ULAŞ İLK VE ORTAOKULUNA KÜTÜPHANE KURULDU
Bilge Kadın Araştırma Merkezi ilk kütüphanesini Tokat’ta kurdu. Merkezin kütüphane kurma çalışmaları devam edecek. Ulaş İlk ve Ortaokuluna kütüphane kurulması için okul müdürü Mehmet Bozdemir ve okulda stajyer olan Gaziosmanpaşa Üniversitesi PDR Bölümü öğrencileri Hacı İsmail Gümüş ve Burak Kayacan harekete geçti. Rehberlik Araştırma Merkezi Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı İbrahim Şenel’in katkıları ile Bilge Kadın Araştırma Merkezi ile iletişim kuruldu. Merkez Başkan Yardımcısı Dilşat Kestevur’un çalışmaları neticesinde 1350 adet kitap okulun kütüphanesine kazandırıldı.
Ulaş İlk ve Ortaokuluna kurulan kütüphanenin açılış törenine, Bilge Kadın Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Dilşat Özer Kestevur, Rehberlik Araştırma Merkezi Rehber Öğretmeni Mustafa Kestevur, Ulaş İlk ve Ortaokulu Müdürü Mehmet Bozdemir, okul öğretmenleri, köy halkı ve öğrenciler katıldı.
KİTAPLAR SAYESİNDE KÜLTÜR GELECEK NESİLLERE AKTARILABİLİR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşması Ulaş İlk ve Ortaokulu Müdürü Mehmet Bozdemir tarafından yapıldı. Bozdemir, “Kütüphane ile ilgili çok klasik bir laf vardır. Her kütüphane bir hapishane kapatır ama ben başka bir söz söyleyerek üzerinde durmak istiyorum, istikbal köklerdedir çok meşhur bir deyimdir. Eğer bir ağacın kökü yoksa meyve vermesi, yapraklanması dalları, budakları ile göğe doğru serpilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla Kütüphaneler bizim köklerimizi, bizim mazimizde geçmişimizde ve günümüzde elde ettiklerimizi, biriktirdiklerimizi, bildiklerimizi, öğrendiklerimizi gelecek nesillere aktarmak üzere, aktarmak için en önemli araçlar kütüphanelerdir, kitaplardır. Bu kitaplar sayesindedir ki bütün bir kültür gelecek nesillere aktarılabilmektedir. Biz eğer bugün ülke olarak ayakta duruyorsak geçmişimize ait önemli kültür birikimine sahip bir millet oluşumuzdandır. Eylül ayında okulumuza geldiğimizde kütüphane olmadığım gördük öğrencilerimizin bizden talebi doğrultusunda çalışmaya başladık. Sayın Valimiz Dr. Ozan Balcı’nın Kitap Tokat projesi bu hususta bize ilham verdi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarih bölümü öğrencileri ile bir kampanya neticesinde altyapıyı oluşturduk ve 350 adet kitap temin ettik yeterli olmaması nedeni ile arayışa girdik rehberlik bölümünden okulumuza gelen stajyer öğrenciler Burak Hacı İsmail ve Rehberlik Araştırma Merkezi İbrahim Şenel’in katkıları ile BİLKA Derneği ile iletişime geçtik. Dernek Başkan Yardımcısı Dilşat Hanımdan bu hususta çok destek gördük. Okumak gelişmektir. Bir çocuk gelişir Türkiye gelişir, kütüphanenin okulumuza, köyümüze, ilimize, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.
BİLGİLİ OLMAK ÇOK ÖNEMLİ
Sonrasında Bilge Kadın Araştırma Merkezi Başkanı Avukat Alev Sezen’in öğrencilere mesajı Gaziosmanpaşa Üniversitesi PDR Bölümü öğrencisi Hacı İsmail Gümüş tarafından okundu.
Sezen mesajında, “Sizi seviyoruz ve bugün açılışını yaptığımız okul kütüphanemiz ile sizin okuma şevkinize bir nebze olsun katkımız olsun istiyoruz.
Bilgi çağından bahsettiğimiz günümüzde bilginin, bilgili olmanın çok önemli olduğunun hepiniz farkındasınız. Bizler duyduğumuz, okuduğumuz ve seyrettiklerimizde bize bilgi olarak verilen her şeyi almak yerine doğru ve faydalı bilgileri seçerek almasını bilmeliyiz. Faydalı ilme ulaşmak için elimizden geleni yapmalıyız. Bilgi edinme, hedeflerimize ulaşma yolumuzun birinci adımıdır.
Doğru yolu bulabilmek, hedeflerimize ulaşabilmek için edindiğimiz bilgileri; düşünerek anlamaya çalışmalı, karşılaştırmalar yapmalı ve sonuçlara ulaşmalıyız. Şuurlu olma, hedeflerimize ulaşma yolumuzun ikinci adımıdır. Var gücümüzle çalışma, hedeflerimize ulaşma yolumuzun üçüncü adımıdır. Her birinizin hayatta, inançları doğrultusunda ve yüksek bir ahlak ile ahlaklanarak, tüm insanlığın iyiliği için çalışan şuurlu bireyler olmanızı temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.
KİTAP EĞİTİMİN OLMAZSA OLMAZI
Daha sonra Bilge Kadın Araştırma Merkezi Bilge Kadın Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Dilşat Özer Kestevur konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Kestevur, “Eğitim, hayatın, kitap ise, eğitimin olmazsa olmazıdır. Maalesef ülkemizde kitap okuma özelliği çok gelişmediğinden bilgi aktarımları çoğunlukla sözlü ve görsel yolla yapılmaktadır. Dünyada en çok kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere gelirken, Türkiye, maalesef yüzde 0,1’lik kitap okuma oranıyla 86’ncı sırada yer almaktadır. Türkiye’de en çok okunan kitapların ilk sırasını yüzde 45 ile aşk, yüzde 43 ile dini içerikli kitaplar alırken, kalan yüzde 12’lik grup masal, fıkra, siyaset, kişisel gelişim kitapları okumayı tercih etmektedir. Diğer ülkeler arasında güçlü bir yere sahip olmak için, ilerlemek için, maddi ve manevi kişisel gelişim için, var olabilmek için, çocuklara mutlaka kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekiyor. Türkiye’nin yaşadığı sorunlara çözüm aramayı kendine amaç edinen BİLKA (Bilge Kadın Araştırma Merkezi) olarak, kitaba ulaşmakta zorluk yaşayan bazı okullara kendi imkânlarımızla destek olmaya karar verdik. BİLKA’nın kitap katkılarıyla hizmete sunulan Ulaş İlkokulu ve Ortaokulu kütüphanesinin tüm öğrencilere ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim” şeklinde konuştu.
KÜTÜPHANE ÖĞRENCİLERİN HİZMETİNDE
Bilge Kadın Araştırma Merkezi Başkanlığı adına Okul Müdürü Mehmet Bozdemir’in Dilşat Özer Kestevur’a plaket takdim etmesinin ardından köy imamı Gürbüz Okumuş ve Sebati Yalçın’ın okuduğu dualarla birlikte kurdele kesilerek kütüphane öğrencilerin hizmetine açıldı.