38°C
23 January 2025
Sağlık Haberleri

Şaşılık Ameliyatı

  • Ocak 19, 2024
  • 5 min read
Şaşılık Ameliyatı

Şaşılık, gözlerin bir noktaya odaklanırken paralel olmadığı durumları ifade eden bir göz problemidir. Göz kaslarının dengesiz çalışması sonucu açığa çıkan bu durumun tedavi edilmesi gerekir. Başlangıçta gözlük veya göz egzersizleriyle tedavi edilmeye çalışılan şaşılık problemi, tedaviye yanıt alınamadığı durumlarda ameliyat yöntemiyle tedavi edilebilir.

Şaşılık ameliyatı, göz kaslarını güçlendirmek veya zayıflatmak için yapılan çeşitli prosedürleri içerir. Ameliyat sırasında yapılacak işlemler şaşılığın nedenine, şiddetine ve türüne göre değişebilir. Ameliyat sonrasında bazı hastalar gözlük kullanımına veda ederken bazı hastaların ise gözlük veya kontakt lens kullanmaya devam etmesi gerekebilir.

Şaşılık Ameliyatı Süreci

Şaşılık ameliyatı öncesinde hasta detaylı bir göz muayenesine tabi tutulur. Şaşılığın derecesinin ve türünün tespit edilebilmesi için yapılacak değerlendirmeler oldukça önemlidir. Şaşılığın gelişme nedeninin farklı bir tıbbi duruma dayandırıldığı vakalarda multidisipliner bir tedavi sürecine ihtiyaç duyulabilir.

Şaşılık ameliyatı, ameliyathane ortamında gerçekleştirilen genel veya lokal anestezi altında yapılabilen bir ameliyattır. 45 dakika ile bir saat aralığında süren ameliyat kısa süreli bir cerrahi işlemdir. Ameliyat sonrasında hastalar aynı gün içerisinde taburcu edilir. Cerrahi girişim sırasında göz kaslarını zayıflatmaya veya güçlendirmeye yönelik işlemler uygulanır. Bu işlemler sırasında göz küresine veya göz çevresine herhangi bir kesi açılmaz. Göz kaslarına ulaşmak için konjonktiva zarı açılır ve kapatılırken eriyebilen dikişler kullanılır. Bu nedenle ameliyattan sonra dikiş alınmaz.

Ameliyat süreci kadar ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci de oldukça önemlidir. Ameliyat sonrasındaki ilk günlerde mutlaka istirahat edilmelidir. Gözün darbe alabileceği aktivitelerden kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrasında doktor enfeksiyon gelişimini önlemek veya ameliyat nedeniyle gelişen semptomların kontrol edilmesi adına çeşitli ilaçlar reçete eder. Bu ilaçların düzenli kullanılması iyileşme sürecini yakından etkileyeceğinden son derece önemlidir. Ameliyat sonrasındaki ilk gün göz kapalı tutulur. Ameliyatın ertesi günü doktor tarafından gerçekleştirilecek muayene sırasında bandaj açılır ve pansuman yapılır. Daha sonrasında doktorun önerdiği sıklıklarda kontrol muayenelerine gelinmesi gerekir. Ameliyat sonrasında hasta takibi oldukça önemlidir.

DİKKAT!  Mide Balonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Şaşılık Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

Şaşılık ameliyatı, bebeklik dönemi dahil olmak üzere her yaş grubuna uygulanabilen bir ameliyattır. Gözlük tedavisine yanıt alınamadığı durumlarda tercih edilmesinin yanı sıra çeşitli sağlık problemleri veya estetik kaygılar nedeniyle de uygulanabilen bir ameliyattır.

Şaşılığın, kronik şaşılık olması ve gözlük tedavisinin yetersiz kalması halinde cerrahi müdahaleye başvurulur. Müdahale sayesinde göz kaslarının koordineli çalışması sağlanır ve gözler arasındaki paralellik sağlanır. Tedavi edilmediği durumlarda şaşılık; göz tembelliği başta olmak üzere çeşitli görme problemlerine neden olabilir ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyecek semptomları beraberinde getirebilir.

Şaşılığın ilerlemediği ve kontrol altına alındığı durumlarda ameliyata ihtiyaç duyulmazken bazı kişilerde gözler arasındaki paralelliğin bozulması estetik kaygılar yaratabilir. Bu estetik kaygıların giderilmesi içinde şaşılık ameliyatı uygulanabilir.

Şaşılık çift görme olarak bilinen diplopi gelişmesine neden olabilir ve bu durum günlük hayatı ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir. Şaşılığın ilerlemesiyle beraber ambliyopi olarak bilinen göz tembelliği gelişebilir. Göz tembelliği ilerlemesi halinde görme kaybı gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilen bir hastalıktır. Şaşılık tembellik gelişimini tetikleyebileceğinden uzun vadede görme kaybı ile sonuçlanabilir. Bu nedenle ihtiyaç duyulması halinde diplopi ve özellikle de ambliyopi için cerrahi müdahaleden kaçınılmaması oldukça önemlidir.

Bazı nörolojik problemler göz kaslarının normal bir şekilde çalışmasını engelleyebilir. Bu tür durumlarda nörolojik problemleri çeşitli ilaç tedavileri ile tedavi edebilmek mümkün olabilirken nörolojik sorunun giderilmesini desteklemek adına şaşılık ameliyatı uygulanabilir.

Şaşılık ameliyatı günümüzde hem çocukluk döneminde hem de yetişkinlikte uygulanabilir. Şaşılığın erken teşhisi ve tedavisi ilerleyen dönemlerde şaşılık nedeniyle oluşabilecek görme problemlerini önleyerek şaşılığın göz gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini giderebilir.

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri