38°C
22 October 2024
Manşet

VERESİYE DEFTERLERİ SATIŞA ÇIKARILDI

  • Ocak 7, 2020
  • 3 min read
VERESİYE DEFTERLERİ SATIŞA ÇIKARILDI

Osmanlı’da zenginlerin esnaftan “zimem” denilen veresiye defterini satın alması geleneğinin sürdürülmesi amacıyla Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanlığınca başlatılan çalışma kapsamında veresiye defterleri satışa çıkarıldı.

Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, Osmanlı’da zenginlerin esnaftan “zimem” denilen veresiye defterini satın alması geleneğinin yaşatılması ve zor durumda olan vatandaş ve esnafın durumunu bir nebze rahatlatmak adına bir çalışma başlatıldığını duyurdu. Kaya, çalışma kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlara katkı sunması amacıyla Tokat’ta veresiye defterlerinin satışa çıkartıldığını kaydetti.

Konuya ilişkin Tokat İl Müftüsü Ömer Faruk Bilgili’den de görüş aldıklarını aktaran Bakkallar Odası Başkanı Şaban Kaya, esnaf-vatandaş ilişkisini güçlendirmek, huzuru arttırmak amacıyla Anadolu’nun mayası olan Tokat’ta bir dayanışma örneği sergileyeceklerini ifade etti.

Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, “Tokat halkından istirhamımız; Mahallelerindeki aç çocuk kalmaması için, ailelerin refahı için, bizimle irtibata geçmelerini istiyoruz. Tüm Tokatlı hemşerilerimize güveniyoruz. Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası  olarak tüm veresiye defterlerini satışa çıkarttık. Tüm Tokatlıları davet ediyoruz” dedi.

Zimem Defterleri Ne İşe Yarardı?

Osmanlı toplumundaki infak, hayır ve yardımlaşma kültürünün dikkat çekici yansımalardan biri de “Zimem Defterleri”dir. Bu defterler, zengin ile fakir arasındaki sevgi, merhamet ve dayanışmanın sağlam köprülerindendi. Fakir ve muhtaç durumdaki insanların onurunu kırmadan ve onları rencide etmeden yapılan yaygın yardım vasıtalarından biriydi. Zengin, varlıklı ve hayırsever insanlardaki yardım etme duygusunun en insanî, ihlâslı, zarif ve gösterişsiz bir biçimde hayata geçirme yöntemlerindendi.

Osmanlı zamanında bakkal, manav, kasap gibi mahalle esnafının kullandığı veresiye defterlerine “zimem” denirdi. Kelimenin anlamı da zaten veresiye demektir. Maddî sıkıntı içinde olan, elinde fazla nakit parası bulunmayan insanlar, gündelik ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok mahalle bakkalına vadeli hesap açtırır, aldığı ürünleri zimem denilen borç defterlerine yazdırırlardı. Evlerinin geçimlerini bu usulle sağlayan dar gelirli insanlar, maddî imkâna kavuştuklarında borçlarını sildirmeye çalışırlardı.

DİKKAT!  Ak Parti Tokat Milletvekilleri Yusuf Beyazıt ve Cüneyt Aldemirden İçişleri Bakanı Ali Yerlikayaya Hayırlıolsun Ziyareti

Zimem Defteri’ndeki kabaran ve ödenemeyen borçlar çoğu defa mahalle sakinleri ile bakkalı/esnafı sıkıntı içerisine sokardı. Hele de savaş, işgal, umumî afet, sel, kıtlık ve sefalet zamanlarında bu defterler daha çok kıymet kazanır ve dolardı. Böylesi zamanlarda hayırsever insanlar devreye girer ve fakir fukaranın, öksüz, dul ve yetimin imdadına yetişirlerdi. Borçluların borcunu eda eder, defterlerden sildirirlerdi.

About Author

Hilal Yıldırım

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tokat Haberleri Tokat Haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet Grandpashabet giriş