“MUŞTU” İÇİN İMZA GÜNÜ DÜZENLENDİ
Kumrugül Türkmen Akın’ın ilk kitabı okurları ile buluştu. Tokat öğretmenevinde düzenlenen imza günü ve 4. Kişisel el sanatları sergisi programına; Tokat İl Milli Eğitim Müdür Vekili Abdullah Taştan, Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kandemir, Türk Eğitim-Sen Tokat Şubesi Başkanı Hakan Akkaya, Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği TOŞAYAD Başkanı Hasan Akar ve dernek üyeleri, Tokat Yardım Sevenler Derneği Başkanı Sevinç Yaveroğlu, Tokat Kadın Sanat ve Kültür Grubu Başkanı Hacer Doğan, Tüm Tokatlılar Konfederasyonu Genel Başkanı Filiz Yılmazer ve çok sayıda davetli katıldı.
Etkinliğin sunumunu Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği üyesi Mahmut Hasgül üstlendi. Programa katılan Tokat İl Milli Eğitim Müdür Vekili Abdullah Taştan serginin ve yeni kitabın hayırlara vesile olmasını diledi.
İmza günü açılış konuşması Kumrugül Türkmen Akın tarafından yapıldı. İlk kitabını çıkarmanın ve 4. Kişisel el sanatları sergisini açmanın mutluluğunu yaşayan Akın,“ Hayatın hengâmesinde günlük koşturmanın telaşesinde derdi olanlar ve derdimiz için ne yapabilirim diye uzun yıllar düşündüm ve üzüldüm.Sonra karanlıklara küçük bir umut taşı atmaya karar verdim ve attım.Çok şükür taş ses getirdi. Şu an çok mutluyum. Çünkü ruhumun yansıması olarak nitelendirdiğim birinci kitabım Muştu’mu siz dostlarıma sunuyorum. Ayrıca yürek esintim olan 4. Kişisel resim ve el sanatları sergim Muştumun getirdiklerini siz dostlarımla paylaşacağım. Çifte mutluluk kısacası ama en büyük mutluluk şu ölümsüz anı sizlerle paylaşmak” şeklinde konuştu.
Programa konuk olarak katılan Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kandemir yaptığı konuşmada, “Bizim okul çağında 30 milyona yakın genç insanımız var. Okul çağına gelmeyen ailesinin yanında olanları da düşündüğümüz zaman otuz milyonu aşkın genç çocuklarımız var. Dünya da böyle bir ülke yok. Eğitimle ilgili olan eğitimin içinde olan herkes burada büyük bir sorumluluk sahibidir. Bu çocuklara bizim sahip çıkmamız lazım. Çocuğuma harçlığını veriyorum sahip çıkıyorum değil, çocuğa böyle sahip çıkılmaz. Çocuğu eğitmek, büyütmek, onu hayata hazırlamak öyle kolay bir şey değildir. Bizim sorumluluğumuz çok fazladır. Eğitim alanında yapacağınız herhangi bir hatada çocukları herhangi bir şekilde ihmal etmede Allah korusun bedel ödeme vardır bunun sonunda, biz eğitim alanında bir bedel ödemek istemiyoruz. Çocuklarımızı en iyi şekilde gereği neyse yetiştirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği TOŞAYAD Başkanı Hasan Akar’ın konuşması sonrasında Tokat Kadın Sanat ve Kültür Grubu Başkanı Hacer Doğan, Kumrugül Türkmen Akın’ın ilk kitabı olan Muştu’dan şiir seslendirdi. Türk Eğitim-Sen Tokat Şubesi Başkanı Hakan Akkaya yaptığı konuşmada Kumrugül Türkmen Akın’ın başarılarının devamını diledi. Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Kamil Yunal, öğretmen Sündüs Akça, Soğukpınar Mahallesi Muhtarı Rasim Yılmaz da Muştu’dan şiirler seslendirdi. Tokat Gazetesi köşe yazarı ve emekli öğretmen Şerare Kıvrak kendi yazdığı şiirini okudu. Konuşmaların ardından Kumrugül Türkmen Akın ilk kitabı olan Muştu’yu okurları için imzaladı. Kumrugül Türkmen Akın’ın 4. Kişisel el sanatları sergisinden elde edilecek gelirler, üniversite öğrencilerine burs ve göçmenlere destek olmak için kullanılacak.
KUMRUGÜL TÜRKMEN AKIN
Eğitimci, Şair, Yazar Kumrugül TÜRKMEN AKIN
Güney Türkistan’da (Afganistan) doğdu. Ataları, Türkmenistan’dan Bolşevizm ihtilalı sonunda Rusların Türk soyuna uyguladığı baskı sonucunda Afganistan’a hicret eden Esrarı Türkmenlerinden. Güney Türkistan bölgesine yerleşen ve buraya kök salan aile uzun yıllar mutlu ve refah içinde yaşam sürmüştür. Ancak Afganistan’da komünizm rejiminin uygulanması için yapılan girişimlerde şairimizin ailesi maddi ve manevi zararlar görmüştür. Yapılan zülüm ve baskılar sonucunda ailesi pek çok Türk kökenli aile gibi ikinci yurtlarından hicret etmek zorunda kalmışlardır.
Şairimizin çocuk bilincinin yeni oluşmaya başladığı dönemine rast gelen göçler sırasında yaşadığı olaylar, onun vatan özlemi, milletin varlığı ve bütünlüğü, özgürlük gibi kavramları çok erken kavramasına sebep olmuştur.
Şairimizin çocukluğu Afganistan, Pakistan, İran ve Türkiye’de geçmiştir. Çocuk yaşta pek çok kültür ve olayla karşılaşmak şairimizin hayal dünyasını zenginleştirmiş, gözlem yoluyla belli bir muhakeme gücü elde etmesini sağlamıştır.
1982 yılında ailesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanalıyla Türkiye’ye gelmiştir. Türk yurdu, Türk dili, Türk aile ve sosyal yaşantısı Türkmenlerin yaşam şekli ile birebir örtüştüğü için şairimiz ve ailesi muhacirlik ruhu hiç yaşamamış kendilerini bizzat ikinci yurtlarında hissetmiştir. Bu duyguyu yaşamalarında babasının siyasi ve bürokrasi alanında önemli bir konuma sahip olmasının katkısı büyük olmuştur.
Ailesi Türkiye’ye geldikten hemen sonra babasının işleri dolayısıyla İstanbul’a yerleşmişlerdir. Şairimiz ilkokulu ortaokulu öğrenimini İstanbul’da, lise öğrenimini Tokat’ta, yükseköğrenimini Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
Çocukluğundan beri edebiyata, resme kısaca güzel sanatları olan ilgisi hayatında farklı bir sanat dünyası oluşmasına sebep olmuştur. Resmin her çeşidi ile uğraşmış, duvar resimleri yapmıştır. Küçük yaşlarda okul dışında babasının desteğiyle özel resim dersleri almış, bu durum resim alanında kendini geliştirmesine çok büyük katkı sağlamıştır. Şairimiz üç defa kişisel resim sergisi açmıştır. Bunların birincisini ve üçüncüsünü Tokat ‘ta, ikincisini Giresun Alucra ‘da açmıştır. Bu sanat faaliyetleri şairimizin hayata, insana ve olaylara bakış açısında olumlu ve güzelden yana bir duruş oluşturmasında etkili olmuştur. Resim yapmaya uzun yıllar ara vermiş, bu zaman zarfında çocuklarını büyütmek, onların sosyal, psikolojik ve kültürel yönden gelişimleri için büyük çaba ve zaman ayırmıştır”