Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Özdemir Tokat’ta bulunan 263 otizm spektrum bozukluğu olan birey ve ailelerinin sosyal hayatta normal bir şekilde var olmaları ve bu konuda farkındalık oluşması adına Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak çalıştıklarını belirterek, “Otizmin engel değil farklılık olduğunu kabul ettiğimizde amacımıza ulaşmış olacağız.” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla “Kabul et, fark et, bizimle yürü” sloganıyla yürüyüş düzenlendi. Niksar Yolundan başlayıp Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam eden yürüyüşte “Otizmi fark et, kabul et, bizimle yürü” yazılı pankart açıldı. Ellerinde mavi balonlarla yürüyen vatandaşlar, otizmli bireyler için farkındalık oluşturdu.
Cumhuriyet Meydanında sona eren yürüyüşün ardından açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Özdemir otizm konusunda farkındalık oluşturmak için yürüyüş düzenlediklerini söyledi. Otizm Spektrum Bozukluğu ile ilgili bilgi veren Özdemir, şunları kaydetti:
“Otizm Spektrum Bozukluğu, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen, ciddi sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğunun yanında sosyal davranış, dil, algısal fonksiyonlar, tekrarlayan davranışlar ve ilgilerle kendini gösteren, yaşan boyu süren, gelişimsel nörobiyolojik bir bozukluktur. Tüm sosyoekonomik düzeylerde ve tüm dünyada görülebilir. Toplumda otistik bozukluğun 3,3-16/10.000 oranında olduğu bildirilmektedir. Ancak, yaygın gelişimsel bozukluk ve tüm otistik bozukluk yelpazesi ele alınacak olursa 21/10.000 kadar görüldüğü belirtilmektedir. Otistik bozuklukta erkek/kız oranı 3/1 ya da 5/1 olarak bildirilmektedir. Ancak kızlar erkeklere göre daha ciddi etkilenme eğilimindedirler.
Dünyada her 68 çocuktan birisi otizmli doğuyor. Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmaktadır. 1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir.”
Özdemir, otizmin belirtileri ve tedavi süreciyle ilgili şunları söyledi:
“Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmektedir.
Tokat’ta 263 otizm spektrum bozukluğu olan birey var. Otizm, şu anda sahip olduğumuz bilgi ve yöntemlerle tamamen tedavi edilememekle birlikte, erken dönemde başlayan ve etkinliği kanıtlanmış uygun bir eğitim planına ek olarak, bazı durumlarda ilaç tedavisi ile bazı belirtileri ortadan kalkabilir, uyum yetenekleri ve becerileri geliştirilip kendi kapasitesi içinde mümkün olan en üst düzeye gelebilir. Bu nedenle otizm ve diğer gelişimsel bozuklukların erken dönemde tespit edilmesi ve erken müdahale edilmesi önemlidir.”
Tokat’ta bulunan 263 otizm spektrum bozukluğu olan birey ve ailelerinin sosyal hayatta normal bir şekilde var olmaları ve bu konuda farkındalık oluşması adına Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Özdemir, “Otizmi Fark et, Kabul et, Bizimle Yürü” diyerek 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık gününde İl Müdürlüğümüz hizmet binası ve Tokat Kalesini mavi ışıklarla aydınlandırdık. Son olarak da bugün farkındalık yürüyüşü ile konuya dikkat çekmeye çalıştık. Otizmin engel değil farklılık olduğunu kabul ettiğimizde amacımıza ulaşmış olacağız.” dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Selehattin Kelemci ise her sağlıklı insan birer engelli adayı olduğuna dikkati çekerek, “Bu yüzden engelleri birlikte aşmak için bugün bu programda otizmli çocuklarla ve aileleriyle birlikte olduk. Bir gün değil her gün farkındalık kapsamında engellilerimizin her gün anılması kapsamında projelerimizi değerlendiriyoruz. Onların yanında olduğumuzu bir kez daha söylemek istiyoruz. Bu etkinliğe katılan herkesi canı gönülden tebrik ediyorum.” dedi.