ÜLKENİN ŞEKER İHTİYACI YERLİ ŞEKER İLE KARŞILANACAK
Ekonomik ve ekolojik açıdan sürdürülebilir bir üretim için kooperatifleşmeyi desteklediklerini belirten Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, bu üretim modeli ile Turhal başta olmak üzere, üreten tüm çiftçilerin yanında olduklarını, ülkemizin ihtiyaç duyduğu şekeri, pancar çiftçisinin ürettiği yerli şeker ile karşılamak üzere gerekli planlamaların yapıldığını kaydetti.
Turhal Şeker Fabrikasının 85’inci kampanya dönemi açılışı Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımı ile gerçekleşti.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Turhal Şeker Fabrikasının 85’inci Kampanya dönemi açılış törenine katılmak için Turhal’a geldi.
Bakan Pakdemirli, Turhal Şeker Fabrikasının 85’inci Kampanya döneminin tüm çiftçilere hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Tokat’a, 921 Milyon TL tarımsal destekleme ödemesi yaptıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli bunun yanı sıra IPARD kapsamında 92 Milyon TL hibe, Orman ve Su alanında 1 milyar 860 milyon TL yatırım ve hayvancılığın geliştirilmesi için 300 Milyon TL destek verildiğini söyledi.
Turhal Şeker Fabrikasının 85’inci kampanya dönemi için açılış töreni düzenlendi. Törene Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, Vali Ömer Toraman, protokol üyeleri, siyasi parti başkanları ve yöneticileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay kampanya açılışının bölge çiftçisi için bir bayram günü olduğunu söyledi. Kayseri Şeker olarak Turhal Şeker Fabrikasını bünyelerine kattıkları için gururlu olduklarını ifade eden Başkan Akay, “8 fabrikanın ihalesine girdik, kısmet burasıymış. Ogünlerde koparılan fırtınalar hala hafızalarımızda canlılığını koruyor. Protestolara karşı en küçük bir yılgınlık duygusunu yaşamadan işimize sahip çıktık. Konuyu saptırmak isteyenlere “Bu fabrika devletindi, artık milletin (çiftçinin) oldu dedik. Aradan geçen 110 günlük sürede çok önemli işler yaptık. İşletmedeki makineler baştan-sona her türlü bakım ve onarımdan geçirildi. Sadece bu bakım-onarım giderleri işçilik hariç 9.5 milyon TL tutarına ulaştı” şeklinde konuştu.
TOKAT TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL İLLERİNDEN BİRİSİ
Daha sonra konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, Turhal Şeker Fabrikası’nın 85’inci kampanya döneminin Turhal’a, Tokat’a ve ülkeye hayırlar getirmesi temennisinde bulundu. Tokat’ın Türkiye’nin en güzel illerinden birisi olduğunu belirten Beyazıt, Tokat’ın Kelkit, Erbaa ve Niksar Ovaları rakımının 150 ile 250 arasında oluştuğunu ve dünyada doğal sera ikliminin olduğu ender ovalardan olduğunu söyledi. Beyazıt, “Tokat’ımızda Türkiye’nin en zengin ovaları olmasına rağmen toplulaştırma işlemi yapılmamıştı. Bizim hükümetimiz döneminde, geçen dönemde toplulaştırma ihalesi yapıldı. Bu toplulaştırmanın bir an önce bitirilmesi, bu ovalarımızın verimi açısından önemli diye düşünüyorum. Diğer taraftan bu bölge yaprağıyla üzümüyle çok meşhur bir bölgedir. Manisa’nın üzümünün ötesinde bir üzüm ifade eden bir bölgedir. Özellikle Erbaa, Niksar, Tokat yaprağını hepimiz annelerimizden, eşlerimizden biliriz. Turhal’da başlattığımız bu üzüm bölgesi ile ilgili olan çalışmanın devamını sizden özellikle arzu ediyoruz. Tokat’ımızda göllerin ve barajların çokça yapılması gerekli, geçen dönemde zaten belli çalışmalar içerisinde yapıldı. Bu anlamda sizin Devlet Su İşleri’nden alacağınız bilgilerle bu konuyu da gündeminize getirirsiniz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
BOŞ OLAN ORMAN ARAZİLERİNE CEVİZ AĞAÇLARI DİKİLMELİ
Beyazıt, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Niksar cevizin önemli olduğu bir bölgedir. Boş olan orman arazilerine bu ceviz ağaçlarının orman ürünü olarak dikilmesinin ceviz ürünleri noktasında son derece önemlidir diye düşünüyorum.
