KÜLTÜREL MİRASIMIZ: USTALARIMIZ

Kültürel Mirasımız Ustalarımız projesi kapsamında tiyatro sanatçısı Kemal Atangür, öğrencilerle bir araya geldi.

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, ‘Kültürel Mirasımız Ustalarımız’ projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı ve tiyatro sanatçısı Kemal Atangür’ü, Tokat Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri ile buluşturdu. Programın konuğu olan Kemal Atangür, öğrencilerle söyleşi sonrasında ‘Karagöz ve Hacivat’ gölge oyununu sahneledi.

AMAÇ GELENEĞİ, GELECEĞE TAŞIMAK

Tokat Atatürk Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen programın selamlama konuşmasını yapan Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Filiz Vanlıoğlu, “Amacımız geleneği, geleceğe taşımak. Siz gençlerle sanatımızı gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Okulumuza tüm öğrencileri davet ediyorum, her zaman sizleri bekleriz. Geleneksel el sanatlarının her alanı kurumumuza açıldı. Çok sayıda projemiz var. Bu projelerimizin amacı Tokat ve Çorum kültürünü (Tokat ve Çorum kültürünü beraber çalışıyoruz) duyurmak tanıtmak, geçmişte yaşanmış tüm birikimleri medeniyetleri araştırmak, arşivlemek ve gelecek nesillere aktarmak. Kemal Atangür ustamız bizim için çok kıymetli çok değerli. Tokatlılar olarak kendisi ile gurur duyuyoruz.” Dedi.

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Filiz Vanlıoğlu’nun konuşması sonrasında Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Teker moderatörlüğünde Kemal Atangür ile söyleşi gerçekleştirildi.

HER CUMA KARAGÖZ VE HACİVAT SEYİRCİYLE BULUŞUYOR

Söyleşide Karagöz oyunu ile ilgili bilgiler veren tiyatro sanatçısı Kemal Atangür, “Her cuma akşamı Karagöz oynatıyorum. Lokantacılık ve tiyatro bir arada, bu çok güzel bir şey bunların ikisi de yorucu bir meslek. Ömrü tiyatro ile geçenlere bakın adam enkaz oluyor hakikaten zor bir iş. Benim şansım şu; tiyatroda yorulunca lokantacılık beni dinlendiriyor, lokantacılıkta yorulunca tiyatro beni dinlendiriyor.” Dedi.

TİYATRODA KENDİNİZİ İFADE EDERSİNİZ

Tiyatronun bireylere ve topluma çok faydalı olduğunu belirten Atangür, “Çok uzun yıllardır Ekmek Arası Tiyatro yapıyoruz. Oyunlar yazıyorum, kendi yazdığım oyunlar var. Önceden insanlar üç dört saat bir şey izliyorlardı, şimdi öyle bir şey yok. Simdi telefonlar yüzünden dikkat seviyesi 1 dakika. Moliere, Shakespeare oyunlarını insanları sıkmayacak şekilde uyarlıyoruz, gereksiz tekrarları yapmıyoruz. Canlandırmak hoş bir şey. İşimin en sevdiğim tarafı kendini ifade etme imkanı sunması.  Şiddetin ana sebebi kendini ifade edememektir. Kendini ifade edemeyen insanlar şiddete başvurur. Tiyatroda kendinizi ifade edersiniz. Kendinizi daha rahat ifade ettiğinizi hissedersiniz. Tiyatro insanın kendisine de faydalıdır, başkalarına da faydaları vardır. Biz Bismillah demeden emekli olmayı düşünüyoruz. 20 yaşındaki insan emekli olmayı düşünüyor. Kişi kendisini ifade etme sorunu yaşıyor, ülkelerde bu sorunu yaşıyor.  Biz kendimizi ifade edemeyen bir ülkeyiz, Ermeni meselesini hala çözemedik. Çözemeyince kafalar karışıyor insanlar bir agresif davranmaya başlıyor. Karagöz usta çırak ilişkisi ile yürür. Oyunculuk yapsanız da başka bir işiniz daha olsun. Karagöz bir kültürel değer. Bunu iyi anlamak için kültürü anlamak önemli. Bir milleti var eden her şey bir milletin yüz yıllardır oluşturduğu her şeye kültür diyoruz, yemek yeme alışkanlığı, nelere gülüp nelere ağladığı, hepsi kültür. İnsanın tahsil yapması ayrı bir şey kültür ayrı bir şey. Okul bitirmek kültürlü olmak anlamına gelmiyor. Karagöz görsel bir kültürümüz sanatımız. 600 sene önce dedelerimizin ninelerimizin izlediği oyunu bugünde izliyoruz. Karagöz oyununda figürler deri üzerine yapılıyor, bu deriler Tokat’ta Sadettin Vahitoğlu usta tarafından yapılıyor. Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. Karagöz oyunu tek kişinin sanatıdır. Karagöz oyununda metin yoktur oyun oynanır, metinler oyundan sonra yazılır.” İfadelerini kullandı.

Konuşmalar sonrasında Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Filiz Vanlıoğlu, Atatürk Anadolu Lisesi Okul Müdürü Mustafa Dizman ve tiyatro sanatçısı Kemal Atangür’e hediye takdiminde bulundu.

Şule Şahin:

This website uses cookies.