38°C
24 January 2025
Haberler

MERA VE YAYLALARDA YAŞAM DEVAM ETMELİ

  • Nisan 12, 2019
  • 5 min read
MERA VE YAYLALARDA YAŞAM DEVAM ETMELİ

Her Köye Bir Koyun Keçi Banyo Havuzu ve Göçerlere Bir Umut Aydınlık projesi kapsamında güneş paneli ve mobil koyun keçi banyo havuzu dağıtımı için tören düzenlendi.

            Tokat Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından hayata geçirilen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen ‘Her Köye Bir Koyun Keçi Banyo Havuzu ve Göçerlere Bir Umut Aydınlık’ projeleri kapsamında çiftçilere güneş paneli ve koyun keçi banyo havuzu dağıtıldı.

            Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Tokat Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ortaklığında hazırlanan Göçer Yetiştiricilerinin Yaşam Standartlarının Artırılması Projesinin 2018 Yılında 1.Kısmında 455.000 Bütçe kullanılarak yaylaya çıkan 409 küçükbaş yetiştiricisine güneş paneli verildi.  810 bin Bütçe ile 20 adet mobil koyun keçi banyo havuzu, 598 bin lira bütçe ile 439 yetiştiriciye güneş paneli ve 50 yetiştiriciye göçer çadırı dağıtımı yapıldı.

            Düzenlenen törende konuşan Tokat Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Turan Saldırıcıer, mevcut hayvancılık potansiyelinin artırılması ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi için birçok ulusal ve yerel projenin hayata geçirildiğini söyledi. WhatsApp%20Image%202019 04 11%20at%2015 10 49Tokat’ta son iki yılda 3’ü Bakanlık Kaynaklı, 10’u DOKAP İdaresi Kaynaklı, 6’sı ise Özel İdare Kaynaklı olmak üzere 24 milyon bütçeli toplam 19 hayvancılık projesinin uygulanmakta olduğunu belirten Saldırıcıer, “Projemizin amacının ilimizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlayan ailelerin yaşam standartlarının yükseltilmesidir. Ekonomik ve kaliteli yetiştiriciliğe imkân sağlayan mera ve yaylacılık faaliyetlerinin geliştirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bu sayede ailelerin elde ettikleri ürünlerin kalitesinin ve verimlerinin yükseltilmesi sayesinde; bu işle uğraşan insanlarımızın gelir düzeyi ve yaşam kalitelerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Projelerimiz ile yaylalarda yaşayan koyun ve keçi yetiştiricilerimiz elektrik ihtiyaçlarını portatif taşınabilir Güneş paneli ile karşılayacak böylece cep telefonu şarjı, televizyon, mini buzdolabı ve aydınlatma ihtiyaçları karşılanabilecektir. Üretilen süt, peynir ve çökelekler yaylalarda rahatlıkla muhafaza edilebilecek böylece gıda güvenliği sağlanacaktır.

DİKKAT!  TOKAT İŞKUR, TOKAT İŞGÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFI ÇEKECEK

            Mobil Koyun Keçi Banyo Havuzları ile başta kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı taşıyan keneler olmak üzere bit pire gibi dış parazitlere karşı küçükbaş hayvanlar ilaçlanabilecektir. Mobil banyolukların en büyük avantajı traktör veya pikaplarla taşınabilir olmasıdır. Böylece istenilen yerde koyun yıkama işlemi yapılabilecektir. Göçer Çadırlar ile yaylacılarımızın barınma ihtiyaçları karşılanmış olup 3 bölmeden oluşan portatif çadırlar ile tüm aile üyeleri aynı ortamda rahatlıkla barınabilecektir” dedi.

            Koyun Keçi Banyo Havuzu Projesinin hayata geçirildiğini kaydeden Saldırıcıer, “Geçen sene 409 adet Güneş Paneli dağıtımı yaptık.Bu sene ise 436 adet Güneş Paneli dağıtımını gerçekleştiriyoruz.

            Bir diğer hayalimiz ise yetiştiricilerimizin Damızlık Koç ve Teke ihtiyaçlarını karşılayacağımız Damızlık Koç Teke İstasyonu kurmaktı. Çok yorulduk, çok zahmete ve riske girdik. Ama hamdolsun bu hayalimizi de gerçekleştirdik. Yetiştirmiş olduğumuz Karayaka ve Akkaraman Koçlarımızı %50 hibeli olarak bu ay sonu itibariyle dağıtacağız. Bir defa daha hatırlatmak istiyorum, Koç ihtiyacı olan yetiştiricilerimiz Birliğimize başvuru yapabilirler.Çoban Sigorta Desteği göreve başladığımız yıllarda 300 koyundu. Çalışmalarımız neticesinde 250 başa düşürüldü. Şimdi ise 200 anaç koyunu olan yetiştiricilerimiz sigorta desteğinden faydalanabilirler” şeklinde konuştu.

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri