ÜST GEÇİT
İşlek yolun bir yanındaki dershaneleri, öte yandaki yurda üstgeçit bağlıyor. Ancak bu üst geçite iki başındaki yürüyen merdivenle çıkılıp iniliyor. Geçidi kullananların genç üniversite öğrencileri olduğu düşünülüp Tokat Devlet Hastanesi karşısındaki üst geçitle karşılaştırınca ortaya bir gariplik çıkıyor. Şöyle ki: delikanlılara yürüyen merdiven, hastalara yaya yürü komutu.
Adam hasta. Yürüyecek dermanı yok, dizinde. Niksar Erbaa yönünden, yani doğudan geldiyse, araçtan inip hastaneye, batıdan geldiyse hastaneden çıkıp karşıdaki toplu taşıma aracına ulaşmak için o uzun üst geçidi kullanmak zorunda.
Şu kısacık yolda yürümek de sorun mu ki denilebilinir belki, aya ilk ayak basan Amerikalının “Bu adım, benim için küçük ama insanlık için büyük adımdır” dediği gibi üst geçitteki iniş, çıkış, yürüyüş mesafesi, sağlıklılar için kısa, hastalar için oldukça uzundur.
Geçen gün bir hasta yakınıyordu. “Hastaneden çıktım karşıya, minibüse ulaşmak için üst geçide çıkıncaya kadar kalbim öyle hızlı çarptı ki nerdeyse bayılacaktım. Yakınlarda bir tanıdık da göremedim. Korkuluğa dayanıp uzunca bir süre dinlendikten sonra ancak toparlanabildim de yoluma devam ettim.”
Üniversite öğrencileri için üstgeçitlerde yürüyen merdiven düşünen devletimiz, hastalar için neden düşünüp de uygulamaz ki? Bu duruma denizden geçip gölde boğulmak denilse yeridir her halde.
Bugün sağlıklı olduğumuza güvenmeyelim. Allah korusun, hepimiz aklımızın köşesinden bile geçirmediğimiz her türlü hastalığın adaylarıyız. Bu gün hastalar için kullanmadığımız imkânlara yarın muhtaç olmayacağımızın garantisi nedir?
Cümleye sağlık dileklerimle…
Bu yazıyı dinleyen arkadaşım,
-Keşke üniversite hastanesini de yazsaydın.
-Ne var imiş üniversite hastanesinde?
-Oranın yokuşu köprüden yorucu. Kampüse giden yolcuları minibüs aşağılarda indiriyor. Kliniklere kadar hastaların canı çıkıyor. Aynı minibüsler için hastalarını polikliniğin önünde indirecek şekilde düzenleme yapılsa daha çok ikrama geçer.
-Neden olmasın dedim. Ankara’da önünde hastane yazan minibüsler, Hacettepe, İbn-i Sina, Yüksek ihtisas, Numune gibi birçok hastaneyi dolaşıyordu. Minibüs yolunu park yapan araçlardan açık tutsalar. Minibüsler kliniklere kadar dolanabilirler, sanıyorum. Zor bir şey değil ki. Her zaman para kazanılmaz. Bazen de hayır kazanılır…