38°C
23 January 2025
Haberler

Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor

  • Mayıs 4, 2024
  • 3 min read
Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor

Enstitü Sosyal, Türkiye'nin demografik yapısını masaya yatırdı

Enstitü Sosyal, Türkiye'nin demografik yapısına dikkat çekmek amacıyla İstanbul Üsküdar'da "Türkiye'de Nüfusun Değişimi" konulu panel düzenledi. Enstitünün Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, enstitünün eğitim, toplum ve ekonomi odaklı politika önerileri geliştirme amacıyla kurulduğunu belirtti. Panelin demografik değişimlerin etkilerini anlama, sorunları tanımlama ve çözüm önerileri geliştirme amaçladığını vurguladı.

Nüfus yapısındaki değişimlerin vurgusu

Armağan, Türkiye'de doğurganlık hızının düşmesi ve yaşlı nüfusun artmasıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, "Çocuklarımızın daha az, yaşlılarımızın daha çok olduğu bir toplumsal sürece doğru ilerliyoruz. AB ülkeleri içinde doğum hızı en hızlı düşen ülkeyiz." şeklinde konuştu. Yaşlı nüfusun artışına dikkat çeken Armağan, 2080 yılına kadar her 4 kişiden birinin yaşlı olacağını ve bu durumun bakıma muhtaç nüfusu artıracağını vurguladı.

Nüfusun Yaşlanması ve Riskler

Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Nüfus ve Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan, Türkiye'nin hızla yaşlanan nüfusuyla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Aysan, yaşlanmanın sadece gelişmiş ülkelerin değil, Türkiye'nin de bir sorunu haline geldiğini belirterek, "Nüfusun yaşlanması pek çok riski beraberinde getiriyor. Sağlık, güvenlik, toplumsal eşitsizlik, yaşlı yoksulluğu ve sosyal hizmetler konuları üzerinde politikalara ihtiyaç var." şeklinde ifade etti.

Bakıma Muhtaç Yaşlılara İlişkin Sorunlar

Prof. Dr. Ayşe Canatan, yaşlıların bakımı konusunda yaşanan değişimlere işaret ederek, "Özellikle son 10 yılda aile yapımızdaki dönüşüm, bakıma muhtaç yaşlılara dair ciddi bir sorun alanını beraberinde getirdi." dedi. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nden Doç. Dr. Talip Yiğit ise dünya genelinde Alzheimer teşhisi konmuş yaklaşık 50 milyon kişi bulunduğunu belirterek, Alzheimer hastalarına yönelik sosyal politikalarda bütüncül bir bakışa ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

DİKKAT!  MAŞALLAH KANGALLARA

Karadeniz ve Ege bölgelerindeki Alzheimer vakaları, yavaş şehir modeline sahip olmalarıyla dikkat çekiyor. Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte sağlık, güvenlik ve sosyal hizmetler alanında önemli politika ihtiyaçları ortaya çıkıyor.

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tokat haberleri