TOKAT’TA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

İşvereni ve çalışanı bilgilendirmek, iş kazaları sonucu oluşan maddi ve manevi kayıpları önlemek için seminer düzenlendi.

            Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile İnşaat Müttehitleri Konfederasyonu ortaklığında, Tokat Ticaret ve Sanayi Odasında İş Sağlığı ve Güvenliği konulu seminer düzenlendi.

            Tokat Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen ‘Geleceğimizi güvenle inşa edelim’ konulu seminere, ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden Müdür Yardımcısı Burhanettin Kurt, Tokat İŞ-KUR Müdürü Bekir Fındık, Tokat Tüm İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Murad Şahin, inşaat, metal, gıda sektörlerinde faaliyet gösteren sektör temsilcileri katıldı.

            İş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılması amaçlanan seminerde katılımcılara, Güvenlik Kültürü, Cephe İskeleleri ve Sütunlu Çalışma Platformları, Geçici Kenar Koruma Sistemleri ve Düşmeyi Durdurucu Sistemler, İnşaat Sektöründe Kullanılan Kişisel Koruyucu Donanımlar konuları ile ilgili bilgiler verildi.

            Programın açılış konuşmasını Tokat TSO Meclis Başkanı Ali Özer yaptı. Özer konuşmasında Tokat TSO olarak, Türkiye’de olduğu kadar Tokat’ta da ekonominin lokomotifi olarak gördükleri inşaat sektörüne yönelik yapmış oldukları çalışmalara bir yenisinin daha eklenmesine vesile olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Seminerin ilerleyen süreçte çok daha güvenli bir çalışma ortamının oluşmasına ciddi katkılar sağlayacağı kanaatinde olduğunu belirten Özer, “Malumunuz 2009 yılında göreve geldiğimizden beri ciddi çalıştaylar düzenlediğimiz sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. Hatırlanacağı üzere; zaman zaman imar noktasında önü kapalı bir sektörün yeniden ivme kazanması için yaptığımız çalışmaları hepinizin katılımlarıyla gerçekleşen ortak akıl toplantılarıyla şekillendirmiştik. İmarın önünün açılabilmesi için karar alıcılarla sizleri bir araya getirmiş 2009’dan beri dönem dönem bir araya getirmeye özen gösterdik. Yine bu salonda bulunan birçok arkadaşımızın da katılım sağladığı bu toplantılar sonrasında güzel sonuçlar alan bir komisyon oluşturmuş ve sektörün nefes alabilmesine katkı sağlamıştık. Benzer toplantılarda dile getirilen konulardan birisi de iş sağlığı ve güvenliğine yönelik sizlerden gelen talepler olmuştu. Biz de arkadaşlarımızla bir karar aldık ve havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor olmasıyla birlikte çok yakın bir zamanda sektörün yoğun tempoyla çalışmaya başlamasından önce bu konuyla alakalı bir çalışma yapalım istedik. İl Müdürlüğümüz nezdinde Bakanlığımız ve Müteahhitler Konfederasyonumuzun da verdiği destekle bu seminerden sezon başlamadan önce faydalanılmasını istedik” dedi.

İNŞAAT EN BÜYÜK LOKOMOTİF SEKTÖRLERDEN

            Tokat TSO Meclis Başkanı Ali Özer’in konuşmasının ardından ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden Müdür Yardımcısı Burhanettin Kurt, kürsüye gelerek konuşma yaptı. Kurt konuşmasında iş kazaları ve meslek hastalıklarının ülkemizde ve dünyada çalışma hayatının mücadele etmek zorunda olduğu en önemli problemlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

            Bu mücadeleyi yaparken başarılması gereken en önemli şeyin güvenlik kültürünü oluşturmak olduğunu belirten Kurt, “iş sağlığı ve güvenliği bilinç ve farkındalığını artırmak hepimizin malumu bunu da oluşturabilmek için öncelikle, ülkenin yasal düzenlemelerinin buna uygun olması gerekiyor. Bizim ülkemize de bakıldığı zaman yasal düzenlemeler hakkında en son 2012 yılında yapılan iş sağlığı güvenliği yasası ile gerçekten Avrupa Birliği normlarına uygun batı standartlarını karşılayan bir yasal düzenleme yürürlüğe girdi. Ancak bunda uygulamaya geçmesi alanında sıkıntılar yaşadığımız herkesin malumu. Bu bağlamda güvenlik kültürünü oluşturmak, uygulamaya geçmede yaşanan sıkıntıları da ortadan kaldıracağını da hepimiz biliyoruz. Genel müdürlük olarak kültürü oluşturmaya yönelik ilk önce yaptığımız çalışmalardan bir tanesi eğitme yönelmek. Yapılan torba kanununda ki değişiklikle birlikte üniversitelerde iş sağlığı ve güvenliği dersi koyduk. Bu dersle birlikte bütün üniversitelerde özellikle teknik üniversitelerde iş sağlığı güvenliği ile ilgili dersler okutuluyor” şeklinde konuştu.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HARCAMALARI MALİYET DEĞİL BİR YATIRIM

            İş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltabilmeyi amaçladıklarını belirten Kurt, “Genel kapsamlı yaptığımız çalışmaların yanı sıra çok tehlikeli sektörde iş kazalarının çok daha fazla olduğu sektörlerde sek törel çalışmalarımız var. Onlardan bir tanesi de inşaat sektörü ile ilgili inşaat sektörü ülkemizin en büyük lokomotif sektörlerinden bir tanesi. En fazla ölümlü iş kazasıda inşaat sektöründe oluyor. Amacımız iş kazalarını meslek hastalıklarını azaltabilmek.

            Müttehitlerimiz bir kere iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yaptıkları harcamaların maliyet değil bir yatırım olduğunu görmeli. Çünkü ölümlü iş kazası sonucunda bir manevi bir de maddi kayıplarla karşılaştırdığımız zaman 1 milyon lira tazminatlara varacak kadar tazminatlar ödenebiliyor.

ÇALIŞANLAR KADER ANLAYIŞINI GÖZDEN GEÇİRMELİ

            Kurt, “Çalışanlarımızın da kader anlayışını tekrardan gözden geçirmesi lazım, kader hiçbir şey yapmadan tedbir almadan tevekkül etmek değil, buradan kendimizi aşağı atarsak ne de olsa ecelimiz gelmedi diye ölmeyiz mantığını yürütmemeli. Bu kader anlayışımızı tekrardan gözden geçirip tedbirleri aldıktan sonra tevekkül etmek, bu noktada hem işverenimiz hem de çalışanımız olmalı diye düşünüyorum. Umarım bu program faydalı olur” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

            Konuşmalar sonrasında İnşaat Sektöründe İs Sağlığı ve Güvenliği Denetimleri konulu sunum İş Başmüfettişi İbrahim Gökhan Korkutan, İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Süreçleri konulu sunum İstatistikçi Kamil Öz ve Uzman Yardımcısı Esma Doğan, Etkili İSG Eğitimleri konulu sunum ise ÇSG Eğitim Uzmanı Berna Yazar Aslan tarafından gerçekleştirildi.

Tokat Haber:

This website uses cookies.