Türkiye’nin Sağlık Turizmindeki Yeri Nedir?

Türkiye’nin Sağlık Turizmindeki Yeri Nedir?

***

Sıkça duymaya başladığımzı ver reel olarak da ciddi hareketliliğe sahip olan sağlık turizmi, global bir uygulama olarak biliniyor. Pekiyi çok sayıda oyuncunun olduğu bu ligde Türkiye’nin yeri nedir? Sağlık turizminde diğer ülkelerle devam eden yarışta tam olarak hangi konumda yer alıyoruz? Clinic Away‘in Kurucusu Meltem Kandemir konu hakkında bilgiler veriyor.

***

Türkiye sağlık turizmi açısından kendini geliştirmekte olan ülkeler arasında yerini almaktadır. Ülkemizin coğrafi konumu ve sağlık sektöründeki mükemmeliyet merkezi olarak değerlendirilebilecek sağlık tesisleri, sağlık turizmindeki Türkiye’nin önemli avantajları arasındadır. Sağlık turizmi, dünyada 100 milyar dolarlık bir hacme ulaşarak tüm ülkelerin dikkatini çeken bir konuma ulaşmıştır. Sağlık turizmi sadece termal turizm ya da spa gibi turizm ile sınırlı kalmamış çevrelerini genişleterek tıp uygulamalarını da kapsar duruma gelmiştir. Dünya nüfusunun artması, yaşam kalitesinin yükselmesi, çeşitli ülkelerde sağlık hizmeti maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle insanlar daha kaliteli ve görece olarak daha ucuz hizmet alabilecekleri ülkelere yönelmiştir.

Türkiye gerek maliyet açısından gerek hizmet açısından her geçen gün kendini geliştiren ülkelerdendir. Geniş ağ olanakları ve ileri seviye teknoloji ile birçok ülkeyi geride bırakarak vazgeçilmez hale gelmeyi başarabilmiştir.

Sağlık turizminin ülkelere sağladığı faydalar, somut veya soyut olarak incelenebilmektedir. Somut faydalara göz atacak olursak yabancı turistlerden kaynaklanan gelirlerin ülkelerin ekonomik refahıma katkısı, ülkeler arasındaki bilgi paylaşımının artması ve stratejik ortaklıkların gelişmesi gibi nedenler ülkeler arasında teknoloji ve bilgi transferine katkı sağlar, yabancı hastalara uluslararası rekabet nedeniyle sunulan fırsatların kendi ülkelerindeki hastalara da daha iyi hizmet vermesini sağlamıştır.

Türkiye’nin çeşitli kurumlar tarafından sağlık sektöründe de desteklenmesi ülkenin ilerlemesine büyük fayda sağlamaktadır. Sağlık bakanlığı verilerine göre 10 aylık dönemde ülkeyi ziyaret eden yabancı hasta sayısı 718 bin 164 olarak kayıtlara geçmiştir. Sağlık turizmi gelirlerine ilişkin TÜİK tarafından belirlenmesinden dolayı mevcut hasta sayısının tamamını göstermediği değerlendiriliyor. Bakanlığın gelecek dönemde ülkede tedavi olan sağlık turisti sayısı ile sağlık turizmi gelirlerinin kayıt altına alınması sağlıklı biçimde ölçülmesine yönelik çalışma planlanmaktadır. Genel olarak baktığımızda birçok turist sağlık için ülkemizden faydalanmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi sağlık turizminde başarıyı yakalamış bulunmaktayız. Gelişmiş ülkelerdeki sanayileşme ve kentleşme sonucu ortaya çıkan çevre sorunları, hava kirliliği, mevsim değişikliği gibi olumsuz olayların yanı sıra dünya genelinde yaşanan krizler ile ağırlaşan iş ve yaşam koşulları, kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu noktada gelişmekte olan ya da gelişmiş ülke vatandaşları kitle turizminin dışında bozulmamış doğası, çevresi ve fiziksel özellikleriyle sağlıklarını tekrar kazanacakları turistik alanlara tercih etmektedir. Türkiye bu bütünlüğü sağlamak için en ideal ülke olarak gösterilmektedir.

Sağlık turizmini, genel olarak sağlığın geliştirilmesi, sağlığın korunması ve sağlığın geri kazanılması amacıyla başlayan ve sağlık hizmetleri unsurlarının yanı sıra tatil unsurlarını da kapsayan seyahatler, konaklamalar ve organizasyonlardan doğan olay ve ilişkilerin bütünü olarak tanımlamak mümkündür.

Türkiye’ye gelen sağlık turistleri sayısının hem özel hem de kamu sektöründe artış eğiliminde olduğu görülmektedir. Sağlık turizmi toplam rakamları arasında turistin sağlığı kapsamında değerlendirilen hastalarda mevcuttur. Yıllar içerisinde yayımlanan TÜİK sonuçlarına göre artmış ve artmakta olan turist sayısı doğal olarak turistin sağlığı kapsamında sunulan hizmetin sayısını da arttırmaktadır. Türkiye’nin özellikle estetik, göz, diş ve tüp bebek alanlarında medikal turizmde diğer ülkeler göre gözle görülebilir üstünlüğe sahip konumda olduğu ifade edilebilir.

Sağlık bakanlığı ve turizm bakanlığının bu alandaki örgütleniş çalışmaları zamanla sonuç vermiş ve belirli bir düzey elde edilmiştir. Ancak şunlar da belirtilmelidir ki Türkiye sağlık turizminde hala istediği konumu tam olarak elde edememiştir. Birçok ülkede fazla ileri olmakla birlikte en üstü hedefleyen Türkiye, dünya pazarında istediği yeri daha elde edememiştir. Dünya pazarına giriş de kolay olmayacak ve diğer ülkelerle rekabet söz konusu olacaktır.

Özge Özkan:

This website uses cookies.