ŞEHRİN EKONOMİK KALKINMASINDAKİ FAKTÖRLER

TOKAT’TA DÜNYA STANDARTLARINDA TESİSLER VAR

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel’in katılımıyla Sanayici ve İş Adamları İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda şehirlerin gelişmesinde ve ekonomik kalkınmasında; kaliteli üretim, pazarlama imkanları, istişare, ortak akıl, yol haritasının belirlenmesi, doğru adımların atılması ve işlerin hükümet nezdinde takibinin önemli rol oynadığı başlıkları ön plana çıktı.

            Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Tokat’taki işetme gezilerinde dünya standartlarında ürünler üreten tesislerin olduğunu ve bundan gurur duyduklarını belirterek, “2002’den beri geldiğimiz süreç içerisinde ihracatımızın yaklaşık 3 buçuk 4 katına kadar artış sağladığını biliyoruz, Tokat ilinden yapılan ihracatın. Ama bugün ve dün gezdiğimiz sanayi tesislerinde gördüğümüz ve konuştuklarımız dikkate alındığında şirketlerimizin ihracatın önemli bir kısmını İstanbul merkezli ve İzmir merkezli yapmasından dolayı bu Tokat rakamlarına yansımıyor.” dedi.

            Ekonomi Bakanlığının 81 ildeki işletmeleri ziyaret programı kapsamında Tokat’taki işletmelerde incelemelerde bulunmak için Tokat’a gelen Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel ve beraberindeki heyet Tokat TSO organizasyonunda Tokatlı sanayiciler ve işletmecilerle istişare toplantısında bir araya geldi.

            Tokat TSO Seyirtepe tesislerinde yapılan toplantıya Vali Dr. Ömer Toraman, Tokat Milletvekilleri Prof. Dr. Celil Göçer ve Kadim Durmaz, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Halil İbrahim Yüksel ile birlikte Tokat TSO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Çelik, Meclis Başkanı Dursun Sansar, yönetim kurulu üyeleri, ilçe oda ve borsa yöneticileri, genel sekreterleri ve işadamları katıldı.

TSO BAŞKANI DR. ALİ ÇELİK:

“ULAŞIMLA İLGİLİ SIKINTILARIMIZ VAR”

            Toplantının açılış konuşmasını yapan Tokat TSO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Çelik, bu tür istişare toplantılarının samimi ortamda gerçekleşmesi ve olumlu kararlar çıkması açısından önemli olduğunu söyledi.

            Şehrin ticari olarak envanteriyle ilgili araştırma yaptıklarını belirten Çelik, “Burada karşımıza çıkan tablo çok ilginç. Biz her türlü yer altı yerüstü zenginliğine sahip çok büyük avantajları ve imkanları olan bir şehiriz. Ama maalesef bunları çok iyi değerlendiremedik bugüne kadar. Özellikle 1600-1700’lü yıllarda 1900’lü yılların başına bakıyoruz, Tokat bunları değerlendirdiği zaman Anadolu’nun en büyük üçüncü veya dördüncü ekonomisine sahip olabiliyor. Ama bugün maalesef çok gerilerde kaldık. Biz mikro düzeyde firmalarımızın kurumsallaşma, markalaşma anlamında veya verimliliklerini artırma anlamında pazarlarını geliştirme anlamında bir takım çalışmalar yapacağız. Ama bunun dışında makro düzeyde bir takım sıkıntılar da var, hepimizin bildiği gibi. Bunlar da ulaşımla ilgili sıkıntılarımız. Belki Bakanlığımızın bize sağlayacağı destekler ki bu toplantıya da bu amaçla tertip ettik. Buradaki en büyük sıkıntı insan faktörü. Hep birlikte kafa kafaya verip bu sorunları birlikte çözebilme inancını biran önce şehre hakim kılmamız gerekir diye düşünüyorum. Bu amaçla da bir takım çalışmalar gerçekleştirdik, cumartesi günü İstanbul’da işadamlarımızla bir araya geldik, Salı günü Ankara’da bürokrasi ve siyasilerin buluşmasını yaptık. Yarın akşam Ankara’da iş adamlarımızla bir araya geleceğiz. Yani bu işin dört tane paydaşı var diye düşünüyoruz. Bu paydaşlardan bir tanesi STK’ler, bir tanesi siyaset, bir tanesi bürokrasi, bir tanesi de iş dünyası. Eğer bu dört paydaşı bir araya getirip birlikte şehrin sorunlarının çözümü için bir takım çalışmalar yapabilirsek ki az önce de belirttiğim gibi bu kadar büyük imkanlarımızı değerlendirip çok kısa zamanda çok büyük yol kat edileceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

