MİLLİ EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin ve beraberinde Milli Eğitim Bakanlığı Genel Müdürlerinin katılımı ile Tokat’ta değerlendirme toplantısı yapıldı.
26 Haziran Atatürk Kültür Sarayında yapılan toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin ve beraberinde Milli Eğitim Bakanlığı Genel Müdürleri, Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Tokat’ta görev yapan okul ve kurum müdürleri katıldı.
AMAÇ DOĞRU VE SAĞLIKLI İLETİŞİM KURABİLMEK
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, sorunların yerinde tespit edilmesini sağlamak amacıyla bu tür toplantıların gerçekleştirildiğini belirterek katılımcılardan Bakanlık açıklamaları dışında hiçbir şeye itibar etmemelerini istedi. Bakanlığın politikaları ve uygulamaları ile ilgili olarak doğru ve sağlıklı iletişim kurmak istediklerini belirten Müsteşar Tekin, bu tür toplantıların çok faydalı olduğunu eksikliklerin yerinde tespit edildiğini, ona göre de tedbirler alındığını, Bakanlık tarafından yapılan uygulamaların yanlış anlaşıldığını gördüklerinde kısmen de olsa düzeltme imkânlarının ortaya çıktığını söyledi.
LİSELERE GEÇİŞİN SINAVSIZ OLMASINI İSTİYORUZ
Yapılan çalışmaların doğru anlaşılmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Tekin, “Deniliyor ki; “liselere geçiş sistemi üç-beş yılda değişiyor, gene değiştirdiler, yapboz tahtasına dönüştürdüler”, bu eleştiriyi bizi görmeyen insanlar, bizi dinlemeyen insanlar yapıyorlar. Bizimle beraber hareket etmesi gereken, bizimle beraber çalışan arkadaşlarımız da o eleştirileri duyuyorlar. Bakıyorum öğretmen arkadaşlarımızda aynı eleştiriyi içselleştirmişler, doğru kabul edip üstüne fikir beyan ediyorlar. 2013 yılında yaz aylarında şimdiki Cumhurbaşkanımız, o zaman Başbakan’dı, mecliste grup toplantısında SBS Sınavlarını kaldırıyoruz, yerine Bakanlığımız başka bir model üretti, açıklayacak” dedi. Biz de ondan sonra dönemin Bakanı Nabi Avcı hocayla beraber bir basın toplantısında açıkladık. Dedik ki, “biz aslında çocuklarımızı ortaokul çağında bir sınav baskısı ile hareket etmesini arzu etmiyoruz, liselere geçişin sınavsız olmasını istiyoruz. Liselere geçişte çocukların ilgileri alakaları ve yeteneklerine göre yönlendirme yapalım, önce çocukların yeteneklerini tespit edelim, sonra yeteneklerine uygun liselere yönlendirelim arzu ediyoruz. 2013 şartlarında bunu yapabilir miyiz, yapamayız çünkü bunun alt yapısını oluşturmuş değiliz. Dedik ki, “biz sizden 8 yıllık bir periyod içerisinde müsaade istiyoruz, sekiz yıl içerisinde bunu hayata geçireceğiz” dedik. Bunu açıkladık ve ondan sonra dedik ki, neler yapmamız lazım kendi ödevlerimize çalıştık” ifadelerini kullandı.
TEOG BİR ARA ÇÖZÜMDÜ
Çocukların yeteneklerine göre liselere yerleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Tekin, “Mesela çocuk akademik liselere gitmek istiyorsa eğer, derslerinin akademik başarılarına bakalım ona göre yerleştirelim. ‘İyi ama ortaokullar arasındaki not farklılıklarını nasıl aşacaksınız?’ dediler, biz de “onun için ortak sınavlar geliştiriyoruz” dedik. TEOG böyle çıktı aslında. TEOG bir ara çözümdü. O başarılara bir standart getirdik. TEOG sınav olarak kalktı da ortak sınav mantığı kalktı mı? Ortak sınavı kaldırmadık tam tersine genişlettik. İl, bölge ve ülke genelinde ortak sınavlar artık uygulanıyor. Ortak sınav, Türkiye ve bölgenin her tarafında ortak soruların sorulduğu ortak değerlendirmenin yapıldığı sınavlar ortak sınavlar. Kamuoyunda TEOG denilen şey zaten buydu, biz bunu kaldırmadık, ortak sınavlar devam edecek önümüzdeki yıldan itibaren. Akademik liselere girmek isteyen öğrencilerin not ortalamalarını oradan veri olarak alacağız.” dedi.
ÇOCUKLAR İÇİN YETENEK TARAMASI
Tekin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Akademik lise dışındaki yetenek ve ilgi alakaya göre liselerle ilgili şunu yapmamız gerekiyordu, çocuklarımızı küçük yaştan itibaren sportif sanatsal kültürel yeteneklerini tespit edip onlara göre yönlendirmemiz gerekiyordu. Bunun alt yapısını oluşturmak için de önce Gençlik ve Spor Bakanlığımızla protokol yaptık. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığımızla protokol yaptık. Şunu hedefliyoruz, Gençlik ve Spor Bakanlığı beşinci sınıftaki çocuklarımızı bir yetenek taraması testinden geçirecek ve o tarama testine göre çocuklarımızı yönlendireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı aynı kategorideki çocuklarımızı sanatsal eğilimleri yeteneklerine göre tarama testinden geçirecek ve yönlendireceğiz. Burada alt yapıyı oluşturduk ve dedik ki biz sekiz yıllık projeksiyonumuz içerisinde liselere geçişte sınavsız uygulamaya doğru adım adım gidiyoruz. Bu yıl tamamında olmasa bile okullarımızın yüzde doksanında bu nu yapabilecek duruma geldik. % 10’da da sınavla öğrenci almaya devam edeceğiz. Biz beş yıl önce 8 yıllık bir projeksiyon geliştirmişiz ve bu projeksiyonda her yıl yeni bir eklentiyi sisteme ekledik, ufak tefek değişiklikler ve vizyonlarla sistemi hayata geçiriyoruz. Biz bunu bu gün değiştirirsek Türkiye’deki alt yapı, kamuoyu algısı, Milli Eğitim Bakanlığını alt yapısı buna müsait değil, bir kaos yaşayabiliriz. Biz beş yıl önce 8 yıllık bir projeksiyon çizmişiz ona göre adımlarımızı atıyoruz”
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin’in açıklamasından sonra soru cevap kısmına geçildi. Öğretmenler merak ettikleri ve öğrenmek istedikleri konular hakkında Müsteşar Tekin’e ve Milli Eğitim Bakanlığı Genel Müdürlerine sorularını yöneltti.