38°C
22 January 2025
Haberler

Sağlık Raporu Ücretsiz Olarak Nereden ve Nasıl Alınır? ( 2025 )

  • Ağustos 6, 2024
  • 11 min read
Sağlık Raporu Ücretsiz Olarak Nereden ve Nasıl Alınır? ( 2025 )

İş, evlilik, ehliyet ve diğer işleriniz için sağlık raporu almak durumunda kalanlar sağlık raporu nereden alınır diye merak ediyor. Peki ucuz ya da ücretsiz sağlık raporu nasıl alınır ücretsiz sağlık raporu veren hastaneler ve sağlık ocağı var mı sağlık ocağında doktor olmadan sağlık raporu alınır mı alabileceğim sporcu sağlık belgesi var mı?

Genel olarak sağlık raporunu aile hekiminden, devlet hastanelerinden, özel hastanelerden ve bazı durumlarda iş yeri hekiminden alabilirsiniz. Bütün bu kurumlar konularına göre farklılıklar göstermekle birlikte ihtiyacınız olan raporu verebilmektedirler.

Ancak bir çok durumda özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde sağlık raporu alabilmek bazen oldukça zorlaşabiliyor. Hem kurumların yoğunluğu hem de sağlık raporunu kötüye kullanan kişiler nedeniyle en kolay sağlık raporu nereden alınır sorusunu cevaplamaya çalıştık.

Sağlık Raporu Alma İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Artık neredeyse hayatımızın her alanında yasalarımızda yapılan düzenlemeler nedeniyle sağlık raporu alma durumunda kalabiliyoruz. Bunun asıl sebebi artık dünyanın daha güvenilir olması ve kişilerin korunmasına dair doğan ihtiyaçtır.

Çünkü sizin hasta olup olmadığınız çalışacağınız işe yetkinliğiniz ya da herhangi bir aracı kullanma durumundaki yetkinliğinizi engelleyecek bir durumun olmadığı bir bakışla anlaşılabilecek şeyler değildir. Bu sebepten kurumların hemen hepsi sağlık raporu istemektedir. Bazı durumlarda tam teşekküllü sağlık raporu ya da heyet raporu gibi farklı raporlar istenilebilmektedir.

Peki nedir bu sağlık raporu:

  1. İş yerinde çalışmak isteyen kişi için sağlık raporu o kişinin işi yapabilmeyi engelleyecek herhangi bir sorununun olmadığını gösteren belgedir.
  2. Tehlikeli ya da çok tehlikeli iş kollarında 6 ay – 1 yıl aralıklı olarak alınan ve çalışan kişiyi korumaya yönelik verilen bir rapordur.
  3. Kronik hastalığı olanlar ve tedavi edilemeyen hastalıklar için 3 doktor imzası ile alınabilen bir sağlık raporudur. Ancak bu heyet raporu ile aynı şey değildir.
  4. İş durumlarının haricinde evlilik, askerlik, spor yapma yetkinliğine sahip olma, yüksek öğretim okullarına kayıt yaptırırken, hacca giderken, av belgesi alırken, yurt ve yemekhanelere kayıt yaptırırken, ruhsatlı silah almak isterken ve yurt dışı seyahatlerine çıkmadan önce alınması gereken en önemli belgede sağlık raporudur.
  5. Son olarak da kişinin araba kullanmaya engel bir durumunun olup olmadığını belirlemek üzere ehliyet için sağlık raporu alınmaktadır.

Yani özetle kişinin sağlığına dair bilgileri içeren bu bilgiler sonucunda da başvuracağı her neyse onunla ilgili bir sorununun olmadığını doktor imzası ile belirten belge sağlık raporudur.

DİKKAT!  Esrarengiz Sözler

Bütün bu bilgilerden sonra sağlık raporu nereden alınır sorusuna cevap vereceğiz.

Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Sağlık raporunu isteyen kuruma göre değişmekle birlikte bu belgeyi almak için iki farklı yöntem vardır. Bunlardan birincisi ücretsiz sağlık raporu almaktır. Diğeri ise ücretli sağlık raporu almak için özel hastanelere gitmektir.

Ülkemiz yasalarında sağlık raporunu almanız gereken yer 6331 sayılı yasa ile belirlenmiştir. Bunu belirtmemizdeki sebep iş yeri için alınacak sağlık raporlarının kurum tarafından kabul edilip edilmediğini öğrenmenizdir. Çünkü neredeyse ücretsiz olarak sağlık raporu alabileceğiniz tek yer “Aile Hekimliğidir.”

Ya da 50 ve fazla çalışanın olduğu iş yerlerinde “İş Yeri Hekimi”de sağlık raporu düzenleyebilmektedir.

Sağlık raporunu alabileceğiniz yerler:

  1. Aile Hekimliği
  2. Devlet ve Şehir Hastaneleri
  3. Özel Hastaneler
  4. 50’den fazla çalışanın olduğu yerlerde İş Yeri Hekimleri

gerekli raporu size verebilirler.

Ücretsiz Bir Şekilde Aile Hekimliğinden Sağlık Raporu Almak

Sağlık raporunu ücretsiz almak istiyorsanız başvurmanız gereken tek yer aile hekimliğidir.

Aile hekimleri sizden bir hak talep etmeden sağlık raporu alma sebebinize göre isteğinizi gerçekleştirmektedirler. Ancak son dönemlerde özellikle çalışan kişilerin bu durumu olumsuz kullanması nedeniyle ve sonrasında yaşanan sıkıntılar aile hekimlerinin rapor verirken alma isteğinizle doğru orantılı hareket etmelerini ve özenli davranmalarını zorunlu kılmıştır.

Önceden sağlık raporu için çoğunlukla devlet hastanelerine veya özel hastanelere gitmek durumundaydık. Bu kolaylığın sağlanmış olması hayatın bir çok alanında işimize yaramaktadır.

e-Rapor sistemi üzerinden sürücü raporları, doğum raporları, engelli raporu ve askeri raporlar gibi raporlar düzenlenebilmektedir.

Devlet Hastanelerinden Sağlık Raporu Alırken Ücret Ödersiniz

Devlet hastanelerinin bir çoğu artık sağlık raporu verme işlemini ücretli olarak yapmaktadır. Ancak bazı kurumlar halen ücretsiz olarak yapmaktadır.

İş için sağlık raporu alıyorsanız gireceğiniz iş yerinin ilk önce iş yeri hekimine görünmeniz halinde sizi devlet hastanesine yönlendirecek ve bu avantajı nedeniyle ücretsiz sağlık raporu alabileceksiniz. İş yerinizden gönderildiğiniz için hastanenin masraflarını çalışacağınız iş yeri üstlenecektir. 

Devlet hastanelerinde sağlık raporu ücret fiyatları genel olarak;

  • Tek hekim ücreti 50 TL‘dir.
  • Eğer sağlık kuruluna görünecekseniz heyet raporu için 200 TL ve daha fazlası kadar bir para ödeyebilirsiniz.
DİKKAT!  Kıble Yönü Nasıl Bulunur?

Özel Hastanelerden Sağlık Raporu Hangi Bölümlerden Alınır ve Ücreti Ne Kadar?

Özel hastanelerden sağlık raporu almak kurumun anlaşması yoksa ücretlidir. Çünkü yapılacak her işlemin ayrı ayrı ücretleri bulunmaktadır. Bazen gireceğiniz iş yerinin anlaşmalı olduğu özel hastanede daha az ücret ödeme imkanı olabilmektedir. Muayene olarak sağlık raporunuzu almanız halinde isteyen kuruma bu raporu verebilirsiniz.

Özel hastanelerin sağlık raporu için talep ettiği miktarlarda çoğu zaman değişkenlik göstermektedir. Diğer devlet hastanelerine ve Özel Araştırma Hastanelerine göre fiyatları daha fazla olabilir.

Sağlık Raporu Hangi Durumlarda Lazım Olur

Sağlık raporunun en çok kullanıldığı yerler;

  1. İş için sağlık raporu,
  2. Spor yapmaya müsait olduğunu göstermek için sağlık raporu,
  3. Evlilik için alınan sağlık raporu,
  4. Askerlik durumlarında alınan sağlık raporu,
  5. Ehliyet almadan önce alınan sağlık raporu

Bu ve benzeri hallerde hangi hasteneden sağlık raporu almanız gerektiğini detaylarıyla inceledik.

1- İş İçin Sağlık Raporu Almak Zorunlu

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği işe yeni başlayacak olan çalışanlar ve işyerinin durumuna göre tehlikeli ya da çok tehlikeli olarak sınıflandırılıp belli periyotlarla sağlık raporu almak zorundadırlar. Çalışılan firmanın işyeri hekimliğini üstlenen kurum işçinin özlük dosyasında bu raporu bulundurmak zorundadır.

İş sağlık raporu işyerinde çalışan sayısına göre işyeri hekimi tarafından da verilebilmektedir. İşyerinde 50 ve üstü çalışan varsa işyeri hekimi tarafından sağlık raporu verilebilir ve belli periyotlarla tekrar verilmesi gerekir.

  • Sağlık Ocakları Sağlık Raporu Veriyor mu?

İşyeriniz Aile Hekimlerinden yani eski sağlık ocaklarından alınacak olan sağlık raporunu kabul ediyorsa, kimliğiniz ile birlikte aile hekiminize gidiniz ve sağlık raporu almak istediğinizi belirtiniz. Çalışan sayısı on taneden az olan iş yerleri de genellikle sağlık raporunun aile hekimliğinden ücretsiz alınmasını kabul etmektedir. Ağır iş sayılmayacak işler için de sağlık raporu almak için de sağlık ocaklarına gidebilirsiniz.

Burada hekiminiz basit bir muayene sonucunda kronik bir rahatsızlığın yoksa sağlık raporunuzu düzenleyecektir. İşyeri aile hekiminden alacağınız raporu kabul etmediğini bildirdiyse nereden rapor almanız gerektiğini de bildirmiştir. Sağlık raporu almak için kimliğiniz yeterli olacaktır.

2- Spor Faaliyetlerinde Kullanılan Sağlık Raporu

Profesyonel ya da amatör olarak yapacağınız sporlar içinde sağlık raporu almanız sizin faydanıza olacaktır.

DİKKAT!  KAYSERİ ŞEKER AFRİKA’YA KÜP ŞEKER İHRAÇ ETTİ

Zaten profesyonel sporlarda sağlık raporu bir gerekliliktir. Ancak siz amatör olarakda spor yapmak istiyorsanız vücudunuzun elverişli olup olmadığını daha detaylı bir şekilde inceleyerek sarfedeceğiniz efor konusunda dikkatli olmalısınız.

Aile hekimleri spor için sağlık raporu alma talebinize olumlu cevap verecektir.

3- Evlilik Durumunda Almanız Gereken Sağlık Raporu

Evlenirken veya ruhsatlı silah alma durumlarınızda zorunlu olarak devlet hastanelerinden sağlık raporu almalısınız. Ücretli veya ücretsiz oluşu bulunduğunuz ile göre değişiklik gösterebilir.

Evlilik için sağlık raporu almanın en önemli yani aile planlaması yapmak ve kan uyuşmazlığı gibi durumların önüne geçmektir. Kişilerin evlenmesine mani bir sağlık durumu söz konusuysa tedavi edilmeleri sağlanmaktadır.

Özellikle taşıyıcı hastalıkların tedavisi sağlanmadan kişilerin evlenmelerine ya da çocuk yapmalarına engel olunması amaçlanmaktadır.

4- Askerlik İçin Alınması Gereken Sağlık Raporu

Askere gidecek vatandaşların, askerlik işlemleri için bağlı oldukları aile hekimlerinden ücretsiz olarak sağlık raporu alabilirler.

Bu sağlık muayenesinin ardından aile hekimini aşan bir durum varsa tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alınması sağlanmaktadır. Ancak böyle bir durum söz konusu değilse “askerliğe elverişlidir” raporunu hekiminiz size verecektir.

5- Ehliyet Almak İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

2016 yılı ile birlikte yönetmeliğe giren bir karar ile ehliyet alacak vatandaşların aile hekiminden ücretsiz sağlık raporu almaları da onaylanmış bulunmaktadır.

Ehliyet için sağlık raporu almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken başka durumlarda vardır. Bu önemli durumları ehliyet için sağlık raporu makalemizde detaylarıyla yazdık.

Tam teşekküllü sağlık raporu ücreti 2023

Özellikle tehlikeli işlerde çalışacak olan kişilerden istenen tam teşekküllü sağlık raporu kişinin sağlıklı olduğunu gösteren belgedir. Tam teşekküllü sağlık raporu ücreti muayene olunacak doktor ve yapılacak olan tetkiklere göre farklılık gösterebilir. Tek hekim raporu 50 TL iken, iki hekim onayı 75 TL, 3 ve üzeri hekim onayı ücreti ise 125 TL’dir. Tam teşekküllü sağlık raporu ücreti muayene olunacak olan doktor sayısına bağlı olarak 50 TL ile 125 TL arasındadır. Tabi bu fiyatlar devlet hastanesi için geçerli. Özel hastanelerde durum daha farklı olacaktır.

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri