Swap cihaz ya da swap ürün kavramı, son dönemlerde birçok teknoloji şirketinin garanti politikaları arasında karşımıza çıkmaya başladı. Bazı müşteriler swap cihazı sorun etmezken, bazıları ise swap cihaz politikasından hiç de hoşnut değil. Peki Swap cihaz nedir?
Swap Cihaz Nedir?
Swap cihaz, garanti süresi sona ermeden arızalanan ve onarım için yetkili teknik servise teslim edilen cihazın, yasal teslim süresi (genellikle 1 ay) içinde onarılamaması sonucunda, müşteriye verilen daha önce onarım için servise verilmiş aynı modeldeki başka bir eşdeğer cihazdır. Apple’ın swap cihaz politikası değişiktir. Apple yeni cihaz verdiğini ifade etmektedir. Ayrıntı için konu altına bakınız.
Swap Cihaz Sıfır mı?
Kullandığınız Play Station’un garanti süresi dolmadan sizden kaynaklanmayan bir hatadan dolayı arızalandığını varsayalım. Play Station’ı Sony yetkili teknik servisine onarım için teslim ettiniz. Yasal olarak cihazınızın 1 ay içinde onarılıp size sorunsuz şekilde teslim edilmesi gerekiyor. Ancak teknik servis bu süre içinde cihazı onarıp size teslim edemedi. Bu durumda, garanti politikasında yer alıyorsa firma daha önce onarım için teknik servise bırakılmış ve aynı modeldeki sorunsuz başka bir Play Station’ı size verebilir. İşte teknik servisin size verdiği bu Play Station, swap cihaz oluyor. Yani swap cihaz sıfır değil, ancak yazılımsal ve donanımsal olarak sıfırlanmış bir cihazdır.
Müşteriye verilen swap cihazın üretim tarihi, müşterinin servise verdiği kendi cihazıyla aynı olmak zorundadır. Yani müşterinin 2016 üretimi bir cihazı yerine, 2015 üretimi bir swap cihaz verilemez.
Swap Cihazın Dezavantajları Var mı?
Swap cihaz her ne kadar daha önce başka birinin kullandığı ve arızalandığı için teknik servise teslim edilen bir cihaz olsa da, arızalı ve deforme olmuş tüm parçaları değiştirildiği ve detaylı bir hijyen işleminden geçirildiği için herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Ancak swap cihazı kabul etmek zorunda olmadığınızın altını da çizelim. Firmalar politikaları gereği kar oranlarını yüksek tutmak için müşterilere swap cihaz teklifinde bulunabilirler. Ancak müşterinin swap cihazı kabul etmeme hakkı vardır.
Teknik servis yasal süre içinde cihazınızı onarıp size teslim edemiyorsa, aynı modelde kullanılmamış bir cihaz isteme ya da fatura bedelini iade isteme haklarınızı kullanabilirsiniz.
Apple’ın Swap Politikası Nasıldır?
Apple destek ekibi, Apple’da swap cihaz kavramının arızalı ürün yerine hiç kullanılmamış, yani sıfır bir ürün verilmesi olduğunu belirtiyor. Yani garanti kapsamındaki Apple cihazınızı teknik servise verdiğinizde, yasal süre içinde onarılamayacak bir arıza olduğu tespit edilirse size hiç kullanılmamış aynı modelde kutulu biri ürün veriliyor.
Kısaca Apple’da “swap” kavramı “bire bir değişim” anlamına geliyor.
17/02/2018 Güncellemesi: Apple’da oldukça üst konumda olan bir çalışandan aldığımız bilgiye göre Apple Swap cihaz olarak hiç kullanılmamış bir cihaz veriyor. 4 kez değişim olan cihaz için AppleCare’den kapalı kutu cihaz istenebiliyor.
İlginizi Çekebilir: iPad Etkin Değil Hatası ve Çözümü
Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin