Tahsilat Makbuzu Örneği – Boş Excel, Word ve PDF 2025

Tahsilat makbuzu örneği, özellikle iş yeri sahiplerinin kullandıkları para makbuzu Excel, Word, PDF örnekleri.

Tahsilat makbuzu nedir, nasıl doldurulur ve boş tahsilat makbuzu örneği arayanlar için hazırlamış olduğumuz harika bir kaynak. nakit tahsilat makbuzunu nasıl dolduracağınızı öğrenebilir ve boş örnek dosyalarını indirerek üzerinde düzenlemeler yapıp kullanabilirsiniz.

Tahsilat Makbuzu Nedir?

Tahsilat makbuzu; firmadan, dernekten ya da bir vakıfdan para çıkışı olması durumunda bunu belirten bir belge türü olan tahsilat makbuzu kullanmak zorunda olduğunuz resmi bir kağıttır. Bir diğer adı da “alındı makbuzu” olarak bilinmektedir. Para çıkışlarının yanı sıra cari hesap veya herhangi bir avans içinde kullanılmaktadır. Elinizde bir makbuz örneği yoksa bunu kırtasiyelerden satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra excel kullanarak da bir tahsilat makbuzu oluşturulabilmektedir.

Aşağıda da örneğini göreceğiniz üzere firmanın kaşesi ve gerekli tüm bilgilerin yazılması halinde tahsilat makbuzunu kendiniz excel formatında oluşturup çıkarabilirsiniz.

Bunun yanı sıra eğer makbuzunuzu elden teslim etmeyecekseniz excelden oluşturduğunuz tahsilat makbuzu örneğini PDF olarak kaydedip göndermek istediğiniz kişiye atarak çıktısının alınmasını sağlayabilirsiniz. Elektronik ortamda bu şekilde bir belge göndermeniz eğer belgenin aslı sizdeyse hiç bir sorun teşkil etmeyecektir. Bu tıpkı bankaların dekontlarını size mail olarak atması gibi bir durumdur.

Ancak excelde oluşturduğunuz makbuzda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Boş tahsilat makbuzunu pdf olarak karşı tarafa göndermemelisiniz.
  • Doldurduğunuz tahsilat makbuzundaki önemli yerleri “#” işareti ile kapatmalısınız. Bu sayede yanına, sağına ve soluna eklemeler yapılmasını engellemiş olursunuz.
  • Belgeyi salt okunur şekilde kaydederseniz kişiler gönderdiğiniz belgeler üzerinde bir değişik yapamayacaklardır.

Excelden kendi makbuzunuzu oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinden ya da yazımızdaki örnekleri alarak değişiklik yapıp kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra tahsilat makbuzu ile ilgili diğer merak edilenleri de sizler için yazdık.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulur?

Tahsilat makbuzu müşteri ile satıcı arasındaki alışverişi belgeleyen bir evraktır. Bir mal satmanız ya da hizmet vermeniz durumunda bunun karşılığını aldığınıza dair düzenlenen bu belgenin nasıl doldurulduğunu kesinlikle bilmeniz gerekmektedir. Bu makbuzun orjinalini müşterinize teslim edersiniz ve bir kopyası da sizde kalır. Belge üzerindeki bütün zorunlu alanlar doldurulmalıdır.

Doldurulması gereken alanlar ile ilgili bazı detaylar vardır. Bunlar;

  • Ödemeyi aldıktan sonra makbuzu doldurmaya özen göstermelisiniz. Bu karışıklıkları engellediği gibi haksız kazançların da önüne geçecektir.
  • Belgede düzenleyen kişinin adı, soyadı ve mutlaka ünvanı bulunmak durumundadır.
  • Belgenin geçersiz ya da sahte sayılmaması için hangi tarihte doldurulduğunu mutlaka yazmalısınız.

Bunun yanı sıra ödemeyi yapan kişi ile ilgili de doldurmanız gereken bazı yerler vardır.

  • Parayı yatıran ya da ödeyen kişinin adı ve soyadı,
  • Yatırılan para miktarının hem rakam hem de yazı cinsinden yazılması gerekmektedir.
  • Tahsilat makbuzu bir çek üzerine düzenleniyorsa bu durumda çek numarası ve ait olduğu banka bilgileri makbuzda yer almalıdır.
  • Doldurulmayan alan varsa bu alanlar çizgi ile kapatılmalıdır bu sayede doldurulması mümkün olmaz.

Bütün bu bilgileri yazdıktan sonra bir makbuz nasıl doldurulur sorusuna cevap bulmuş olursunuz. Burada dikkat etmeniz gereken başka durumlar da söz konusudur.

Tahsilat Makbuzu Keserken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Tahsilat makbuzu doldurulduktan sonra makbuzu alan kişinin buradaki bilgileri doğru kabul ettiğine dair bir belge imzalaması da gereklidir. Ancak bu aşmadan sonra makbuz geçerli bir hal alarak yasal bir belge niteliği taşımaya başlar.
  2. Excel üzerinde kendiniz bir makbuz oluşturacaksanız bu durumda yukarıdaki bilgilerin mutlaka makbuz üzerinde yer almasına özen göstermeniz gereklidir. Yukarıdaki bilgilerin eksik olduğu bir tahsilat makbuzu kişi tarafından onay beyanı almış olsa dahi geçerli sayılmayacaktır. Belge düzenlenirken bilgilerin tam olduğuna emin olmak gereklidir.
  3. Belgenin Excel formatında oluşturulması da kişinin daha kolay işlem yapmasını sağlayacaktır ve sonrasında PDF haline getirmek daha kolay olacaktır.
  4. Makbuz programı satan bir çok bilindik firma vardır. Eğer elektronik ortamda muhasebe işlemlerinizi yürütüyorsanız bu programlardan satın alabilirsiniz.
  5. Tahsilat makbuzunun ödemenin yapıldığı gün içerisinde kesilmesine oldukça fazla önem göstermelisiniz.
  6. Resmi bir belge olduğundan muhasebe süreçlerine etki etmesi söz konusudur. Yanlış bir tarihte makbuzu kesmeniz vergi ödemelerini de etkileyebilir.
  7. Makbuzu 2 nüsha olarak düzenlendikten sonra gerekli alanların doldurulması ve firma yetkilisinin kaşesini bastığı yeri imzalaması ile belge düzenlenmiş olur.

Peki hangi durumlarda tahsilat makbuzu kesmenize gerek yoktur.

Tahsilat Makbuzu Hangi Durumlarda Kesilmez

Bütün ticaret yapan kişilerin tahsilat makbuzu kesmesini gerektirecek bir durum yoktur. Aslında bu makbuz bazı özel durumlarda kesilir. Makbuz kesilmemesi gereken halleri öğrenince net olarak anlayacaksınız.

  1. Bir yazar kasanız varsa ve bu kasadan fiş kestiyseniz makbuz gerekmemektedir. Fişin satış fişi olması oldukça önemlidir.
  2. Kredi kartı ile ödeme yapılması durumunda slib işinizi görecektir ve makbuz kesmeniz gerekmez.
  3. Bankadan EFT ya da Havale işlemi yapılması halinde dekont yeterli olur ve makbuz gereksinimi olmaz.

Resmi kurumlar tarafından belgelenebilir olmayan diğer hallerde ise mutlaka makbuz kesmeniz gerekmektedir. Yani aslında bu makbuz satış fişi yerine geçen ya da kredi kartı ile alışveriş yapılması durumunda da kart slibi yerine geçen bir belge türüdür de diyebiliriz.

Boş Tahsilat Makbuzu Örneği PDF

Herhangi bir ürün satışı veya hizmet verdiğiniz zaman, karşılığında ödeme aldığınızda ücreti tahsil ettiğinizi gösteren tahsilat makbuzunu doldurabilirsiniz. Makbuzu doldurmanız gerekiyorsa ilk olarak nasıl doldurulacağını bilmeniz gerek. Tahsilat makbuzundaki amaç işyerleri arasında olan alacak vereceklerin karışmamasıdır. Para makbuzu ile ödeme makbuzu da tahsilat makbuzu anlamına gelir.

PDF halinde hazırlanmış olan boş tahsilat makbuzu örneğini aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Boş tahsilat makbuzu örneği indir (PDF)

Boş Tahsilat Makbuzu Örneği Word

Aşağıdaki linkten Word halinde boş tahsilat makbuzu örneğini indirebilirsiniz. İndirdiğiniz makbuzu Word üzerinden düzenleyebilirsiniz.

Boş tahsilat makbuzu örneği Word indir

Tahsilat Makbuzu Örneği Excel

Excel programında tahsilat makbuzu oluşturulacaksa belgede bulunması gereken tüm bilgilerin eksik olarak doldurulması gerekmektedir. Firmalar makbuzu excel formatında oluşturup gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra PDF formatına çevirerek makbuzu kullanabilirler. Excel formatında indirilen tahsilat makbuzlarında istenilen düzenlemeler yapılabilir. Aşağıdaki tahsilat makbuzu örneğini indirip excel programı üzerinden düzenlemeleri yaparak kullanabilirsiniz.

Tahsilat makbuzu örneğini excel olarak indirerek bilgisayarınızda düzenleme yapabilirsiniz.

Tahsilat makbuzu örneği excel indir

Para makbuzu ile tahsilat makbuzu aynı şey midir?

Para makbuzu, ödeme makbuzu ve tahsilat makbuzu terimleri aynı anlamları taşımaktadır.

Tahsilat makbuzu nasıl hazırlanır?

Yukarıda paylaşılan linklerden boş tahsilat makbuzu örneğini bilgisayarınıza indirerek üzerinde gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Keşfetmeye Devam Edin

Tokat Haber:

This website uses cookies.