38°C
23 November 2024
Haberler

MASALLARIN BÜYÜLÜ DÜNYASINA YOLCULUK

  • Ağustos 25, 2020
  • 3 min read
MASALLARIN BÜYÜLÜ DÜNYASINA YOLCULUK

Tokat’ta okuma alışkanlığının çocukluk döneminde kazandırılmasına, okuma kültürünün geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik önemli çalışmalar yürütülüyor. Tokat Valiliği uhdesine devam eden Kitap Tokat Projesi kapsamında, Anadolu Masalları ve Masal Anlatıcılığı eğitimi alan Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yrd. Halise Özlem Çivilidağ, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle okullarından ayrı kalan çocuklar için Anadolu Masalları okudu. Evlerinin bahçesinde, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak farkındalık etkinliğinin her hafta devam edeceğini ifade eden Çivilidağ, ailelere çocuklarını bebek kütüphanesine götürerek kitap almalarını önerdi. Okuma kültürünün geliştirilmesi sürecinde çocukluk döneminin çok önemli olduğunu kaydeden Çivilidağ, Anadolu Masallarını dinlerken çok mutlu olan çocuklarla değerler eğitimi kapsamında da sohbet etti. Çivilidağ, ailelerin salgın sürecinde çocuklarına bol bol kitap okumaları için önderlik etmeleri tavsiyesinde bulundu.

ÇOCUKLARA KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ ANLATALIM

Konuşmasına, “Rapunsel masalının Anadolu’da Mercan Kız olduğunu, Külkedisi Masalının bizde küllü Fatma, Pamuk Prenses masalının ise Nardaniyr Hanım olduğunu biliyor muydunuz?” diyerek başlayan Çivilidağ “Çocuklarımızı kendi kültürümüzün masallarıyla büyütelim. Anadolu Masalları Anlatıcı Eğitimini aldıktan sonra neden bu masallarımızı çocuklarla paylaşmayayım dedim ve farkındalık yaratmak çocukları pandeminin verdiği boşluktan kurtarmak için onları masalların büyülü dünyasına çıkarmayı amaçladım. Bir varmış bir yokmuş ile Anadolu masallarının eşiğinden atlayarak onlara güzel bir masal okudum.” İfadelerini kullandı.

masallar2

MASAL KELİME DAĞARCIĞINI ZENGİNLEŞTİRİR

Tokat’ta okuma kültürünün gelişmesine çok büyük emek ve katkı veren Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı ve İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’ye teşekkür eden Çivilidağ, “İnsanlığın en kadim becerilerinden biri masal ve hikâye anlatıcılığıdır. Hikâye ve masallar yoluyla çocuklar geleceğe hazırlanmış ve geleceği inşa etmelerinde onlara bu yolla malzemeler sunulmuştur. Günümüzde ise etkili bir şekilde eğitim ortamları başta olmak üzere sosyal her ortamda masal ve hikâyelere yer verilmektedir. “Masal dinlememiş çocuklar büyüyünce kedi resmini bile cetvelle çizerler.” Demiş Cemal Süreyya. Evet, masallar çocuğun hoş vakit geçirmesinde önemli bir araçtır; ama daha da önemlisi masallar, çocukların gelişimleri üzerinde çok olumlu etkiler yaratırlar. Çocuk eğitiminde masal; düş gücünün gelişmesine, düşünce ufkunun açılmasına yardımcı olur. Kelime dağarcığını zenginleştirir ve kavram öğrenimini hızlandırır. Bunlarla birlikte masallar, çocuğun merak duygusunu uyandırır, yaratıcılığını hatta neden-sonuç ilişkisi kurma becerisini arttırır.” Şeklinde konuştu.

DİKKAT!  ESNAF VE ÇİFTÇİ SİCİL AFFINDAN YARARLANAMIYOR MU?

BİR SONRAKİ MASAL DİNLETİSİNİ BEKLİYORLAR

Anadolu masalları dinleyen yirmi çocuk, Halise öğretmenlerine teşekkür ederek, bir sonraki masal dinletisini heyecanla beklediklerini söyledi.

masallar1
About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri reseller
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet