38°C
23 November 2024
Haberler

Sıfırdan Mantar Yetiştiriciliği ve Üretim Tesisi Kurma Maliyeti 2025

  • Ağustos 18, 2024
  • 12 min read

Sıfırdan mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenler için üretim tesisi kurma maliyeti ve faydalı bilgiler rehberi, mantar üretimi ticareti üretim odası hazırlama ortalama maliyetleri. Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenler için faydalı bir kaynak.

Doğru bir mantar yetiştiriciliği yapabilmek için öncelikle standartları sağlayan bir mantarhane serası yapmanız gerekmektedir. Yapacağınız işten kar edebilmenin de, devlet desteklerinden yararlanmanın da ve yine işinizi büyütmek için almanız gereken kredilerin kolayca alınmasının da tek yolu en doğru üretim tesisinin kurulmuş olmasıdır.

  • Mantar Yetiştiriciliği Kursu alarak KOSGEB desteklerinden faydalanabilirsiniz.

Sıfırdan Mantar Yetiştiriciliği Üretim Tesisi Kurma

Üretilecek olan mantar için kurmanız gereken tesiste mantarın istediği iklim istekleri ve yaşam döngüsünü sağlamanız gerekmektedir. Burada mantarın doğada nasıl ve ne şartlarda yetiştiğinin iyi bilinmesi gerekiyor.

Hepimiz biliyoruz ki mantar ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışın ve nemin yüksek olduğu yerlerde doğru topraklarda yetişmektedir. O zaman bizde mantar yetiştiriciliği için üretim tesisimizde bu şartları sağlamak durumundayız.

Buradaki en önemli noktalardan bir tanesi de mantar yetiştiriciliğinin tesiste de olsa sürekli yapılamayacağıdır. Bunu yazarken de yalnızca belirli aylarda üretim yapabileceğiniz aklınıza gelmemelidir.

Doğru üretim tesisi bu bakımdan önemlidir. Mantar yetiştiriciliği üretim tesisiniz size gelir sağlayabilecek bütün donanımları ve şartları sağlamalıdır.

Mantar yetiştiriciliği üretim tesisinin sağlaması gereken koşullar;

  1. Tesis 4 mevsimin tamamında optimum düzeyde mantar yetiştiremeye müsait olmalıdır.
  2. Sağlıklı bir üretim ve üretim kalitesinin artmasını sağlayabilecek bazı koşulları sağlamalıdır.
  3. Oda içerisindeki nem, karbondioksit, ısı değerlerinin sürekli belirli bir düzeyde sabit tutulması gerekmektedir.
  4. Ani dalgalanmaların minimize edilmesi gerekmektedir.
  5. Yaz ve kış aylarında içerideki ısı ve nemi dengeleyecek klimaların dışarıdaki havanın içeriyi değiştirmesine engel olunacak bir yapıya sahip olmalıdır.
  6. İzolasyonu sağlanmış bir yapı olmalıdır.
  7. Gün ışığı gibi özel ışıklandırma şartlarının sağlandığı bir sistemin olması gerekmektedir.
  8. Otomatik sulama ve bilgisayarlı kontrol sistemlerinin olması gerekmektedir.
  9. Bütün bunların yanında maliyeti arttırmayacak ve size kar sağlayacak bir üretim maliyeti olmalı, tesis maliyeti de kendisini kısa sürede amorti edecek bir fiyatta olmalıdır.

Tesisinizi bu şartlara uygun bir şekilde kurmanız için gerekli maliyet hesaplamasına da bir bakalım.

Mantar Yetiştiriciliği Üretim Tesisi Maliyeti

Mantar yetiştireceğiniz alanın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte genel olarak bazı maliyet kalemlerini hesaplayabilirsiniz. Mantar yetiştiriciliği üretim alanının 100 metre kare olduğunu varsayalım ve buna göre bir maliyet hesaplaması yapalım.

Burada binanın 100 metre kare olduğunu düşünüyoruz ancak mantar üretim tesisleri metre küp fiyatı olarak hesaplanmaktadır. Bunun nedeni ise raflı sistemlerde çıkılacak kat sayısına göre bir maliyet hesabının olmasıdır.

Aşağı yukarı kullanılacak malzemeler ile mantar üretim tesisi maliyeti şu şekilde hesaplanmaktadır. Biz burada binanın şartlara göre yapılmış ve hali hazırda bulunduğunu varsayıyoruz.

DİKKAT!  MASKELİ OKURLARDAN KÜTÜPHANEYE DAVET

Mantar üretim tesisleri için son zamanlarda pratik çadırlarda kullanılmaktadır. Ancak bizim tavsiyemiz betonarme ya da çelik bir yapı ile birlikte bütün havalandırma sisteminin yapıldığı ve izolasyonun sağlandığı bir tesis kurmanızın daha doğru olacağıdır.

Mantar üretim tesisinde kullanılacak malzemeler;

  1. Havalandırma sistemi,
  2. Isı ölçer ile otomatik ısı ayarlama teçzihatı,
  3. Nem ölçer ile otomatik nem ayarlama teçzihatı,
  4. Sinek, böcek ve haşerelere karşı ilaçlama makineleri,
  5. Aydınlatma sistemi,
  6. Nemlendirme sistemi,
  7. Kompost giderleri ve
  8. Kompostlar için çelik raflar yer almalıdır.

Bütün bu malzemeleri orta halli bir şekilde yaptırayım ve alayım diyorsanız ortalama maliyet 100 metre kare için 60 – 70.000 TL civarında tutacaktır.

Üretim çadırı ile bu işi halletmek istiyorsanız da maliyet 30.000 – 50.000 TL arasında değişecektir.

Burada maliyeti arttıran en önemli faktörün teknolojik alt yapı olduğunu unutmamalısınız. Ancak sürekli bir işçilik yapmak istemiyor ve bunun yanı sıra da kontrolü kaybetmek istemiyorsanız daha teknolojik bir yapı kurmanız faydanıza olacaktır.

Mantar üreticiliği tesisini kurmak ve işinizi geliştirmek için mantar yetiştiriciliği ile ilgili devlet destekleri ve hibelerden de yararlanabilirsiniz. Yazının üzerine tıklamanız halinde bu hibe ve destek programları hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliğinde Kullanılan Kompost ve Fiyatları İle İlgili Bilgiler

Mantar yetiştiriciliği üretim tesisi kurmanın fiyatı ile ilgili bilgilerde bahsettiğimiz kompost nedir ve bu kompostun fiyatları ile ilgili daha detaylı bilgi vermek gerekiyor.

Kompost mantarın yetişmesini sağlayan malzeme olarak bilinmektedir. Dönemsel olarak satın alacağınız ve en önemli gider kalemi olan kompostlar genelde farklı malzemelerden üretilmektedir. En bilinenler ve sık kullanılanlar ise;

  1. Saman kompostlar,
  2. Pamuk mantar kompostları,
  3. Çay, çimen ve bitki artıkları kompostu.

Üretim maliyetlerini azaltmak için hazır kompast kullanmak yerine kendi kompastınızı da üretebilirsiniz.

Üretime başlamadan önce tesise kompast almanız gerekmektedir. Örneğin 100 metrekarelik bir alana saman kompostu olarak 8 tonluk bir yükleme yapmalısınız. Pamuk kompostu kullanılması halinde ise 10 ton satın alınmalıdır.

8 ton kompostun fiyatı ise yaklaşık olarak 4.500 – 5.000 TL’dir. Komposta bu kadar para vereceğim benim kazancım ne olacak diye düşünüyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz.

Mantar yetiştiriciliği karlılık oranından bahsetmeden önce istiridye mantarı üretim alanı ile ilgili kısa bir bilgi vermemiz gerekmektedir.

İstiridye Mantarı Üretim Tesisi Kaç Metre Kare Alana Sahip Olmalıdır?

Mantar türleri arasında en değerlileri olan istiridye mantarı üretim alanı için biraz daha büyük bir alana sahip olmanız gerekmektedir. Ticari bir kar elde etmek istiyorsanız istiridye mantarı için 3 farklı oda ve en az 300 metre karelik bir alana sahip olmalısınız.

DİKKAT!  Dünya Kupası En Çok Gol Atan Futbolcular

Mantar Yetiştiriciliği Karlı Bir İş Mi?

Eğer uygun fiziki şartları sağlar ve mantarın bakımı ile ilgili detaylı bilgilere sahip olursanız mantar yetiştiriciliği karlı bir iştir. Mantar yetiştiriciliğine başlamadan önce zaten bütün eğitimleri almanız gerekmektedir. Kredi ve desteklerden de yararlanmak adına bunun şart olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Burada kar oranınızı arttırmanızı sağlayacak en önemli faktörün arsa ya da bina kurulumları için çok para harcamayacak şekilde elinizde var olan imkanları kullanmanız olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

Mantar işindeki karınızı ise istiridye mantarı üzerinden değerlendirerek hevesinizi arttırabiliriz. Bu hesaplamaya geçmeden önce mantar yetiştiriciliğinin kolay ancak pazarlama ve satışının zor olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Sizde yetiştirmekten çok nasıl satış gerçekleştirebilirim bunu düşünmelisiniz.

  • İstiridye mantarı pazar tezgahlarında 12 – 15 TL arasında satılmaktadır.
  • Eğer ürettiğiniz mantarı toptancılara vermek istiyorsanız ise yarı fiyatına alınacağını bilmelisiniz. Yani 6 – 7,5 TL civarında mantar toptancılarına satış yapabilirsiniz.
  • 8 tonluk bir mantar kompostundan 2,5 ton mantar elde edebiliriz.
  • Üretim aşaması yaklaşık 45 gün süren bu tondaki mantarı 6 liradan toptancıya satarsak: 2500*6= 15.000 TL yapacaktır.
  • İşçiliğini kendimizin yaptığı varsayarak gider kalemlerini hesaplayalım. 4800 TL kompost gideri, 1500 TL elektrik gideri, 500 TL diğer giderler, 1500 TL vergi ve sigorta giderleri, olası aksilikler için de 500 TL bir gider kalemi hesaplamamız sonucunda Toplam gider= 8800 TL olacaktır.
  • Gelir olarak 15.000 – 8800= 6.200 TL toplam karımızı hesaplayabiliriz.
  • 45 günlük yetişme sürecini göz önüne aldığımızda 90 gün üzerinden bir hesaplama yapıp 3 ayda 12.400 TL kazanabilir ve aylık kazancımız 4.133 TL olabilir.

Aylık 4.000 TL kazanılan bir işi herkes yapmak ister burada en önemli durum mantar işçiliğini doğru yapmak ve iyi bir pazarlama stratejisine sahip olmaktır. Tekrar etmekte fayda var ki üretmek kolay satmak zordur. İstediğiniz fiyata istediğiniz zaman mantarı satmanız gerekmektedir.

Mantar Üretiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Mantar üretim tesisiniz mümkün olduğunca yerleşim alanlarından uzakta olmalıdır. Çünkü yetiştiriciliği yapılan mantar bulunduğu alanda kompostlardan da kaynaklı kötü kokular bırakmaktadır.
  2. Mantar üretimi yapacağınız alanda mutlaka yalıtım olmasına dikkat etmelisiniz.
  3. Mantar üretimi için mutlaka kompast tonajınızı belirlemelisiniz. 100 metre karelik bir alanda üretim yapacak olan girişimcilerimiz yılın her mevsiminde üretim alanına 10 ton kompast sığdıracak bir yapıya sahip olmalıdırlar.
  4. Bu kompast tonajının fazla olması hijyen ve havalandırma problemi yaşanmasına sebep olur bu sebepten bu sorunları yaşamayacak bir yer ve yapı inşa edilmelidir.
  5. Mantar yetiştiriciliğini iyi bilmeli, yetiştiricilikte dikkat etmeniz gereken hususları iyice inceleyerek ve bu hususta bilgi alarak yetiştiricilik yapmanız gerekmektedir.
  6. Mantar çiftliğinin kurulumunu tamamlayan girişimcinin bir sonraki adımı ise artık üretime başlama aşaması olacak ve burada gerekli sertifikalarını alması gerekmektedir.
  7. Mantar üretim maliyetinizi biraz daha aşağı çekmek istiyorsanız hazır kompast yerine kendiniz kompast üretebilirsiniz.
  8. Üretim tesisinize kompastı koymuş olduktan 20 ile 25 günlük bir süreç içerisinde kuluçka dönemi oluşacaktır. Bu dönemleri iyi takip etmeli sisteminizi buna göre oluşturmalısınız.
  9. Kuluçkasını tamamlayan kompastı soğuk alana alarak bir hafta boyunca bekleyip daha sonra mantarları toplanmaya başlamalısınız. Bu zaman zarfı yaklaşık olarak iki ay boyunca hasat şeklinde devam etmektedir. İşçilik durumlarını bu bakımdan göz önünde bulundurmalısınız.
  10. İstiridye mantar üreticiliğinde üretiminizi tekrar tekrar devam ettirebilmek için mantarın üretmiş olduğu yoğun spor dalgalarını üretim bittikten sonra oradan uzaklaştırmanız gerekmektedir.
  11. Sporun uzaklaştırılmasındaki asıl sebep odanın içerisine konulacak olan kompastların veriminin düşmemesi ve sağlıklı bir şekilde üretimin devam etmesidir.
  12. Mantarların yatakları hazırlandığından toplanmasına kadar geçen süre 6 haftayı bulmakta hatta bazı durumlarda bu zaman zarfını da geçmektedir.
  13. Mantar yetiştirmek için en uygun derece 13 olarak belirlenmiştir.
  14. Depolanacak olan alanların ise soğuk ve karanlık olması gerekmektedir.
  15. Pazara yakınlık da ürünlerin çürümeden ve kararmadan satılması için oldukça önemli olan bir konudur.
  16. Mantar yetiştirmek değil satmak önemlidir. Bu mantarların elinizde kalma olasılığı da bulunmaktadır. Buna göre detaylı bir araştırma yapmalısınız.
  17. Mantar üretimi için öncelikle ekecek olduğunuz türe karar vermelisiniz. Sonra da bulunduğunuz bölgenin pazar potansiyelini belirleyerek buna göre hareket etmelisiniz.
  18. Her bölgede tanınan ve bilinen mantar türleri farklıdır. Bu sebeple tür belirlemede yöresel tercihler ön plana çıkacaktır.
  19. Mantarlar büyüdükten sonra bunları ekmek için uygun yerlerinizin de olması gerekmektedir. 
  20. Mantarlar toplandıktan sonra, tekrar üretim yapmak için ise mantar yataklarının temizlenmesi gerekmektedir.
  21. Mantar yetiştiriciliğinde önceliğimiz sağlık olmalı ve yasal olarak gerekli kurumlardan izin almalıyız.
  22. Mantarların bir çoğu zehirli olduğu için bu konuda yeterli bilgi alınması gerekmektedir.
  23. Mantarlar hakkında detaylı bir araştırma yapılmalı ve tüm mantar çeşitleri öğrenilmelidir.
  24. Ayrıca iyi bir üretici mantarların nasıl tüketilmesi gerektiği ile ilgili de bilgili olmalıdır.
  25. Pamuk kompostlarından daha çok mantar elde edilmektedir. Bu oranın yüzde 30‘a kadar yükselebilmektedir.
DİKKAT!  Adana Seçim Sonuçları 2023

Mantar yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgiler ve mantar yetiştirme tesisi maliyetlerini yazdığımız makalemiz hakkındaki sorularınızı yorum bölümünde sorabilirsiniz.

Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri reseller
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet