Milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy; ölümünün 82. yılında Tokat Gençlik Merkezi’nin hazırladığı bir program ile anıldı. Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Şair- Yazar Mustafa Uçurum konuşmacı olarak katıldı.
Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin katıldığı programda Uçurum, “Neden Mehmet Âkif’i unutmamamız gerekir?” merkezli bir söyleşi gerçekleştirdi.
Âkif’in mücadelesi, milli mücadele yıllarındaki rolü hayatından örneklerle anlatıldı. Cami kürsüsündeki, cephedeki, Mısır’daki, Berlin’deki ve Necid Çölleri’ndeki Âkif’in milli duruşu söyleşide bahsedilen konular arasındaydı.
İYİ Kİ İSTİKLÂL MARŞI’NI YAZMIŞ
Âkif’in yaşadığı yıllarda özellikle Milli Mücadele sonrası unutturulmaya çalışılmasına dikkat çeken Uçurum, Âkif’in bugün adının anılıyor olmasını İstiklâl Marşı şairi olmasına bağlıyor.
Uçurum yaptığı konuşmada, “Biz bugün Âkif’ten bahsedebiliyorsak bunun en önemli sebebi Âkif’in İstiklâl Marşı şairi olmasıdır. Yaşadığı dönemde izlettirilen, maaşı ödenmeyen, cennet vatanım dediği topraklardan gitmek zorunda kalan, evini barkını terk edip ülkenin kurtuluşuna kendini adayan Âkif, Milli Mücadele’den sonra kendisine yapılanları hazmedemez ama sessizliğini hiç bozmaz. Çünkü o “Sessiz yaşadım kim beni nerden bilecektir” diyen bir şairdir.
Defalarca İstiklâl Marşı’nı değiştirmek için girişimde bulunanlar olmuştur. Yarışmalar açılmış, meclis önergeleri gündeme gelmiştir. Fakat hiçbiri de başarı elde edemeden kaybolup giden faaliyetler olarak tarihin sayfalarındaki yerini almıştır.
“Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın” diye dua eden Âkif İstiklâl Marşı’nı yazarak unutulmaz bir isim olmuştur.
Sizlerin de Âsım’ın Nesli olarak vatanına, bayrağına sahip çıkan gençler olmanız için Âkif’i ve mücadelesini çok iyi öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için de ilk adım olarak Safahat’ı sürekli okumanız, Âkif’in mücadelesini öğrenmeniz şart” ifadelerini kullandı.