38°C
22 October 2024
Haberler

TOKAT’TAKİ BÜYÜK OVA SAYISI 7 OLDU

  • Kasım 8, 2018
  • 3 min read
TOKAT’TAKİ BÜYÜK OVA SAYISI 7 OLDU

Bakanlar Kurulu Kararıyla ilan edilen 3 (üç) büyük ovaya ilave olarak Cumhurbaşkanlığı kararıyla üç tane daha eklendi. Bununla birlikte daha önce Tokat Ovası olarak adlandırılan Kazova ve Gözova ovaları ayrılarak iki ayrı ova olarak Cumhurbaşkanlığı kararı ile yayınlandı. Bu kararla Tokat’taki büyük ova sayısı 7 oldu.

            Tokat Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin konuya ilişkin yaptığı açıklamada,

            ”İlimizde yeni ilan edilen büyük ovalarımızla birlikte sayısı 7 ‘ye çıkan ovalarımızdan; Kazova, Gözova, Niksar ve Erbaa ovaları 21.01.2017 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile  daha önceden büyük ova ilan edilmişti. 21.03.2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararıyla  Çamlıbel, Zile ve Maşat ovaları da büyük ova belirlenmiş ve bu yeni ovalarla toplam ova alanı 77.328 hektara ulaşmıştır. Ovaların alanları,

Tokat Kazova Ovası (23.667,4 ha), 

Tokat Gözova Ovası (1.855,6 ha),

Tokat Niksar Ovası  (9.066,7 ha),     

Tokat Erbaa Ovası   (15.202,3ha)

Tokat Çamlıbel Ovası (11.260,3 ha),

Tokat Zile Ovası (5.909,1 ha),

Tokat Maşat Ovasıdır (10.366,6 ha)

            Bu sayede tarım arazilerinin korunması, kullanılması ve arazi bozulmasının önüne geçilmesi için yapılan yasal düzenlemelerle daha çok destek sağlanmıştır. Belirlenen bu ovalar, topraklarımızın korunması açısından çok önemlidir. Hayırlı olması diliyorum.” ifadelerini kullandı.

            5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 12. Maddesinde, “Büyük Ovalar; tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovalardır; Büyük ova belirlenmesinde o ildeki kurulun, birden fazla  ili ilgilendiren büyük ovalarda ise ilgili kurulların görüşü alınarak bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ova koruma alanı olarak belirlenir.” hükmü bulunuyor.

DİKKAT!  TOKAT'TA 2018'DE 5 BİN TRAFİK KAZASI OLDU

            Büyük ova belirlemede, ovada bulunan tarım arazisinin alan büyüklüğünün yanı sıra; tarımsal üretim potansiyeli, ülke ve bölge tarımındaki önemi ile erozyon, çoraklaşma, kirlenme ve amaç dışı kullanım gibi tehditlerin olumsuz etkileri nedeniyle arazi bozulma risklerinin yüksek olması hususları da dikkate alınıyor.

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tokat Haberleri Tokat Haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet Grandpashabet giriş