Durmaz, deprem riski altındaki bölgelerdeki hasarlı okulların tespiti ve çocukların can güvenliğinin sağlanması konusuna dikkat çekti.
Tokat Milletvekili Kadim Durmaz Tokat’ın deprem riski altında olduğunu gündeme getirerek okullarda hasar tespit çalışmalarının biran önce yapılmasını istedi.
Tokat Kadim Durmaz yarıyıl tatilinden sonra başlayacak olan yeni eğitim öğretim dönemi için öğretmen ve öğrencilere başarılar diledi. Yeni öğretim yılının eğitim alanında çözüm beleyen bir çok sorunla başladığını dile getiren Durmaz, deprem riski altındaki bölgelerdeki hasarlı okulların tespiti ve çocukların can güvenliğinin sağlanması konusunu gündeme taşıdı.
Tokat’ında deprem riski altında olduğunu belirten Durmaz, “Okullarda hasar tespit çalışmaları bir an önce yapılmalı, depreme dayanıklılığı olmayan okullarda önlemler acilen alınmalıdır. Aksi takdirde çocuklarımızın can güvenliği tehlikededir. “Dedi
YENİ ÖĞRETİM EKSİKLİKLERLE BAŞLIYOR
3 Şubat 2020 Pazartesi günü, 18 milyon öğrencimiz ile 1 milyonu aşkın öğretmenimiz ikinci yarıyıl eğitim öğretim dönemine başlayacak. Gelecek umudumuz sevgili çocuklarımıza ve değerli meslektaşlarım öğretmenlerimize başarılar diliyorum. Yeni öğretim yine yazık ki eksikliklerle başlıyor. Hala okullarda bilimsel eğitimi destekleyecek araç gereç eksikleri var, okulların deprem dayanıklılığı tespiti yapılmamış, hala sözleşmeli öğretmenler atama müjdesi bekliyor.
Atanmayan öğretmenlerimiz 40 bin ek atama bekliyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu talebe kayıtsız kalmamalıdır. Acilen 40 bin ek öğretmen ataması için gereken girişimler yapılmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı, 11 Şubat’ta atamasını yapacağı 750 engelli öğretmen alacağını duyurdu. Atanmayan engelli öğretmen sayısı yaklaşık 1200 kişidir. Yani 450 engelli öğretmenimiz atanmayacak. Kalan 450 engelli öğretmenimizin de ataması yapılarak engelli öğretmen sorunu çözülmelidir.
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile tüm partilerin söz verdiği 3600 ek gösterge çıkartılmalıdır.
DEPREME DAYANIKSIZ OKULLARIN VARLIĞI GÜNDEMDE
Durmaz açıklamasını şöyle sürdürdü: “Öğrenci, öğretmen ve velilerimiz bir yandan okulların açılmasının heyecanını yaşarken, diğer yandan da büyük bir tedirginlik yaşıyor. Okulların sorunları hala çözüm bekliyor. Fiziki koşulları yetersiz ve güvensiz okulların varlığı en önemli gerçeğimiz.Ülkemizdeki deprem gerçeği her gün gün yüzüne çıkıyor, bu gerçek hasarlı okulların ve depreme dayanıksız okulların varlığını gündeme getirdi. 1999 depreminden beri hasarlı olan okullarda çocuklarımız eğitim görmeye devam ediyor.”
OKULLAR DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİLDİ Mİ?
Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, “Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grup Toplantısı’nda, büyük Marmara depreminde en çok etkilenen illerimizden biri olan Sakarya’daki okulların durumunu gündeme taşıdı. Genel Başkanımızın raporu gündeme getirmesinden sonra, Milli Eğitim Bakanlığı Sakarya’daki 17 hasarlı okulun yıkımına karar verildiğini açıkladı. 21 yıl önce yapılması gereken yıkım bugün yapılıyor.Sakarya’da yapılan bu çalışma deprem riski olan tüm bölgelerde yapılmalı, hasarlı okullar tespit edilerek gerekli önlemler acilen alınmalıdır. Çocuklarımızın canını bir gün daha tehlikede tutamayız. Uzmanlar Kahramanmaraş ve Hatay için deprem riskinin büyük olduğu uyarısını yapıyor. Bu illerimizde gerekli tedbirler alındı mı? Okullarımız depreme dayanıklı hale getirildi mi? Deprem riskinin yüksek olduğu illerde okulların durumunu bilmek istiyoruz. Tokat olarak bizim ilimiz de deprem riskinin olduğu bir bölgededir. Tokattaki okulların depreme dayanıklı olup olmadığının bir an önce tespit edilmesi ve çocuklarımızın güvenliği için gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığını ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerini göreve davet ediyorum.
Deprem riskinin yüksek olduğu bütün illerimizdeki okullarda incelemeler yapılarak, gerekli tedbirler alınmalıdır.Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğu gerçeğine uyumlu eğitim politikaları hayata geçirilmeli; çocuklarımıza okullarda deprem bilinci verilmelidir.
Depremden korunma yolları ders kitaplarında anlaşılır bir şekilde yer almalıdır.
Aileler, öğretmenler ve öğrenciler deprem bilincine sahip olursa gerekli sorumlukları da yerine getirirler. Deprem farkındalığı öğretmenlerin uzmanlığı ve öğrencilere aktarımıyla, öğrencilerin özenli öğrenme çabasıyla ve ailelerin okulları denetlemesiyle ortaya çıkacaktır.
Yeni öğretim döneminin hayırlı olmasını bir kez daha diliyorum. En büyük önceliğimizin çocuklarımızın geleceği olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum.” Diyerek açıklamasını tamamladı.