38°C
23 January 2025
Haberler

TAPUDA DİJİTAL DÖNEM KOLAYLIKLARI

  • Mayıs 23, 2019
  • 8 min read
TAPUDA DİJİTAL DÖNEM KOLAYLIKLARI

Tapu ve Kadastro Tokat İl Müdürü Mehmet Çağlar, Web tapu uygulaması ile birlikte vatandaşların tapu dairelerine gitmelerine gerek kalmadan e-devlet üzerinden istedikleri bilgiyi sağlamalarına olanak sağladıklarını belirterek, burada alım-satım da dahil olmak üzere 46 tapu işleminin yapıldığını, alım-satımda sadece son işlem olarak ıslak imza atılması için tapuya gidildiğini ifade etti. Tapu senetlerinin hem günün teknolojik koşullarına uygun olması hem de içeriğinin de biraz değiştirilip zenginleştirilmesi açısından QR kodu uygulamasına geçildiğini aktaran Çağlar, Tokat'ta ilk QR kodlu tapunun Yeni Sanayi Sitesine verildiğini aktardı.

            Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bu sene kuruluşunun 172. yılını kutluyor. Tapu ve Kadastro Tokat İl Müdürü Mehmet Çağlar, tapuda teknolojik yeniliklerin vatandaşa sağladığı kolaylıkları anlattı.

            Tokat'ta, geçen sene tapuda gerçekleştirilen alım-satım işlemleri neticesinde tahsil edilen tapu harcı gelirinin 136 milyon 100 bin lira olduğunu belirten Çağlar, 9 milyon 573 bin 833 lira da döner sermaye ücreti tahsil ettiklerini aktardı.

            Tapu hizmetlerinin, elektronik ortamda güvenli bir şekilde verilmeye başlandığını belirten Mehmet Çağlar, "Kurumumuzun uygulamaya koyduğu web tapu, tapu takas, elektronik haciz, elektronik telkin, parsel sorgulama gibi projelerle halkımızın layık olduğu en kaliteli ve hızlı hizmeti vermeye devam ediyoruz. Vatandaş tapu müdürlüğüne gelmeden elektronik randevu sistemiyle e-Devlet kapısı üzerinden yapacağı işlemle ilgili randevu alabilmektedir. Genel Müdürlüğümüz sitesinde parsel sorgulama linkimiz bulunmaktadır. Parsel sorgulamada da Türkiye'deki bütün taşınmazların il, ilçe, köy ada ve parsel bilgileri girildiğinde taşınmazın görsel olarak durumunu görebilmekteyiz. Taşınmazın miktarını, komşu parsellerin durumunu yani vatandaşlar haritasal anlamda parsel sorgulamadan şehir içinde bulundukları noktayı tespit edebilirler." diye konuştu.

ELEKTRONİK HACİZ İŞLEMİYLE İŞ HACMİ ARTTI

            Elektronik haciz işlemi uygulamasıyla iş hacminin artırıldığını ifade eden Çağlar, şunları kaydetti:

DİKKAT!  KAYBEDENLER HEP EMEKÇİLER VE EMEKLİLER

            "Elektronik haciz işlemlerimiz var. Bir aylık bir zaman diliminde geçildi bu uygulamaya. Bu uygulama öncelikle tapu çalışanlarını rahatlatan bir sistem oldu. Bu anlamda bizim iş hacmimizi yüzde 30-35 oranında rahatlatacak. İcra müdürlüklerinden bize gönderilen haciz yazılarını burada bir memur arkadaşımız görevlendirilip o taşınmazda kim borçluysa o kişinin gayri menkulünü tespit ediyor, daha sonra oraya haciz işlemi yapıyor. Haciz işlemi yapıldıktan sonra icra memurluğuna haciz işlemi yapılmıştır diye yazı gönderiyoruz. Bu bir zaman kaybı bizim için. Bu zaman kaybı olunca işlem için alım satıma, ipotek, intikal, tapu işlemine gelen vatandaşın işleri de yoğunluktan biraz geriye doğru sarkıyor.

            Elektronik haciz işlemlerinde icra müdürlükleri yapılan protokol gereği bizim sistemimizi görüp, kayıtlarımızın tamamını görebiliyor. İcra müdürlüğünde görevli arkadaşlar borçlu kimse onun kimlik numarasını girip taşınmazı tespit ediyorlar. Kendi dosyalarındaki haciz miktarını işliyorlar ve çıkıyorlar. Yani biz artık haciz işlemini tapu müdürlüklerinde yapmıyoruz, icra müdürlüğü kendi haczini kendi koyuyor, borç ödendikten sonra kendi haczini kendisi kaldırıyor. Bu da bize zaman kazandırdı. Günlük on tane işlem yapan memur şimdi 15 işlem duruma geldi."

WEB TAPUDA 46 İŞLEM YAPILABİLİYOR

            Web tapu uygulaması ile birlikte vatandaşların tapu dairelerine gitmelerine gerek kalmadan e-devlet üzerinden istedikleri bilgiyi sağlamalarına olanak sağladıklarını kaydeden Çağlar, burada alım-satım da dahil olmak üzere 46 tapu işleminin yapıldığını, alım-satımda sadece son işlem olarak ıslak imza atılması için tapuya gidildiğini ifade etti.

İLK QR TAPUSU YENİ SANAYİ SİTESİNE VERİLDİ

            Tapu senetlerinin hem günün teknolojik koşullarına uygun olması hem de içeriğinin de biraz değiştirilip zenginleştirilmesi açısından QR kodu uygulamasına geçildiğini aktaran Çağlar, "Tapularda QR uygulamasına yeni başlandı. Tokat'ta da onun ilk tapusunu Yeni Sanayi Sitesinin kurulacağı Kömeç Köyündeki alana verdik. Yeni sanayi sitesinin tapusunu QR tapu olarak verdik. Tapu senedindeki bilgileri zaten kağıt üzerinde zaten görebiliyor vatandaş. Kare koddaki sistemde de  taşınmazın zemin bilgisine yazılı ve görsel olarak ulaşabiliyor vatandaş." dedi.

DİKKAT!  Batch Kodu Sorgulama | Parfüm Batch Kodu Sorgula 2024

            QR kodlu tapunun “Akıllı Tapu” olduğunu dile getiren Çağlar, daha önceki tapularda alınan bağımsız bölümün net alanının görülemediğini, şimdi hem brüt hem de net alanın görülebildiğini, hisseli bir tapuysa hisseye düşen alanın ne kadar olduğunun görülebildiğini belirtti.

TEKNOLOJİK GÜÇLENME İLE HİZMET KAPASİTESİ ARTTI

            Son olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 172'inci kuruluş yıldönümüne ilişkin konuşan Çağlar, şunları kaydetti:

            "İki asra yakın bir zamandan bu yana, vatandaşlarımızın güveninin teminatı olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüz, merkez ve taşra teşkilatımızda  20 bine yakın personelimiz, 24 Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğümüz, 973 Tapu Müdürlüğümüz, 81 Kadastro Müdürlüğümüz ile ülkemizin tüm il ve ilçelerinde yılda 9 milyona yakın işlem ile yaklaşık 25 milyon vatandaşımıza hizmet sunan yaygın ve köklü bir kurumdur.

            Her yıl ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 25’i Tapu ve Kadastro hizmetlerinden faydalanmaktadır. Aynı zamanda birçok kamu kurum ve kuruluşu ile özel hukuk tüzel kişiliklerine de  hizmet sunumu yapılmaktadır.

            Ülkemizde bugünkü anlamda ilk Tapu Teşkilatı 21 Mayıs 1847 Tarihinde Defterhane-i Amire Kalemi adıyla kurulmuş, Tapu ve Kadastro hizmetlerine çok ciddi önem verdiği bilinen Osmanlı Devletinin son dönemlerinde 1871 yılında Defter-i Hakani Emanetten Nezarete dönüştürülerek Defter-i Hakani Nazırlığı (Bakanlığı) adını almış ve arazi ile ilgili işlerin devlet teşkilatı içerisinde Bakanlık düzeyinde yapılandırılmıştır.

            Bu yıl Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adıyla 172. Kuruluş Yıldönümümüzü kutlamaktayız.

            172 yıllık tecrübesiyle mülkiyet ve buna ilişkin hakların tesisi ile görevli olan kurumumuz, özellikle son dönemlerde teknolojik altyapısını güçlendirmesi ile sunduğu hizmet kalitesini arttırmıştır. Mesai mefhumu gözetmeden yoğun ve özverili çalışmalarıyla zor şartlarda üzerine düşen görevleri en iyi şekilde yapma gayreti ve azmi içinde olan çalışanlarımız, Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü proje hedeflerini çok başarılı bir şekilde yerine getirmektedir."

DİKKAT!  DİB YARDIMCISI İŞLİYEN'İN TOKAT PROGRAMI SONA ERDİ
About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri