, Nail Tan, İsmet Bora Binatlı, Erhan İvgin, Hayrettin İvgin, Ali Rıza Atasoy, Bekir Baki Aksu, Coşkun Mutlu, Selahattin Dündar, Abdullah Demirci, Yahya Aksoy, İbrahim Gösterir, Songül Dündar, Ayşe İkiz, Orhan Çınar, Onur Sancak, Göktuna Rahmi, Ali İmren’in yazıları var. Azerbaycan’da yaşayan değerli şair GülayeŞınıxlı “Dertler Tazelenir her Hatırayla” yazısı, Yaşar Kalafat “Azerbaycan Türk Kültür Coğrafyasında Kızık Türkleri” yazısını ithaf etmiştir.
Âşık Sefil Eröksüz, Âşık İdris Gümüş, Âşık Selahattin Dündar, Coşkun Mutlu, Âşık Dudahî (Murat Güvendik), Kazım Üçok, Bayram Yelen, Nursen Özdoğan Kurban, Ayhan Nasuhbeyoğlu, İbrahim Agâh Çubukçu’nun şiirleri Erhan İvgin’e sesleniş ve ithaftır.
“Beni Var Eden Umutlara Omur Verdim” adlı deneme Erhan İvgin’e ait. Giriş bölümünden iki paragrafı yazıma alıyorum.
“ Güneşin uykuda olduğu ayaz Ankara sabahında, parmaklarımın arasında sigaram… Umudumu, çaresizliği içime çekip hayatım gibi prangalı ikinci el bavulumla bitpazarına aktarmalı yolculuk yapıyorum.
Kendime konuşup naftalin kokan hayallerime biraz gülmek, biraz da az ötede çoktan unutulmuş birilerinin öldükten sonra atılan ya da geçinemediği için sattığı eşyaları çay ocağından seyrediyorum.”
“Gel Erhan Gel” diye duygularını bizimle paylaşan Hayrettin İvgin, Erhan İvgin’in babasıdır. ‘Bu bir şiir değildir. Bu yazı yeis içinde olduğum bir günün duygularının dışa vurulmuş sözleridir” diyor. Kısa bölümü okuyucularımla paylaşıyorum.
“ Erhan’ın toprağı halâ kurumadı
Ben ise yalnızım.
Ben mi suskunum, etraf mı?
Neye baksam kapkara.
Aklıma ne gelirse, onunla birlikte Erhan!
***
Beni dinle Erhan, bana bak!
Ne zaman geleceksin?
Ne zaman oturacaksın masada?
Kapı çalınır sen değilsin,
Aşağıdan seslenirler sen değilsin,
Gülen kim, kahkaha atan kim?
Ama sen değilsin.”
Kültür Çağlayan’ı dergisini okumanız dileğiyle…
Erhan İvgin’e Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânı Cennet olsun.