“TAPU MÜDÜRLÜKLERİ BU ÜLKENİN TEMEL TAŞIDIR”

Tokat Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi  Kadim Durmaz TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Tasarını değerlendirdi. Durmaz, kredi esnasındaki “ipotek takrir hakkının” tapu müdürlüklerinden alınmasını eleştirerek, “Tapu Müdürlükleri bu ülkenin temel taşıdır. İpotek takrir yetkisini tapu müdürlüğünden almak yurttaşa kaybettirir.” dedi.

            Bir ülke için, devlet için olmazsa olmaz kadim kuruluşlardan birinin tapu olduğuna dikkati çeken Durmaz, “Musul ve Kerkük’ün işgalinde hepimiz gördük, Peşmerge askerleri ilk olarak tapu kayıtlarını ve nüfus kayıtlarını tarumar etti.” dedi.

            Tapudaki müdürler, amirler ve çalışanların yurttaşın attığı imzanın nelere yol açacağını tane tane izah ettiğini belirten Durmaz, İpotek için “takrir” işleminin bankalarca yapılması vatandaşın taşınmazını riske sokacaktır.

Takrir işleminin bankalar eline bırakılmasına karşıyız!

            Taşınmazlar için tapudan takrir alınmaması halinde, birçok yurttaş mağdur olacaktır! Tapu Müdürlüğü taşınmazlar konusunun uzmanıdır. Ayrıca konuya vakıf, sorumluluğunun bilincinde bir devlet geleneğimiz vardır! Yurttaş bilinçli olmasa bile tapu müdürlükleri devlet kurumu olmanın ciddiyetiyle kişileri neye imza attığı, sonuçların neler olacağı konusunda açıkça bilgilendirir. Oysa banklar bunu yapmaz! Bankalar, kredi kuruluşları krediyi verip, garanti alacağına bakar!” diye konuştu.

Ülkemizde banakların durumları malum!

Durmaz, şöyle devam etti:

“Kredi kartı mağdurlarını biliyoruz!

Bankaların kaldırımlardaki stantlarda dağıttığı kredi kartlarıyla binlerce yurttaşı mağdur olmuştur.

            Yine, esnafın müşterilerine primle kredi kartı sattırılmasını, bunların hepsini, bu işleri yaşadı ülkemiz. Yurttaşın bilgisi dışında kredi kartlarının limitleri artırılıyor ama bankaları bağlayıcı hiçbir şey yok altına atılan imzadan ötürü. Bunun çok ciddi olarak bir görüşülmesini gerektiğine inanıyorum. İpotek gibi bir konunun devletin takrir yetkisinden alıp, birçoğu yabancı ve özel kurumlar olan bankalara vermek, büyük sıkıntılar doğuracaktır!

            Bankaların önceliği alacağının garantisidir. Ülkemizde KOBİ’lerin kredi borcu nakdi kredi borcu yüzde 186 artmışken,  ödenemeyen kredileri yüzde 246 artmışken,

            Kredi kartlı borçlusu 32 milyon vatandaşımız bulunurken,

            376 bin kişi borcunu ödeyemediği için yasal takipteyken,

            İpotekli konut satışları 35 bin rakamını geçmişken,

            Tapu Müdürlüklerini devre dışı bırakıp, vatandaşın mülkünü bankalara emanet etmek neden?

            Banka alacağını garanti edebilmek için uzunca borcu söylemeden, birçoğu yerelde de tanıyan kişinin alacağını ya da banka alacağını kurtarmak için masumane bir tanıdığını getirecek, oradan aldığı imzayla sonuçta yeni facialar çıkacak. Yine, çıkarken ne olacak?

            Ülkemizde bankaların çoğu yabancı, bu bankalara devletimizin uzunca boylu yaptırım gücü yok, dilediği kadar banka şubesi açabiliyor, dilediği zaman da dilediği kadarını kapatabiliyor.

            Ülkemizde ekonomik göstergeler iyi olmadığı için de bugünlerde bu bankalar küçülüyor ve daha çok kârlılık adına hizmet boyutunu kenara bırakıp bazı yerlere çekiliyorlar.

            Şimdi, Tokat’ın bir ilçesinde bir banka kapandı, vatandaşlar ipotek vermişti. Hadi bakalım, nereye gidecek?  İşte bu nedenlerle, bankalar bu hizmeti verecekse tapudaki bir memur sorumluluğu gibi bir kişinin özellikle yetkilendirilip sorumluluğu ve devlet tarafından yasal bir taahhüdünün olması gerekir! 

            İpotekte takrir işlemi, eskiden olduğu gibi devlet kurumunun güvencesinde, tapu müdürlüklerinde olmalıdır!

            Tapu müdürlüklerinde bile bu konuda birçok sorun yaşanırken, ipotek takrir yetkisinin bankalar eline bırakılması büyük sorunlar doğuracaktır!

            Bu düzenlemeyle 90 yaşındaki amcanın da, kooperatiften kredi alacak olan çiftçinin de arazisi, evi risk altına girecektir!

            Böylesine büyük riskler doğuracak bir konunun devlet güvencesinde olması en doğru yöntemdir.

            İpotek takrir yetkisini tapu müdürlüğünden almanın yatırım ortamının iyileştirilmesine bir katkısı yoktur!

            Sadece düzenleme olsun diye değişiklik yapılmaz, sonuçları iyice tartılmalıdır!

            “Tapu müdürlüklerini takrir alınmadan tapuya tescil edilir.” Demek Müdürlüğün işlevini yok etmektir. 

            Bu düzenleme tapu kayıtlarına girme yetkisi başkalarına geçmiş oluyor! 

            Kamunun güvencesi, kamu güvencesinde yapılan işler kavramı önemli bir kavramdır.  Hukukumuzda kredi veren kurumların takrir oluşturabilecek bir yetkisi yoktur!

            Biz bu düzenlemeyi yaparken sadece büyük işletmeleri, avukatları olan, muhasebecileri olan şirketleri konuşmuyoruz, burada 80 yaşındaki amcanın da, çiftçi teyzenin de mallarını, mülklerini konuşuyoruz!

            80 Yaşındaki amcanın Tapu Müdürlüğündeki uzmanların izahatına ihtiyacı var! Bankaların yapmayacağı budur!

            Gelin işi uzmanında bırakalım, riskleri ortadan kaldıralım!

            Hukukta var olan ne ise, onu devam ettirelim!

            Kazanç amacı güden kredi kuruluşlarına yurttaşın mülkünü emanet etmeyelim!”

Tokat Haber:

This website uses cookies.