38°C
22 January 2025
Haberler

Süt Neden Kesilir? Kesilen Sütü Değerlendirme Yolları

  • Eylül 11, 2024
  • 7 min read

Süt pişerken neden kesilir, kaynayan sütün kesilmesini önlemek için yapılması gerekenler, kaynarken kesilen süt nasıl değerlendirilir sütün kesilmemesi için ne yapmalı ? Makalemizde bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Süt Kesilmesi

Sütün kaynatırken kesilmesinin ana nedeni genellikle herhangi bir işlem görmeden uzun süre bekletilmesidir. Süt dışarıda bekletildiğinde içerisinde bulunan yağ damlacıkları yavaş yavaş sütün yüzeyinde toplanıp bir tabaka oluşturur, alt kısımda ise yağ oranı zayıflamış olan süt kalır.

Süt dışarda bir süre daha bekletilirse süt asidi bakterileri hızlı bir şekilde üremeye başlar. Bu bakterilerin besini süt içerisindeki doğal süt şekeridir bakteriler süt şekerini tüketip atık olarak da asit üretirler.

Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da hızlı bir şekilde artar. Sütteki bu asit artışı ise sütün yapısındaki proteinleri bozmaya başlar ve bozulan proteinler topaklaşarak sütün alt tabakasında çökelti oluştururlar.

Bu olayı süt kesilmesi olarak tanımlayabiliriz. Süt sadece bekletildiğinde değil kaynatma sırasında da kesilebilir bununda yine genel sebebi süt içerisinde asit miktarındaki artıştır. Süt kesilmesi nasıl önlenir ?

Bilgi: Ülkemizde en çok beslenen süt inekleri Simental, Montofon ve Holstein ırkı ineklerdir.

Süt Kesilmesi Nasıl Anlaşılır?

Kesilen süt nasıl anlaşılır kaynatılan sütün kesildiğini nasıl anlarız diye merak ediyorsanız şu şekilde anlayabilirsiniz;

  • Sütün aşırı şekilde koyulaşması,
  • Sütün yoğurt kıvamında görülmesi,
  • Kısık ateşte ısıtılan sütte dipte çökme ve topaklaşma görülür.
  • Kapalı sütlerde kutuda şişme ve bombeleşme görülmesi.

Süt Kesilirse Ne Yapılır?

Kadınların sıklıkla karşılaştığı durumlardan bir tanesi sütlaç yaparken kesilen inek sütü ile ne yapılacağıdır. İneğin sütü neden kesilir sorusuna verdiğimiz cevaplar sonucunda özellikle sütlaç yaparken süt kesilirse ne yapılır süt kesilirse yenir mi diye merak ediyorsanız şu yapılanları değerlendirebilirsiniz.

1) Kesilen Sütü Peynir Yapabilirsiniz

Kaynatmaya başladığınız süt kesilmeye başladıktan hemen sonra içerisine 1 adet limon sıkarak hızlı bir şekilde karıştırın ve sütün iyice topaklaşmasını sağlayın yaklaşık 10-12 dakika bu şekilde kaynattıktan sonra sütün altını kapatıp dinlenmeye alın. Sonrasında bir tülbent yardımı ile sütü süzüp tülbentte kalan lor peynirini isteğinize göre tuzlayarak afiyetle tüketebilirsiniz.

DİKKAT!  Ardahan Seçim Sonuçları 2023

2) Kesilen Süt İle Cildiniz İçin Doğal Parlatıcı

Kesilmiş sütü biraz pirinçle veya sade bir şekilde iyice cildinize yedirerek sürüp doğal bir cilt parlatma işlemi yapabilirsiniz. Bu işlem gözeneklerinizden arınmanıza da fayda sağlayacaktır.

3) Çorbaların Kıvamını Arttırın

Kesilen sütü hemen ocaktan alın ve soğuduktan sonra blenderden geçirip temiz bir kaba alın elde ettiğiniz yoğun sütü çorbalarınızda kıvam ve lezzet vermek için kullanabilirsiniz.

4) Etlerinizi Marine Edin

Eğer kırmızı etin yumuşacık olmasını istiyorsanız kesilmiş süt size yardımcı olabilir. Kesilen sütü hemen ocaktan alıp soğumaya bırakın sonrasında bu sütü et marinasyonunuzda kullanabilirsiniz. Fakat etinizi süt karışımının içerisinde en fazla 4-5 saat bekletin.

5) Bitki Bakımını Kesilen Süt İle Yapın

Sütün içerisindeki kalsiyum solmuş çiçekleriniz için ilaç gibi gelebilir. Tek yapmanız gereken çiçekleriniz kesilmiş süt ile sulamanız.

Sütün Kesilmesini Önlemek İçin Yapılması Gerekenler?

Sütünüz kesilmeye başladı ve bunu hemen farkettiyseniz bilinen en temel yöntem süte bir çimdik karbonat atmaktır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat yani kabartma tozu fakat bu işlem her zaman sütünüzü kurtaramayabilir. Kesilmekte ısrar eden sütleriniz için en akılcı yol yukarıda bahsettiğimiz lor peyniri yapımıdır.

Tabi bazı durumlarda isteyerek ve bilerek sütün kesilmesini isteriz özellikle anneler bebeklerine peynir tattırmaya başladıklarında ilk ihtiyaç duydukları şey lor peyniridir. Bu gibi durumlar için sütün kesilmesini sağlamak için ne yapabiliriz diye düşünüyorsanız aşağıdaki başlığa bir bakmalısınız.

Sütün Kesilmesi İçin Ne Yapılır?

Sütün kesilmesi her ne kadar istemediğimiz bir durum olsa da bazen sütü lor peyniri yapmak veya başka nedenlerden dolayı kestirmek isteriz peki bu durumda ne yapacağız?

Sütümüzü ocağa alıp kaynatmaya başlıyoruz. Kaynamaya başlamadan kaymak tutmaya başladığında yarım limon ve yarım tatlı kaşığı tuz ekleyin kaynamaya başlayınca bir iki dakika daha kaynatmaya devam edin sütün katılaşmaya başladığını göreceksiniz.

DİKKAT!  BAKIR TEL HIRSIZI YAKALANDI

Sütün altını kapatın ve üzerine temiz bir havlu örtün. 2 saat kadar bekledikten sonra süzgecin üzerine tülbent örtüp katılaşmış sütünüzü alabilirsiniz. Tahmini olarak 2 saat içinde süzülme işlemi bitecektir. Burada en dikkat edilmesi gereken husus sütü kaynatmadan limonu eklemenizdir.

Süt neden kesilir ve kesilen süt nasıl değerlendirilir sorularınıza cevap bulabildiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek konular

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri