MUSTAFA UÇURUM SOSYAL BİLİMLER LİSESİNDEYDİ
Gazetemiz yazarlarından şair-yazar Mustafa Uçurum, 2018 TYB Deneme Ödülü alan kitabı Şairin Aynası merkezli bir söyleşi için İMKB Sosyal Bilimler Lisesinde öğrenciler ile buluştu.
Okulun, Ahmet Cevdet Paşa Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye Okul Müdürü Ahmet Altunışık, Müdür Yardımcısı Hayrettin Kartal, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Program, Buse Çelik’in sunumu ve Aysu Merve Kaynar’ın Mustafa Uçurum’a ait “Taşrada Bir Şair Kalbi” adlı şiiri okuması ile başladı.
Program, Müdür Yardımcısı Mustafa Karamanoğlu ve edebiyat öğretmeni Ülkü Polat yönetiminde gerçekleşti. Şairin Aynası merkezinde Mustafa Uçurum’un yazarlık-şairlik serüveni ve Şairin Aynası kitabının oluşma hikâyesi konuşuldu.
Şiiri Şairin Aynasıdır
Ülkü Polat’ın, şairin aynası kavramı üzerine sorduğu soruya Uçurum şu şekilde cevap verdi: “Şiiri ciddiye almak gerek. Boş zamanların uğraşı olarak şiir yazılmaz. Hayatımıza yol veren, bize ışık olan şairleri düşününce şiirin ciddi bir iş olduğunu anlamak mümkün. Necip Fazıl, Mehmet Akif, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni, Yunus Emre şair. Şimdi böylesine değerli isimler şiirle uğraştıysa şiire boş zamanların bir gönül eğlencesi olarak bakamayız. Şiirle ciddi ciddi uğraşmak gerek. Şiire mesai harcamalı. Kalıcı eserler ancak emek sarf edilerek elde edilir.”
Mustafa Uçurum, Mustafa Karamanoğlu’nun, “Şairin Aynası’nı özel kılan sebepler nelerdir?” sorusuna şu şekilde cevap verdi:
“Ben yeni şeyler söylemek gerektiğine inanıyorum. Sıradan olan kalıpları kırmak gerek. Herkesin bildiğinin ötesinde el değmemiş cümlelerin arkasına düşmeliyiz. Çünkü hayat sıradan olan hiçbir şeye yaşam şansı tanımıyor. Ben şairlerin çok da gün yüzüne çıkmamış yönlerine, eserlerine değindim kitabımda. Onları özel kılan noktalara ışık tutmaya çalıştım. Bu kitap okununca görülecek ki şair olmak bir işçilik istiyor. Ben bu vurguyu sık sık tekrarladım. Şair olmanın özel bir duruş gerektirdiğine özellikle gençlerin inanması için somut örnekler verdim.
Şiirini bir ayna yapan şairlerden bahsettim kitapta. Mesela Mehmet Akif, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Edip Cansever. Bunları tanıyarak, bu şairlerin ve has şairlerin şiir dünyalarına girerek ancak şiirin yolunu açabiliriz.”
Hayat ve Yazmak İki Kardeş
Şairin Aynası kitabının konularını nereden aldığına ilişkin soru sorulması üzerine Mustafa Uçurum, “Hayat bize sonsuz ilhamlar sunuyor. Önemli olan görerek yaşamak, gördüğünü bir edebiyat eseri haline getirmek. Bunu edebiyat başarıyor. Yazıldıkça hayat da anlam kazanıyor. Sıradan gibi görünen her şey bir anda dikkat çeken bir meta haline geliyor. Ben de gözlemlerimle, yaşadıklarımla şiirler ve öyküler kuruyorum.” şeklinde cevap verdi.
Gençlere Yazarlık İpuçları
Mustafa Uçurum son olarak, gençlere iyi bir yazar olmak için iyi bir okuyucu olmaları gerektiğini, usta isimleri okumanın önemini, dergi takip etmenin onlara sağlayacağı faydaları anlattı. “En iyi şairler en iyi okuyuculardır.” sözüyle söyleşi sona erdi. Program sonunda Mustafa Uçurum, öğrencilerin kitabını imzaladı.