TURHAL ŞEKER FABRİKASININ KOTASI ARTMALI
Kayseri Şeker Fabrikası tarafından satın alınmadan önce gerçekten bize zor alanlar oluşturuldu. Hemen seçim öncesinde oluşan bu özelleştirme iradesiyle ilgili çalışmalar maalesef tam anlamıyla belki anlatılamadı. Burada 2000 yılında alınan Bülent Ecevit’in Başbakan olduğu tarihte alınan özelleştirme kararı, 2000 yılında bu yana hiçbir yatırım yapılmamış, atıl halde bırakılmış ve hem Turhal’ımıza hem Türkiye’mize zarar verir hale gelmişti. Burayı Kayseri Şeker’in almasıyla beraber bu fabrikamız bundan sonra daha fazla istihdam sağlayacaktır. Daha fazla pancar üreticisinin yanında olacaktır. Biz de o zaman mecliste hükümet olarak Nişasta Bazlı Şekerin kotasını Türkiye’de %10’dan %5’e indirmek suretiyle pancar üreticisinin yanında olduğumuzu, şeker pancarıyla şeker üretmesinin önemli olduğunun altını çizdik. Sizden gerçekten Turhal Şeker Fabrikası ile ilgili buranın kotasının artması noktasında, sizin himayenizde ihtiyacımız olduğunu arz etmek istiyorum. Bu fabrikanın yan ürünler noktasında yeni yatırımlar yapılması anlamında Hüseyin Bey’den özellikle destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Konya’da Torku hangi ürünleri üretiyorsa Turhal’da da bu ürünler üretilsin istiyorum ve bu anlamda yeni yatırımlar yapılsın arzuluyorum”
TOKAT TÜRKİYE’DE ÖNDE GELEN VİLAYETLER ARASINDA
Sulanabilir tarım arazilerinin artırılması için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce yürütülen çok önemli projelerin olduğunu belirten Vali Ömer Toraman, “İnşallah bu devam eden projelerimiz desteklerinizle tamamlandığında Tokatlı çiftçilerimizin sulanabilir alan miktarını daha da artıracak ilave 370 bin dekarlık bir alanı daha sulanabilir hale getireceğiz. Tokat’ımız bitkisel üretim alanında 2017 rakamlarıyla yaklaşık, 1,3 milyar TL‘lik bir üretim gerçekleştirmiş bulunuyor. Bunun Türkiye üretimi içerisinde ki yüzdesi yaklaşık 1.1 ‘e tekabül ediyor. Bunun yanında hayvansal üretim alanında da yine Tokat’ımız yaklaşık 1 milyar TL’lik bir üretim gerçekleştirdi 2017 yıl itibari ile. Toplamda hem tarımsal hem de hayvansal üretimimize baktığımızda 2.3 milyar TL’lik bir üretimle Türkiye’de ki toplam üretimin yaklaşık %2 sini burada Tokatlı çiftçilerimiz üretmiş bulunuyorlar. Bazı ürünlerde Tokat’ımız öne geçmiş durumda. Kuru soğandan, tütünden, vişneden, domatesten tutun şeker pancarına kadar Tokat’ımız Türkiye de önde gelen vilayetler arasında yer alıyor. Hayvancılık alanında da büyük memnuniyetle ifade edelim ki hem büyük baş alanında, hem de küçükbaş alanında Tokat’ımızda hayvan sayısı hayvan varlığımız yükselmeye devam ediyor. Bakanlığımızın hükümetimizin destekleriyle bu hayvan varlığımızı daha da artırmayı ümit ediyoruz.
BAKANLIK OLARAK, TOKAT’LI ÇİFTÇİMİZİN HEP YANINDA OLDUK
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli konuşmasına Tokat’a ait olan, “Çağırılan Yere Erinme, Çağırılmayan Yerde Görünme” sözleri ile başlayıp, “Biz de çağrıldık, erinmedik, geldik” dedi. Bakan Pakdemirli, Turhal Şeker Fabrikasının 85’inci Kampanya döneminin tüm çiftçilere hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Tokat’a, 921 Milyon TL Tarımsal Destekleme ödemesi yaptıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli bunun yanı sıra IPARD Kapsamında 92 Milyon TL hibe, Orman ve Su alanında 1 Milyar 860 Milyon TL Yatırım ve Hayvancılığın Geliştirilmesi için 300 Milyon TL destek verildiğini söyledi.
Dünya nüfusu bugün 7,5 Milyar, 2050’de ise 9,1 Milyar olacağını kaydeden Bakan Pakdemirli geleceğin en parlak sektörünün tarım olacağını ifade etti.
Üretici ve Çiftçilerle beraber hareket ettiklerini belirten Bakan Pakdemirli, üretici ve çiftçileri dinlediklerini ve onların istekleri ihtiyaçları hemen karşıladıklarını sözlerine ekledi. Gübre fiyatlarını yaklaşık olarak, %15 oranında düşürdüklerini kaydeden Pakdemirli, Buğday ve Arpa desteğini de %100 oranında arttırdıklarını kaydetti.
TARIM ARAZİLERİNİ, ÇİFTÇİLERİMİZE KİRAYA VERME SÜRECİNİ BAŞLATTIK
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ile ortak bir projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, tarım arazilerini, çiftçilere kiraya verme sürecini başlattıklarını, bu uygulama kapsamında, toplam 218 Bin çiftçiye yaklaşık 125 Milyon TL destek verileceğini belirtti.
Çiftçilerin artık, kendi arazisini gönül rahatlığı ile ekip biçeceğini ifade eden Pakdemirli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ÇKS’ye kayıtlı çiftçimiz, tarımsal desteklerden de yararlanabilecek. Aslında yapılan destekle, kirası da bedavaya gelmiş olacak. Bir taraftan da, tarımsal yatırımlar için çiftçinin cebinde parası kalmış olacak. Yatırımını; traktörüne, gübresine, arazi alt yapısına yapacak.
SUDAN BİZİM GÖNÜL COĞRAFYAMIZIN BİR PARÇASI
“Büyük devlet olmanın elbette bir bedeli var. Kozalarına hapsolmuş devletler büyüyemezler!
Sudan’da tarım arazilerini kiraladık ve yakın zamanda buralarda ekim yapmaya başlayacağız.
Bize, “Sudan’da ne işiniz var?“ diyorlar. Amerika’nın, Çin’in, Hollanda’nın, Fransa’nın; Afrika’da ne işi varsa bizim de o işimiz var. Gıda arz güvenliğimiz için çalışıyoruz. Farklı coğrafyalarda üretim yapabilmek, geleceğimizin, üretimimizin sigortasıdır. Sudan bizim gönül coğrafyamızın bir parçası. Bizler kadim, köklü ve kudretli bir milletin evlatlarıyız. Tarih boyunca, hep mazlumun yanında, haklının ve güçsüzün yanında olmuş bir milletiz. İşte, bugün bize, bunun bedelini ödetmek isteyen sömürgeci bir anlayışa karşı, milletçe, devletçe bir mücadele veriyoruz. Buradan, özellikle ifade etmek istiyorum: Bu Asil ve Necip Milleti, Ne Geziyle, Ne Fetöyle, Ne Darbe Girişimiyle, Ne De Dolar üzerinden bir operasyon çekmeye kalkarak yıkamazsınız.
Bunu yapmaya çalışanlar, kendi enkazları altında kalacaklardır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.
ŞEKER PANCARININ BEREKETİ; BİRÇOK İNSANIMIZIN HAYAT HİKÂYESİNİ DEĞİŞTİRDİ.
“1934 yılında, yani 85 yıl önce temelleri atılan Turhal Şeker Fabrikası, sadece sıradan bir bina ya da yapı değildir. Bizde, şeker fabrikalarının bir hikâyesi vardır. Gazi Mustafa Kemal’in, “Her Fabrika Bir Kaledir!” sözüyle başlayan ve ardından, şeker fabrikalarının kurulması ile devam eden, Rahmetli Adnan Menderes’ten sonra; Uşak, Afyon, Burdur, Kütahya ile devam eden bir hikâyedir, şeker üretiminin hikâyesi. Turhal Şeker Fabrikası, Cumhuriyet Döneminde kurulan, ilk 4 şeker fabrikasından biridir.
Şeker pancarının bereketi; birçok insanımızın, çiftçimizin, köylümüzün hayatını, hayat hikâyesini değiştirdi. Turhal Şeker Fabrikası’nın kurulmasıyla beraber, Turhal’a hastane, okul, yol ve içme suyu hizmetleri de gelmiştir. Civardaki bataklıklar kurutularak, buradaki topraklar ıslah edilmiştir.
Turhal’daki bu Şeker Fabrikası, aslına bakarsanız, Turhal için hayat olmuş, Turhal için can suyu olmuş.
Evet, bugün; çiftçimizin sahibi olduğu bu fabrikada, çiftçimizin ürettiği pancar işlenerek, halkımıza sunuluyor. Bu fabrika, başta Turhal’a, Tokat’a, Bölgesine ve ülke ekonomimize, büyük katkılar sunuyor. Bu fabrika ile sadece işçilerimiz ve pancar üreticilerimiz kazanmıyor.
Aynı zamanda, başta hayvancılık, nakliye, enerji ve maya gibi birçok sektöre de girdi ve gelir sağlanıyor.
ŞEKER, ÜLKEMİZ İÇİN MİLLİ VE STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR
“Daha önceden, bu konuda, kamu oyunda yapılan spekülatif haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Tarım ve Orman Bakanınız olarak, özellikle altını çizerek ifade ediyorum:
Halkımızın ihtiyaç duyduğu şekerin tamamı yurtiçinde üretilmektedir.
Ülke olarak, şeker üretiminde çok önemli bir mesafe kaydettik. Hatta, Suriye ve Irak’a şeker ihraç ediyoruz. 2002 yılında, 16,5 Milyon Ton olan pancar üretimimiz, 2017 yılında, %28 artış ile 21 Milyon Tonun üzerine çıkmıştır. Aynı dönemde uyguladığımız başarılı politikalar ile birim alandan elde edilen pancar verimi, %50 oranında artmış. 2018 yılında, şeker kotaları Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenmişti. Bu dönemde, nişasta bazlı şeker kotaları, yarı yarıya azaltılmıştı. Daha önce, toplam şeker içerisinde % 10 olarak uygulanan Nişasta Bazlı Şeker kotası, %5’e çekilmiş ve oluşan kota farkı, pancara tahsis edilmişti. 2018/2019 pazarlama yılına ilişkin şeker kotaları, 2 Milyon 700 Bin Ton olarak belirlenmiştir.
Bu miktarın, 2 milyon 565 bin tonu, pancar şekerine tahsis edilmiştir.
Böylece, halkımızın tükettiği şekerin tamamı, yerli üretimle ve bu üretimin % 95’i de pancar şekeri ile karşılanmaktadır.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÜRETİM İÇİN KOOPERATİFLEŞMEYİ DESTEKLİYORUZ
Pancar çiftçimiz ve şeker fabrikalarımız, toprakla su gibi, birbirinin ayrılmaz parçalarıdır.
Bugün, böylesi bir yapının, bir kooperatif çatısı altında oluşturulması ise, toplumun tüm kesimine güven vermektedir. Ekonomik ve ekolojik açıdan sürdürülebilir bir üretim için kooperatifleşmeyi destekliyoruz.
Bu üretim modeli ile Turhal başta olmak üzere, üreten tüm çiftçilerimizin yanında olduğumuzu, bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Bugün olduğu gibi, gelecekte de, ülkemizin ihtiyaç duyduğu şekeri, pancar çiftçimizin ürettiği yerli şeker ile karşılamak üzere gerekli planlamalar yapılmıştır.
Pancar ve şeker üretiminin sürdürülmesinde, kararlı olduğumuzu, bir kez daha vurgulamak istiyorum.