OKURYAZAR BULUŞMASI İÇİN NİKSAR’DAYIZ…
OKURYAZAR BULUŞMASI İÇİN NİKSAR’DAYIZ…
Gönül dağlarının gülümseyen yamaçlarında tatlı bir yürüyüş, sesleniş, selam veriş, selam alış, hasrete son veriş yeniden buradayım demenin mutluğunu yaşayış ne güzel.
2017 ve 2018 yılında Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Birimi
tarafından yürütülmekte olan Okullu Okulsuz Okuyoruz Yazıyoruz projesi “Okuryazar Buluşması” kapsamında okullarımızı ziyaret etmek, öğrencilerle buluşmanın tadı ve lezzeti inanılmaz mutluluk.
Bir şairin ve yazarın çok azına nasip olan unutulmazları Tokat’ta yaşıyorum. Başta İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı olmak üzere, proje koordinatörü Türkçe Öğretmeni Keziban Özcan’a, İl ve İlçe Milli Eğitim yöneticilerimiz, okul müdürlerimize teşekkür ediyorum.
1-2 Mart 2018 tarihlerinde dört lisemizde öğrencilerimizle okuryazar buluşması için Niksar’dayım.
“Tarih, tabiat, kültür ve turizm kenti Niksar, Orta Karadeniz’in iç kısımda Kelkit vadisi üzerinde Tokat iline bağlı bir kenttir. Danişmendli, Selçuklu ve Osmanlı zamanlarının Türk İslam kültürünü yansıtan eserlerle donatılan şehir, tarihin izlerini bütün ihtişamıyla yaşatan zengin bir açık hava müzesi görünümündedir.
Niksar, Danişmentliler devleti kurucusu olan Melik Danişmend Gümüştekin Ahmet Gazi tarafından fethedilmiş, Niksar’ı sahil Rumlarına karşı mücadelede kendisine hem bir üs hem de bu devletin başkenti olarak seçmiştir. Bu dönemde Niksar ilim ve kültür merkezi haline gelmiştir. Tarihi ipek yolunda olan Niksar, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman gibi büyük padişahlara ev sahipliği yapmıştır. Kentte birçok tarihi eser bulunmaktadır.
Niksar Kalesi, Çöreği Büyük Camii, Ulu Camii, Kırkızlar Kümbeti, Yağıbasan Medresesi, Leylekli Köprü (Yılanlı Köprü), Taşmektep (Prof. Dr. Metin SÖZEN Kültür Evi), Lülecizade Kardeşler Çeşmesi, Hükümet Konağı, Erzurumlu Emrah ve Cahit Külebi anıt mezarları, Efkerit Vadisi, Luvi Tapınağı, Cin Camii, Melikgazi Türbesi, Akyapı Kümbeti, Kolag Kümbeti (Arslan Doğmuş), Hacı Çıkrık Türbesi, Sunguriye Türbesi, Doğan Şah Alp Türbesi, Hüseyin Gazi Türbesi, Mühürkesen Türbesi, Çamiçi Yaylası, Ayvaz Parkı Ve Ayvaz KentOrmanı”(http://turkleronline.net/Kent%20ve%20Yer%20Tarihleri/niksar/niksar_anasayfa.htm)
Niksar gençlik yıllarımdan itibaren sürekli ziyaret ettiğim tarihi bir ilçemiz. Ablamın Derebağ mahallesinde oturuyor olması ziyaretlerimin sık sık gerçekleşmesinin nedenlerinden.
1994 yılı Kasım ayında Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğünde İlköğretim Müfettişi olarak göreve başladığımda ilk bölgem Niksar olmuştu. Unutulmayan anılarım halen tazeliğini korumaktadır. Meslektaşlarım, arkadaşlarım, dostlarım var.
Kasaba, köy ve yaylalar, ilçenin tamamını ziyaret etme imkânım olmuştu. Görevim devam ederken, onlarca yazı, şiir yazdım.
Bilinen türküleri de vardır. Niksar’ın Fidanları, Bülbülü suladım altın tasınan, Fadik (Niksar’ın Önünde), Nezük (Ellere mi kaldın) gibi.
2018 yılı Mart ayının ilk günü Tokat’tan Niksar’a doğru yola çıktığımızda sulu sepken kar atıştırıyor. Niksar ovası mevsim ıslanışında, Dönekse’ye geldiğimizde Niksar ve ova manzaralı hatıra resmi alıp eş, dostla paylaşıyorum.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Polat’ın odasında bir çay içimlik sohbetin ardından Şube müdürü Eyüp Gür ile birlikte Niksar GOP MTAL geçiyoruz. Yöneticiler ve Öğrenciler hazır. Programın açılışını Mahmut Polat Bey yapıyor. İlerleyen dakikalarda programa bir şiirle katkı da sağlıyor. Adına şiir tadında sohbet dediğimiz program iz bırakarak tamamlanıyor. Program ile ilgili Eyüp Gür ve Okul Müdürü İsmail Doğan’ın görüşleri milli ve manevi duygularımızı besliyor. Programın çok başarılı olduğunu ifade ediyorlar. Şube Müdürü Eyüp Gür iki gün, dört okulda da programa iştirak ediyor. Arif Nihat Asya’ya ait “Bayrak” şiirini de seslendirerek katkı sağlıyor.
Aynı gün öğleden sonra Niksar MTAL’deyiz. Açılışı Şube Müdürümüz Eyüp Gür yapıyor. Okul Müdürü Mehmet Yılmaz programla ilgili görüşlerini açıklarken “Şiir tadında sohbet” mükemmel olduğunu ve program formatının günün şartlarına olumlu mesajları da verdiğini milli ve manevi değerlere her zamandan daha çok ihtiyacımızın olduğunu ifade ediyor. Programda öğrenciler ve öğretmen Necati Üneş’te şiir okudular.
2 Mart 2018 Cuma günü programın 3. Okulu Niksar Kırkkızlar MTAL müdürü Dursun Özyurt ve 4. Okul Niksar – 15 Temmuz Şehit Erdem Diker Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürü Bayram Yıldız’a programın gerçeklemesindeki katkıları için teşekkür ediyorum.
Şube müdürümüz Eyüp Gür açılış konuşması ile program başlıyor. Programlar tüm okullarda şiir tadında devam ediyor. Öğrenciler, öğretmenler ve yöneticiler de katkı sağlıyor.
Öğrencilerimize birkaç gün önceden “Har-ı Bülbül” kitabımız ulaşıyor. Beni tanıyan öğrenciler, okuyacakları şiiri, sorularını, varsa istekleriyle salona hazır halde geliyorlar.
Güftesini benim yazdığım, bestekâr Ramazan Özyurt tarafından Muhayyerkürdî makamında bestelediği, Derya Tunç hanım tarafından okunan “Firuzan” şarkımızı dinletiyorum. Gençler şiir olarak ve şarkı olarak Firuzan’ı seviyorlar.
Bilindiği üzere, Kahraman Türk ordusu, 20 Ocak 2018 tarihinde, sınır güvenliğimizi sağlamak, bölgeyi terör örgütlerinden temizleyerek huzur, güven ve barış ortamını yeniden tesis etmek amacıyla Suriye’nin terör yuvası hâline gelen Afrin bölgesinde önemli bir harekâta başlamıştır.
Devletimizin ulusal güvenliğimizi ve bölge barışını korumak amacıyla almış olduğu bu kararı destekliyorum. Ayrıca kahraman ordumuzun bu harekâtta %75 yerli mühimmat kullanmasından da gurur duyuyorum.
Afrin sınırları içindeki terörist mevzileri bir bir temizleniyor. Teröristler etkisiz hale getiriliyor. Harekât başladığı günden itibaren haberleri titizlikle takip ediyor, özellikle gece yarısı haberlerini almadan uyumuyor, gün içinde olup bitenleri öğreniyorum.
-Aileye mesajın var mı? “Beklemesinler”.
-Nereye gidiyorsun? “Kızıl elmaya” harikasınız koç yiğitler.
Asrın kahramanları… Dualarımız sizlerle…
Okuma kültürü ile beslenen dakikalar, güftesini yazdığım, Ramazan Özyurt tarafından bestelenen ve seslendirilen “Sevda Sevda Yüreğimde Türkiye’m” ekranda öğrencilerimize sunuyorum.
Şehitlerimiz var. Saygı, sevgi, şükran ve minnetle anıyoruz. Dualar gönderiyoruz. Afrin’den, Kerkük’e, Karabağ’dan, Bosna Hersek’e, Filistin’den Doğu Türkistan’a gönül coğrafyamıza, Türk-İslam dünyasına selam olsun.
11 Mayıs 2017 Perşembe akşamı TRT AVAZ’da güftesini yazdığım, kardeş
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de ikamet eden Meryem Alibeyli’nin bestelediği,“HAR-I BÜLBÜL” AZERİN (Azerbaycan Devlet sanatçısı) okuduğu, Türkiye-Azerbaycan ortak projesi olan final şarkımız olarak paylaşıyorum.
Doksan dakika süren program sonunda okul müdürlerimizin duyguları programın dolu dolu geçtiği ve okuryazar buluşmalarının amacına ulaştığını gösteriyor.
Osman BAŞ