Hem dünya hem Türkiye’de devam eden virüs pandemisi her alanda olduğu gibi spor ve futbol alanında da yıkıcı etkilerine devam ediyor. Spor bütçelerinde en az yüzde ellilik küçülme beklenirken, yıllara sari olarak bu olumsuzluğun devam etmesi bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, “bundan sonra altyapı zamanıdır” diyerek sporda da millileşmenin önemine vurgu yapmıştır. Bakan, devamla, altyapıdan nasıl daha fazla oyuncu yetiştiririz anlayışının egemen kılınmasının gerekli olduğunu söylemiştir. Spor yazarı Ömer Gürsoy bir ülkenin yerli sporcu yetiştirmesiyle tarımda yerli üretim yapmasının aynı olduğunu düşündüğünü ifade etmiştir. Buradan hareketle biz de ha yerli savunma sanayi ha kendi yetiştirdiğiniz altyapı oyuncusu desek mübalağa etmiş olmayız. Konuyu daha önce bu sütunlarda “Futbol Ekonomisi Çökerken“ başlıklı yazıda irdelemiştik. Bu noktadan hareketle şu yargıya varmak mümkün olabilecektir. Tokatspor’un yaşadığı büyük krizin en büyük nedenlerinden biri de şehrimizde amatör ve altyapıdan oyuncu yetiştirmede görülen büyük eksikliktir. Çok daha geniş bir altyapımız olabilse idi böyle bir duruma düşmeyebilirdik. Turhal gibi bir ilçemizin amatörde futbol takımının olmadığını, Tokat amatör liginde bir sezonda sekizle on maç oynanarak finale gelindiğini düşünürsek böyle bir tablo ile herhangi bir sportif başarının gelmesi mümkün değildir.
TOGÜ SPOR KURULMALIDIR
Şehrimizin en büyük değerlerinden biri Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitemizdir. Üniversitemizde halen hizmet veren 4 yıllık Spor Bilimleri Fakültesinde beden eğitimi öğretmenliği, Antrenörlük eğitimi bölümü ve spor yöneticiliği olmak üzere 3 program bulunmaktadır. Komşu il Sivas’ın süper ligde bir, ikinci ligde bir ve bölgesel amatör ligde olmak üzere 3 futbol takımı bulunmaktadır. Sivas’ın BAL’daki takımı Cumhuriyet Üniversitesidir. Birbirine komşu iki ilin futbol yapılanmasındaki bu dengesizlik ilgi çekicidir. Bilindiği gibi bir süreden beri Tokatspor’un A.Ş.’ye dönüştükten sonraki eriyişini inceliyor ve kamuoyunun dikkatine sunmaya çalışıyoruz. Yine bir grup Tokatspor kongre üyesi ve futbol severle bir araya gelerek Tokat Yeni Oluşum altında ete kemiğe büründürmeye çalıştığımız bir spor hareketini organize etmek için çaba gösteriyoruz. Genel anlamda A.Ş. yapısı ile artık bir sonuç alınamayacağını, amatör bir ruhla yeni bir takım oluşturulmasını gerektiğini ısrarla vurguluyoruz. Bu sene amatör ligde ağırlıklı olarak Tokat 69 ve Topçamspor’un maçlarını izlerken amatörde çok ciddi sıkıntıların olduğunu bizzat tespit ettik. Tokat amatör futbol liginde toplam 10 kadar takım bulunmakta, çok az sayıdaki maçla futbol kalitesi yükselememektedir. Mevcut bu amatör lig yapısında çok ciddi sorunlar bulunmakta, amatör futbol yeterli ilgiyi görmemektedir. Bu amatör futbol yapısı ile yeni sporcu kazanılması ve futbol kalitesinin yükseltilebilmesi mümkün görülmemektedir. İşte bu noktada kurulduğu yıl şehrimizin kaderini değiştiren Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitemizin 2020 yılında yeni bir hamle yapma zamanı gelmiştir. Bu hamle 2020 – 2021 sezonunda Tokat Amatör Futbol Liginde mücadele edecek olan TOGÜSPOR’UN üniversitemiz bünyesinde kurulması olacaktır.
AMATÖR FUTBOLUN NEFESE İHTİYACI VARDIR
Bünyesinde spor bilimleri fakültesi, spor sahası, öğrenci kaynağı, öğretim üyesi zenginliği ve kurumsal kimliğiyle amatör TOGÜSPOR şehrimize, bölgeye yeni bir futbol vizyonu getirebilecek bir takım olacaktır. Biz burada Tokatspor’un yerine ikame olarak kurmaya çalıştığımız yeni Tokat futbol yapılanmasından tamamen bağımsız bir takımdan bahsediyoruz. İnanıyoruz ki yabancı öğrencileri şehrimize getirerek önemli bir adım atan Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin’in spor alanında da bu önemli adımı atacağını ummak istiyoruz. Yeni amatör futbol takımı TOGÜSPOR, spor bilimleri fakültesi için adeta bir uygulama laboratuvarı görevini görecek, öğrenciler ve öğretim üyeleri takımla ilgili olarak önemli tecrübeler yaşayacaklardır. Böyle bir girişim sonrasında bu yeni takımın tetikleyebileceği diğer bir sonuç ise tıp fakültesi bünyesinde çevre illere de hizmet edebilecek olan “sporcu sağlığı merkezi” ve “spor hekimliği ana bilim dalının” kurulması olacaktır. Başta spor bilimleri fakültesi yöneticileri olmak üzere üniversite idari kadroları, üniversite senatomuz ve son imzayı atacak olan rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin ilimiz ve bölge futbol açısından tarihi bir adım atmış olacaktır. Kurumsal kimlik açısından hiçbir eksiği olmayan üniversitemizin esasen bugüne kadar böyle bir girişimde bulunmaması önemli bir eksikliktir. TOGÜ amatör futbol takımı, Türkiye’nin değişik yerlerinden üst düzeyde sporcuların şehrimizi tercih etmesi için de bir neden olacak belki ilerde branş sayıları artabilecektir. Mayıs Haziran gibi kuruluş çalışmaları tamamlanabilecek olan kulübümüz kanaatimizce 2020-2021 sezonunda Tokat amatör futboluna yeni bir ruh, heyecan ve nefes getirecek belki ilk yılında final oynayabilecektir. Üniversite camiamız içinde yeni ilgi kaynağı olabilecek bu girişim demin belirttiğimiz üzere spor bilimleri fakültemiz için bir uygulama laboratuarı görevini görecektir. Sporun kitleleri etkileyen büyük gücüne üniversitemiz de bir uygulama alanı olarak gireceğini görmek istiyoruz. Üniversite ve şehir bütünleşmesini pekiştirecek bu tarihi adımın 2020 yılında atılması dileğiyle…
DR. Mete Bayburtlu
Tokatspor Kongre Üyesi