Nevruz Bayramı, tüm yurtta ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanırken Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları da renkli görüntülere sahne oldu.
GOÜ Taşlıçiftlik yerleşkesinde yapılan etkinlikler çerçevesinde ilk olarak Sinevizyon gösterisi sunuldu. Sinevizyon gösterisinin ardından Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir, “Nevruz ve Yenilenme” konusunda konferans verdi. Salonda düzenlenen programın ardından kampüs bahçesinde düzenlenen etkinliğe geçildi.
Bahçede nevruz ateşi yakıldı. Vali Dr. Ömer Toraman, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Turhan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hidayet Arıkan ile akademisyenler ve öğrenciler nevruz ateşinden atladı.
Daha sonra geleneksel olarak yapılan yumurta tokuşturma yarışması yapıldı ve ardından Vali Toraman, Belediye Başkanı Eroğlu, Rektör Şahin ve protokol üyeleri önlük giyerek katılımcılara yemek ikramında bulundu.
Nevruz’un önemine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, Nevruz bayramının Türk dünyası açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Özellikle Türk dünyası ve Anadolu’nun daha doğusunda olan toplumlarda kutlanan nevruz doğanın uyanışını, yeni bir başlangıcı müjdeleyen bir bayram olarak kutlanır. Anadolu’nun farklı bölgelerinde farklı anlamlar da yükleniyor. Ama genel olarak baharın geldiğini, doğanın uyandığını, yeni bir başlangıcı simgeliyor. Doğada artık çiçekler açtı, cemreler düştü, toprak ısındı. Bu doğanın uyanmasıyla insanların yeni bir yılın başlangıcı olarak kabul ettiği bir süreç. Bu aynı zamanda kışın, zorlu bir sürecin bittiğinin de habercisi. Bereketin bolluğun başlangıcın habercisi. Bu anlamda insanlar öteden beri nevruza çok önem veriyorlar. Nevruzun farklı farklı anlamlarda kutlandığı bölgeler de var. Aynı zamanda Ergenekon’dan çıkış günü olarak da yorumlanması söz konusu nevruz gününün. Buna ilişkin bugün belki birçok bölgede nereden geldiğini hatırlamadığımız ama annelerimizin, babalarımızın, dedelerimizin, nenelerimizin yaptığı, bugün batıl inanış dediğimiz uygulamaları da nevruzla ilişkilendirmek mümkün. Ateşten atlama Türk inanış siteminde önemli bir arınma yöntemi, temizlenme yöntemi. Yani ateşten atlama geleneği insanların onun üzerinden atlarken günahlarından arındığını, yeni bir başlangıca adım attığını anlatıyor.”
Nevruz kutlama etkinliklerine; Vali Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, İl Jandarma Komutanı J. Albay Hidayet Arıkan, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, diğer davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.