SEO Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
SEO Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
Markaların ve işletmelerin web siteleri arama motoru sonuçlarında üst sıraları hedefliyorsa, ilk olarak alanında uzman ve deneyimli bir SEO ajansı ile çalışmaya başlamalıdır. İzmir SEO ajansı ve İzmir web tasarım ajansı gibi lokal aramalar yapanların ilk karşılaştığı isim olan Boosted Craft, profesyonel SEO hizmeti sunan deneyimli bir isimdir. Sektörden bağımsız olarak, yapılan SEO çalışmalarının başarılı olması için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; SEO stratejilerinin alanında uzman ve deneyimli profesyoneller tarafından web sitesi özelinde belirlenmesi, uygulanması ve elde edilen sonuçların titizlikle değerlendirilmesidir.
Marka ve web sitesi özelinde planlanmayan, standart SEO stratejilerinin uygulanması halinde amatör ve bilinçsizce gerçekleştirilen çalışmalardan bahsedilebilir. Bunun sonucunda beklenen fayda sağlanamadığı gibi prestij, zaman ve maddi açıdan kayıplarla karşılaşılması riski yüksektir. Bu tür istenmeyen durumları önlemek için web sitesi optimizasyonu profesyonel SEO ajansları tarafından yapılmalı ve web sitesinin çevrim içi varlığını güçlendirmeye odaklanmalıdır.
SEO alanında önde gelen isimlerden Boosted Craft, her marka özelinde yapılan titiz inceleme ve değerlendirme süreçleri sonucu uygulanması gereken site içi ve site dışı SEO çalışmalarını belirler. Bu sayede tüm iş ortaklarına kaliteli ve etkili SEO hizmeti sunar.
Web sitelerine yönelik arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışmalarına başlamadan önce, uygulanacak olan SEO stratejilerinin hedefini belirlemek ve bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak SEO planını hazırlamak gerekir. Gerekli ön hazırlıkları yapmadan ve doğru yol haritasını belirlemeden SEO sürecinin başlatılması, maddi açıdan kayıpları ve başarısızlıkları da beraberinde getirecektir.
SEO en temel şekliyle, strateji odaklı bir bütünsel dijital pazarlama çalışması olarak tanımlanabilir. Web siteleri arama motorları için optimize edilirken, birbiriyle bağlantılı pek çok kriter değerlendirilir ve SEO çalışmaları bu şekilde planlanır. SEO sürecinde site içi ve site dışı optimizasyon, birbirini tamamlayan temel unsurlar olarak öne çıkar.
Site içi ve site dışı SEO çalışmaları yapılırken kalite, uygunluk, çeşitlilik ve özgünlük sağlanmalıdır. Ayrıca kullanıcı deneyimi temelinde çalışmalar şekillendirilmelidir. Böylece uzun dönemli SERP başarısı elde etme imkanı söz konusu olabilir.
Google, Yandex ve Bing gibi küresel ölçekte kullanıcı yoğunluğuna sahip olan arama motorlarında web sitelerinin üst sıralarda listelenmesi ve ilgili kanallardan gelen organik trafiğin artırılması amacıyla arama motoru yönergeleri dikkate alınarak SEO yapılmalıdır. Bu aşamada güncel sıralama faktörlerini izlemeye, uyarılarla düzeltme iletileri göz önünde bulundurmaya ve optimizasyon çalışmalarında süreklilik sağlamaya özen gösterilmelidir.
Site İçi ve Site Dışı SEO Süreci Nasıl İlerler?
SEO çalışmalarının temel amacı, web sitesinin arama motoru sonuçlarının üst sıralarında listelenmesini sağlamaktır. Bunun için SEO stratejilerinin belirli kriterler doğrultusunda planlanması ve uygulanması gerekir. İlgili web sayfasının ne hakkında olduğunu arama motoru botlarına iletmek için site içi parametreler olarak da bilinen meta başlıkları, meta etiketleri ve meta açıklamaları kullanılır. Bu aşamada özgünlük, yaratıcılık ve SEO’ya uygunluk gibi kriterlerin SEO çalışmalarının başarısını doğrudan etkilediği unutulmamalıdır.
Başlık etiketleri, web sitelerinde yer alan içeriklerin konusu ve web sitesinin hiyerarşik yapısına ilişkin olarak arama motorlarına sinyal gönderir ve kullanıcıların sayfaları daha kolay bulmasına yardımcı olur. Bu nedenle en site içi SEO kriterleri arasında başlık etiketleri ilk sıralarda gelir.
Web sayfalarında SEO dostu URL kullanmak, birincil öneme sahip anahtar kelime ya da anahtar kelime öbekleri bulundurmak ve bunların kısa olmasına özen göstermek gerekir. URL içinde geçen kelimeler tire işaretiyle ayrılmalı, karakterler arasında boşluk bırakmamaya dikkat edilmelidir.
Özgün içerikler üretmek, site için SEO sürecinin olmazsa olmazlarındandır. Özgün içeriklerin kullanıcılarla paylaşılması hem kullanıcı hem web sitesi açısından fayda ve değer sağlayan bir durumdur. Anahtar kelimelerin dengeli bir şekilde kullanılması sayesinde web sayfalarının arama motoru sonuçlarındaki sıralamaları iyileştirilebilir.
Kullanıcı deneyimini, etkileşimi ve kullanıcıların web sayfasında gezinme süresini artırmak için yazılı içerikler ve konular resimlerle ve videolarla zenginleştirilmelidir. Ayrıca alt etiketlerde, sayfayla ilgili anahtar kelimeler olan medyalara yer verilmelidir.
Teknolojide hızlı ve sürekli gelişmeler yaşandığından web siteleri masaüstü cihazlardan da mobil cihazlardan da ziyaret edilmektedir. Kullanıcı deneyimi merkezli arama motorları, her tür cihazdan kolay ve hızlı bir şekilde erişilebilen web sitelerini ön plana çıkarırlar.
Site hızı olarak da bilinen web sayfası ögelerinin yüklenme süresi, kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkileyen faktörlerdendir. Buna bağlı olarak arama motorları açısından en önemli sıralama faktörlerinden biridir.
Herhangi bir web sayfasından, web sitesinin içindeki bir başka sayfaya uygun anahtar kelime, görsel ya da URL üzerinden köprü bağlantıları oluşturmak dahili link inşası ya da site içi link ağı olarak isimlendirilmektedir.
Backlink ise site dışı SEO çalışmalarının en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir. Marka bilinirliğini ve görünürlüğünü artırma noktasında sıklıkla backlinklerden faydalanılır. Bu sayede web sitelerinin arama motoru sonuçlarındaki sıralamalarını yükseltmek mümkün olur.