“BİRİLERİ GÖKTEN ZEMBİLLE BİR ŞEY VERMİYOR”

            Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu da şehrin büyümesinde ve ekonomik kalkınmasında yol haritasının belirlenmesi, istişare ortamının oluşturulması, doğru adımların atılması ve takip edilmesinin önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

            “Derdimiz şehrimiz. Şehrimizin insanının ve iş adamının ticaretinin daha iyi daha güzel hale gelmesi. Şehrimizin hak ettiği yerde, yüksek noktalarda olması. Bunun için ne gerekiyor. Bir defa üretim önemli. Eğer şehirler üretim yaparlarsa büyüyebilirler. Üretimlerini artırabilirlerse ekonomilerine daha iyi hale getirebilirler ve şehir kendini daha yükseklere doğru taşır. Diğer taraftan her şehrin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bizim de önce avantajlarımızı ortaya koyup ardından dezavantajlarımızı da tespit edip bunlar üzerinden doğru bir istikamette yürüdükten sonra şehrimizin ekonomik büyümesini sağlayabiliriz. Üçüncü olarak da insan faktörü, yani şehrimizin iş adamı, sivil toplumu, siyasetçisi, bürokratı hep beraberce ortak paydada bu işi yapmak için canı yürekten işe el atması ve sonrasında da bizim hükümetimizden bu işlerin yapılmasıyla ilgili takibin de işin tamamlayıcısı olduğu kanaatindeyim. Bu üçlü ayağı ortaya koyduğumuz takdirde şehrimizi daha büyütecek, ekonomisini daha iyi hale getirecek, üretimini daha da çoğaltacak ve geleceğe daha iyi bakacağımız kanaatindeyim. Eğer bunları yapamazsak kimse kusura bakmasın işin suçlusu yine bizler oluruz. Kimseye birileri gökten zembille bir şeyler vermiyor. Önemli olan iyi bir istişare ortamını oluşturmak ve doğru adımlar atmak ardından da bunların takibini yapmak. Bize düşen görev bence bu olsa gerek. Hep diyoruz Tokat deyince ne olur, hangi üretimler olur? Tarıma dayalı sanayiden, hayvancılıktan, turizmden bahsediyoruz. Çok önemli olan toprak sanayisi, mermerinden tutun da diğer doğal zenginlikleri ortaya çıkarmak, bunun yanında kümelenmiş sanayiler ortaya koymak, bütün bunlar bizim en önemli ödevlerimiz ve görevlerimiz. Ben son dönemlerde güzel adımlar atıldığı, güzel atılımlar yapıldığı kanaatindeyim. Daha iyi olacaktır inşallah. Tokat’ımız emin adımlarla kendini daha da büyüten bir hale gelecektir. Mesele yeter ki Tokat olsun, biz her anlamda elimizi değil gövdemizi taşın altına koymaya hazırız.

TOKAT İÇİN ANAHTAR KELİME “HEDEF KALKINMA”

            Tokat’ın önümüzdeki süreçte anahtar kelimesinin “Hedef Kalkınma” olduğunu söyleyen ve bir şehrin alt yapısıyla ilgili yapılması gereken her şeyin Tokat’a kazandırıldığını belirten Tokat Milletvekili Celil Göçer, “Tokat’a baktığımızda bir seferberlik görüyoruz. Ticaret Odası maça hızlı başladı. Görevi aldığından beri İstanbul’da, Ankara’da bizim bürokrat arkadaşlarımızla bir toplantı yaptı. Konu Tokat’a nasıl faydalı olabiliriz, Tokat’ı nasıl kalkındırabiliriz?

            Bizler milletvekili olarak ilimizin siyasetçiye düşen sorunlarını çözemeye, önünü açmaya çaba sarf ettik.

            Önümüzdeki süreçte Tokat için anahtar kelime ‘hedef kalkınma.’ Bir ilin kalkınması için alt yapıda neler yapılması gerekiyorsa onların tamamını yaptık. Söz verip de yapmadığımız hiçbir şey yok. Alt yapı deyince ulaşım akla gelir. Tokat’ımızın en çok konuştuğu Havaalanı. Allah’a şükürler olsun 9-10-11 Mayıs itibariyle bir ekip buradaydı. Bağlantı yolunun kamulaştırılmasıyla ilgili görüşmeleri yaptı. Kamulaştırma alanı yüzde 70 oranında olumlu bir şekilde sonuçlandı. Bu sene üst yapıyla ilgili ihale süreci başlamış olacak. Süreci takip ediyoruz. Yine Tokat’ımızın ürettiği ürünleri pazarlaması adına ciddi ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz demir yolu bağlantısının da etüt çalışmaları yapıldı, çalışmaya başladılar. Bunlar büyük işler. Şimdiye kadar hayali bile zor kurulan işlerdi. Kara yolları itibariyle baktığımızda ilimizde Çorum’dan gelen Alaca yolunun, Amasya’dan geldiğimizde Mecitözü yolunun ihaleleri yapıldı bitiyor. Çamlıbel tüneli ihale dairesinde. Niksar yolu bu sene inşallah bitmiş olacak. Bundan sonra her platformda bizim ortak ses, tek ses olup Tokat’ımızı Karadeniz’e nasıl bağlarız, o projeyi nasıl gerçekleştiririz bunun söylenmesi gerekiyor. Kamu yatırımı olarak sağlıkta hiçbir ilçemizin hastanesinin eksikliği kalmadı. 12 ilçenin hepsi de tamamlandı. Tarım alanına baktığımızda ki bunlar alt yapıya yönelik işler. Alt yapıyı tamamlayacağız ki üst yapıya geçelim ve kalkınma hamlesi adına hiçbir bahanemiz kalmasın. Arazi toplulaştırmalarımızın hepsinin ihalesi yapıldı. Kapalı sulama kanallarının hepsinin ihalesi inşallah bu sene yapılacak. Planlaması bitti proje ihalesi aşamasına geçti. Aynı şekilde siyasetin kamuda yapması gereken konularda tamamının planlandığını, yola çıktığını ve birçoğunun da bitmiş olduğunu buradan ifade ettim. Allah devlete millete zeval vermesin. Her yere yatırımını fazlasıyla yapıyor. Ancak sadece mesele devlette kalmıyor. Özel sektörün önünün açılması lazım. Sayın Müsteşarımın ve kıymetli bürokratlarımızın Tokat’ı ziyaretlerindeki en önemli faydalarından biri özel sektörün sorunlarının tespit edilmek suretiyle onların giderilmesi çalışmaları. Çok güzel tespitler yaptı. Bizim görevimiz kamunun yatırımlarını getirmek, memleketimize yatırım yapmak isteyen özel sektörün önünü açmak, elini tutmak. Tokat’a yatırım yapmak isteyen hiçbir kimse yoktur ki ‘biz vekillerimize gittik ve destek alamadık’ desin, böyle bir şey yok.” diye konuştu.

KARMA SEKTÖR DE ÖNEMLİ

            Uluslar arası rekabet için karma sektörün önemli olduğuna değinen Milletvekili Göçer, şunları kaydetti:

            “Kamu zaten yatırımlarını yapıyor, özel sektörün de yatırım yapması için bütün imkanlar sağlanıyor. İhtiyacımız olan başka bir şey de üçüncü sektör dediğimiz karma sektörün canlandırılması. Tokat için bu çok önemli. Küçük ölçeklerle bir yere varamıyoruz. Bu ölçeklerle uluslar arası rekabet yapmamızın imkanı yok. Dolayısıyla bizim birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var. Bu anlamda üçüncü sektörün de sorunlarını dinleyip o oluşuma hız kazandırıp ön açıp imkanlarını artırmamız lazım. Geçmişte Tokat’ta bununla ilgili bazı olumsuz tecrübeler var, üçüncü sektör kooperatifle ilgili. Ama bunu aşmalıyız. Çözüm üretmeliyiz. Çözüm için de güçlü siyasi iradeye, bürokrasiye, güçlü topluma ihtiyaç var. Tokat bu anlamda büyük bir sinerji yakalamıştır. Hiçbir engel tanımıyoruz Allah’ın izniyle. Sorunlarımızı aşıp burada yapılan istişarelerle de Tokat’ın neye ihtiyacı olduğunu ortaya koymamız lazım. Ortak akıl o yüzden çok önemli. Nitelikli ürünlere yönelmemiz lazım, fırsatlarımız neler onları ortaya koymamız lazım. İnovasyon, ortak akıl girişim çok önemli. Tokat’ımızın önü açık, Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın.”

TARIM VE HAYVANCILIK ALANINDA YATIRIMA ÖNEM VERİLMELİ

            Yerelde ve temelde tarım ve hayvancılık alanında yatırımlara önem verilmesi gerektiğini belirten Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, şunları söyledi:

            “Dünyada gelişmiş ülkelerin hikayesine baktığımız zaman bir şey çok dikkat çekiyor. Siz yörenizdeki bir ham maddeyi kıymetli hale getirebiliyorsanız ki günümüzde işletmelerin tamamı giderlerini azaltarak ayakta durup yaşamını sürdürüyor. Ya da dünyanın gelişmiş ülkeleriyle yarışacak bir noktaya gelecekseniz önce envanterinizi yapıp elinizdeki var olan kıymetli değerleri katma değeri daha da yüksek hale getirip dünyaya satıp pazarlayabiliyorsanız gelişirsiniz. Tokat’ta organize sanayi bölgelerimizde çalışan işçi sayısı bir hayli arttı. İşsizliği giderme noktasında bu bir ile değerdir. Fakat bu değerle bizim ilimiz 600 bin nüfusun bir arada tutup üzerine koyamadığı gibi buradaki insanları da mutlu etme şansı yok. Birçok ile nasip olmayan üç kıymetli vadisi olan o güzel akarsularıyla bezenmiş Tokat’ın ürettiklerini biz nasıl kıymetli hale getiririz. Tokatlı bu hedefi yazıp duvarına asmalı. 15 yıl sonraki Tokat’ın hayalini kurup ona göre planlama yapmamız lazım. Eğer ilimize gelecek bir yatırımcı sigorta kesenekleri ve devletin bu konuda tanıdığı olanaklarla ilgili sadece organize sanayiye yatırım yapıyor TIR’lara makineleri yükleyip getirip tekstile bir şey yapıyorsa bir taş koyana müteşekkiriz ama bu bizi uzun soluklu bir noktaya taşımaz. Biz bu toprakların altındaki mermeri blok olarak elimizden götürüp yeniden granit gibi fayans gibi kıymetlerle satmalarına dur deyip onu burada kıymetli hale getirebiliriz. Domatesi satıyoruz 25-30 kuruşa. Eğer ketçapı 18 liradan alıyorsak biz elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz demektir. Biz tarımsal üretimlerimizi kıymetli hale getirerek ancak Tokat’ı bir yere taşıyabiliriz. Bunun dışında taşıma suyla değirmenin dönmediği gibi o dev şirketlerle rekabet etme şansına sahip değiliz.

            Sırbistan gibi bir ülkeden et ithal ediyoruz. Yeniden Bursa, Karacabey, Balıkesir vb. yerlerde büyük çiftliklerde üretilen hayvancılıkla falan bu ülkeyi kurtaramayız. Biz mutlak ama mutlak köyde yaşayan her insanın eskiden olduğu gibi 15-20 bacak koyunu, malı, ineği, davarı neyse bunu üretip bununla yola çıkışını sağlamamız lazım. Yerelde ve temelde mutlak ama mutlak tarımsal ve hayvancılık boyutunda yatırımlara önem verilmeli. İlimizin geçmişte çok göç vermesi hasebiyle Tokat’ta fenni gübreyi tanımayan topraklar var.  Biz bunları geliştirebiliriz. Ticaret ve Sanayi Odasının oluşturacağı daha geniş katılımlı birkaç günlük bir kampla yeniden Tokat’ın öncelikli 8-10 hedefini belirleyip bu hedefe de hep beraber odaklanmamız lazım.”

ÖNEMLİ BİR ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜ YAŞANDI

            Vali Toraman ise, “Hepimizin derdi ortak. Tokat özelinde memleketimize hizmet etmek, kalkınmasını sağlamak, refahını artırmak.” diyerek, şunları kaydetti:

            “Bunun için çok çalışılması gerekiyor. Bunu yaparken de istişare ederek konuşarak ve müteakiben de işbirliği ederek bunu gerçekleştirmek tercihe şayan. Bu yüzden yerelde de bu tip istişare mekanizmalarının bir araya gelmelerini önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Elimden geldiğince de bunu sağlamaya gayret gösteriyorum. Sözü olanın serbestçe ifade edebilmesi, fikrini paylaşabilmesi ve onlardan istifade etmemiz için bu platformları önemsiyorum.

            Sayın Müsteşarımızın ziyareti bir zihniyet değişiminin işareti. Şöyle ifade etmek gerekirse; Türkiye’deki merkeziyetçilik ve yerel çekişmesi artısı eksisiyle beraber tartışıla gelmiştir. Aşırı merkeziyetçiliğin de sıkıntılarını hep çeke geldik. Fakat son dönemlerde önemli bir zihniyet dönüşümü yaşandı. Ekonomi Bakanlığı gibi son derece teknik bir bakanlığın dahi bürokrasisinin zirvesinde olan insanların taşraya gelmeleri, taşrayı dolaşmaları, vilayetleri dolaşmaları bu zihniyet değişiminin bir işareti. Çünkü merkezle taşra arasındaki münasebetler çok kuvvetli olmak mecburiyetinde. Ama bunun tek taraflı olmaması gerekir. Sürekli taşradan merkeze giderek değil, merkezden de taşraya gelerek yerinde görerek, yerinde dinleyerek tüm mekanizmaların kuvvetlendirilmesi gerekiyor. Bunun çok güzel bir çalışmasını Sayın Müsteşarımız ve beraberindeki heyet iki gündür Tokat’ımızda gerçekleştiriyor. Yapılacak konuşmaların, değerlendirmelerin rasyonel olmasının, akılcı olmasının önemini vurgulamak isterim. Aksi takdirde tabiri caizse havanda su dövmüş oluruz, boşa kürek çekmiş oluruz. O yüzden rasyonelliğin altını çizmek isterim. Bu bizim rehberimiz olmalı. Tokat ile ilgili dokümanlar konusunda geçmişte parça parça pek çok çalışma yapılmış, eylem planları, stratejik belgeler hazırlanmış. Fakat bu defa bütün konuları, bütün alanları kapsayacak şekilde OKA ile beraber stratejik eylem planı çalışmasına başlamış bulunuyoruz. Zannediyorum üç-dört ay içerisinde nihai raporlar yayınlanacak seviyeye gelecek. 11 başlık altında Tokat’ımızın her alanına dokunacak şekilde stratejik eylem planını hazırlıyoruz. Bu bize ne getirecek, elimizin altında ev ödevimiz olacak. Eylemleri hayata geçirmek için gücümüz yettiğince çalışacağız. Bizden sonra gelenler de bizim bıraktığımız yerden devam edecek. Bütün temennilerin Tokat’ımızın kalkınması için gelişmesi için olduğuna ve herkesin bu niyette olduğuna itimat etmek gerektiğinin altını çizerek sözlerime son vermek istiyorum.”

MÜSTEŞAR ŞENEL: “ÜMİTVAR OLMAK İÇİN SEBEP VAR”

            Bakanlık olarak illerdeki ziyaretlerini bir yıldır sürdürdüklerini ifade eden Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, “Ekonomi Bakanlığı olarak iki gündür sanayi kuruluşlarımızı yerinde ziyaret ettik. Bakanlık olarak bu çalışmaları tüm yurtta bir yıldır sürdürmekteyiz. Ekonomi Bakanlığı olarak görev alanımız aslında reel ekonomiyle ilgili, üretimle ilgili, reel ihracatla ilgili. Türkiye’nin büyümesiyle doğrudan sorumlulukları olan bir Bakanlığız. Bu çerçevede hem ülkemizin büyümesi hem de uluslar arası ticaretten daha fazla pay almasıyla ilgili olarak önemli çalışmalar sürdürmekteyiz. Bunu tabi ki özel sektörümüzle, sanayicilerimizle, girişimcilerimizle yapıyoruz.” dedi.

            Gezdikleri tesislerde dünya standartlarında üretim yapan tesisler olduğunu söyleyen Şenel, şunları söyledi:

            “Tokat’la ilgili yapılan hizmetler konusunda gelecekle ilgili ümitvar olmamız için pek çok sebep var. İki gün içerisinde gezdiğimiz sanayi tesisleriyle Tokat’ın aynı zamanda bir sanayi şehri olduğunu da söylemek mümkün. Gerçekten gurur duyacağımız önemli tesisler var. Tokat’ta üretilen ürünler dünyanın her tarafında ihracata konu edilebiliyor. Dünya standartlarında üretim yapan tesisler var. Bugün Tokat ekonomisini Türkiye ekonomisinden, Türkiye ekonomisini küresel bağımsız düşünmek mümkün değil. Mevcut küresel ekonomi ve ticari ortamda Türkiye’nin genel ekonomik görünümünü kısaca değinmek istiyorum.

            2008 krizinden sonra dünya çok hızlı bir toparlanma sağlayamadı. Hala bunun kalıntıları, izleri devam ediyor. Biz bu süreçte en az etkilenen ülkelerden olduk. Dünya ticaretinde geçtiğimiz yıl bir toparlanma oldu. Türkiye de bu toparlanmadan en fazla yararlanan ülke oldu. Geçtiğimiz yıl 157 milyar dolarlık bir ihracatı gerçekleştirdik. Şuan geldiğimiz noktada 161 milyar doların üzerine çıktık. Yılsonu itibariyle 169 milyar dolarlık bir ihracat ederimiz var. Bu yıl 170 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu da gerçekleştireceğimize inanıyorum.

            Bakanlığımız, üretimin her aşamasında, yatırım sürecinde, ihracat sürecinde, yurt dışı pazarlamada ve tanıtımında sanayicimizin, iş adamımızın yanında olmasını sağlayan pek çok enstrümanı uzun süredir uyguluyoruz.

            Tokat’ın rakamlarına baktığımız zaman ‘biz bu değiliz.’ dememizi sağlıyor. Ama yine de önemli bir artış gösteriyor. 2002’den beri geldiğimiz süreç içerisinde ihracatımızın yaklaşık 3 buçuk 4 katına kadar artış sağladığını biliyoruz, Tokat ilinden yapılan ihracatın. Ama bugün ve dün gezdiğimiz sanayi tesislerinde gördüğümüz ve konuştuklarımız dikkate alındığında şirketlerimizin ihracatın önemli bir kısmını İstanbul merkezli ve İzmir merkezli yapmasından dolayı bu Tokat rakamlarına yansımıyor. Bundan dolayı morali bozmamak gerekiyor.  Bu rakamlar Tokat’ın gerçek ihracat rakamları değil. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. 18 milyon dolarlık bir ihracat, sadece bir firmamızın ihracatın bu rakamın çok üstünde olduğunu gördük. Sizler de bunu yakından biliyorsunuz. Geçtiğimiz ocak-mart döneminde de Tokat’ın ihracat rakamlarında önemli iyileşmeler olduğunu görüyoruz. İyileşmeler devam ediyor.

Her şeyden önce gerek Tokat’ın gerekse Türkiye’nin kalkınmasında birlikte omuz vererek bu sorumluluğu üstlenmemiz gerekiyor. Biz Bakanlık olarak yatırımlarımızı bölgesel kalkınma planı çerçevesinde kademeli bir destekle uyguluyoruz. Tokat da bu anlamda 5’inci bölge desteklerinden yararlanıyor. Bunların iyileştirilmesi hükümetimiz tarafından sürekli sağlanıyor. İhtiyaca göre bu mevzuatın değiştirilmesi de mümkün. Yeter ki sanayicimizden bu anlamda bize talep gelsin. Bizim talepler konusunda mevzuatımızı iyileştirmemiz söz konusu olacaktır. Zaten bu il ziyaretlerinin de en temel amacı yerinde tespitler yaparak hem Sayın Bakanımıza hem de Hükümetimize sahada yaşanan sıkıntıların çözümü için çözüm üretmek ve büyümenin, ekonomik anlamdaki kalkınmanın önündeki engelleri ortadan kaldırmak. Bu çerçevede 81 ilde 2 bin 200 sanayi tesisimizi yerinde gezdik. İş adamlarımızla yapılan görüşmelerle ortaya konan raporları gerek Bakanlığımızın görev alanı gerek diğer Bakanlıklarımızın görev alanlarını dikkate alarak analiz ediyoruz ve buna göre de sorunların çözülmesi için gereken adımları atıyoruz.”

Tokat Haber:

This website uses cookies.