38°C
24 December 2024
Haberler

ORMANBEYLİ KÖYÜNDE TARLA GÜNÜ

  • Temmuz 4, 2019
  • 6 min read
ORMANBEYLİ KÖYÜNDE TARLA GÜNÜ

Tokat merkeze bağlı Ormanbeyli köyünde yerel buğday tarla günü ve doğrudan ekim uygulamalarının gösterimi programı düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB), CIMMYT (Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi), ICARDA (Uluslararası Kuru Alanlar Tarımsal Araştırma Enstitüsü) ve son yılında FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından desteklenen ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen “Türkiye’de Yerel Buğday Çeşitlerinin Envanterinin Çıkarılması” projesi kapsamında tarla günü yapıldı.         

Ormanbeyli köyünde gerçekleştirilen etkinliğe Vali Dr. Ozan Balcı, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Tokat Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin ve çiftçiler katıldı.

ORMANBEYL%C4%B0%20K%C3%96Y%C3%9CNDE%20TARLA%20G%C3%9CN%C3%9C

YEREL BUĞDAYLARIN SAHİBİ HALKTIR

Programın açılış konuşması Tokat Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin tarafından yapıldı. Sonrasında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Fatih Özdemir yerel buğdayları koruma amaçlı proje ile ilgili bilgi verdi.  65 ilden 3000 tane yerel buğdayın toplandığını belirten Özdemir, “Yerel buğday bizim gen kaynaklarımız, geçmişten bize miras kalan değil, gelecek için evlatlarımıza bırakacağımız birer emanet aslında. Yerel tohumun sahibi halktır, 1935 yılında yerel buğday toplama çalışması yapılmış, daha sonra 2009-2014 yılları arasında 5 yıllık bir süreçte bütün Türkiye’den bu yerel buğdayları topladık.  Binlerce çiftçiyle anketler yapıldı, 65 ilden 3000 tane yerel buğday popülasyonu toplandı. İki tane gen bankamız var birisi Ankara’da, diğeri İzmir’de. Bu buğdaylar gen bankasına kazandırıldı ve orada saklanıyor. Gen bankasına koymayla bitiyor mu, bitmiyor çünkü oraya koyduğumuz zaman donduruluyor, biz bunları karakterize ediyoruz, bir taraftan bu buğdayların içerisindeki özel genleri, genetik olan hazineyi tespit ediyoruz. Mesela bazıları kurağa dayanıklı, bazıları yatmaya dayanıklı, bazıları hastalıklara dayanıklı, bu özellikleri modern buğdaylara aktarmaya çalışıyoruz, ıslah programlarımıza alarak. Diğer taraftan da yerel buğdaylarla yapılan bu çalışmalar bitmiyor, çünkü yerel buğdayların kendi yerinde ekildiği alanlarda, buralarda çiftçilerimizin koşullarında küçük de olsa genetik ilerlemenin devam etmesi için ekilmesi gerekiyor. Yani bir taraftan azalan tarım alanlarında hızla artan nüfusu beslemek için verimi arttırmamız gerekiyor, ancak küçük de olsa, sınırlı alanlarda da olsa, çiftçilerimizin kendi içindeki gayretiyle bu buğdayları korumamız, ekmeye devam ettirmemiz gerekiyor.

DİKKAT!  Sakarya Nöbetçi Eczaneler

ORMANBEYL%C4%B0%20K%C3%96Y%C3%9CNDE%20TARLA%20G%C3%9CN%C3%9C1

AB tarafından desteklenen projede Tokat, Konya, Malatya ve Mardin illeri var. 3000 buğday popülasyonun toplandığı en fazla olduğu illerden birisi de Tokat, o yüzden buradayız.  Yerel buğdayları sofu, üveyik buğdayı, çam buğdayı ve topbaş bu buğdayları topladık. Daha sonra bu proje ile birlikte çiftçilerimize bu buğdayları ektirmeye devam ediyoruz. Bu işin devamı gelecek, küçük yerel marketleri olacak, belediyeler ya da kooperatifler marifetiyle bu tohumlar satılacak.” Şeklinde konuştu.

TOKAT TARIMIN BAŞKENTİ

Sonrasında açıklama yapan Vali Dr. Ozan Balcı, “Tokat’ın çok kıymetli ovaları var. İl Tarım Müdürlüğü başta olmak üzere, bütün birimlerin amacı, köylüyü zenginleştirmek, çiftçiyi zenginleştirmek, milletin cebine para koymamız lazım, bunu bir numaralı hedefimiz olarak belirliyoruz. Biz tarımın dostuyuz, çiftçinin dostuyuz, ne zaman başları sıkışsa her zaman yanlarındayız, yakınlarındayız. Dertlerini de yakından biliyoruz. Allah’ın izniyle sertifikalı buğday vermekten, kaba yem bitkilerinin desteklenmesine, seracılığın desteklenmesinden Tokat yaprağının desteklenmesine, Niksar Cevizinden Artova’daki nohudun, fasulyenin desteklenmesine kadar tarıma ilişkin ne varsa hepsiyle bir bir ilgileniyoruz. İşin özü Tokat tarım memleketidir. Tarım da kıymetli bir şeydir, üretmek güzel bir şeydir, çiftçi olmak güzel bir şeydir, memleketin üretimine katkı sağlamak, insanların gıda ihtiyacını karşılamak çok kıymetli bir faaliyettir, çok da keyifli işlerdir, bununla da gurur duyabilirsiniz. Bizim görevimiz Tokat’ın Türk Tarımının parlayan yıldızı olmasını sağlamak, inanıyorum ben buna, gücümüzü, enerjimizi birleştirdiğimiz sürece, canla başla çalışmamız lazım.

ORMANBEYL%C4%B0%20K%C3%96Y%C3%9CNDE%20TARLA%20G%C3%9CN%C3%9C3

Bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu ve buna benzer tarımsal projelerin memleketimize, milletimize, Türkiye’mize, Tokat’a hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tarımın dostuyuz, çiftçinin dostuyuz sizlerle de beraberiz,“ dedi.

YEREL BUĞDAYLAR İNCELENDİ

Vali Balcı ve beraberindekiler üveyik buğdayı, sofu, topbaş ve çam buğdayının ekildiği tarlada incelemede bulundu. Daha sonra  “Bozkır Ekosistemlerinde İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum İçin Tarımsal Uygulamalar Projesi” kapsamında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Tokat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından toprak işlemesiz ekim olarak ta bilinen doğrudan ekim sistemi ile ekilen tarla yerinde incelendi. Tarlasının yarısını geleneksel yöntem ile diğer yarısı ise toprak işleme yapılmadan (Doğrudan Ekim) ile eken çiftçi Selami Özdemir doğrudan ekim yöntemi ile yakıttan tasarruf ettiğini söyledi.

DİKKAT!  KADIN İSTİHDAMINA SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKALAR TOPLANTISI

Vali Balcı kitap hediye etme geleneğini devam ettirerek etkinliğe katılan çocuklara tarlada kitap verdi. Köy halkının ikramı sonrasında program tamamlandı.

ORMANBEYL%C4%B0%20K%C3%96Y%C3%9CNDE%20TARLA%20G%C3%9CN%C3%9C5

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri reseller tokat haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet