YAŞAM ALANI KOMPLEKSİ İÇİN TARİHİ BİR FIRSAT.
Abdulkadir TÜRK
Tokat bir bağ içinde
Gülü bardağ içinde.
Tokat’tan yar sevenin.
Yüreği yağ içinde.
Orta Karadeniz Bölgesinin iç kesiminin incisi olan Tokat, 5.000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir.
M.Ö. 3.000 Yıllarından başlayarak, 14 devlet ve 5 beyliğin yaşayıp egemen olduğu, Yeşilırmak kıyılarının dar ve nemli, İç Anadolu’nun geniş ve kuru alanlarından (başta, Canik Dağları olmak üzere) 3 dağ sırasıyla ayrılan Tokat, vadiler arasındaki bereketli topraklarından dolayı “Türkiye’nin Meyve Bahçesi.” Olarak anılır hep.
Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Tokat’tan söz ederken : ” Havası hoş bu şehrin dört tarafında bahçe ve bostanlar içinden sular akar. Her bağında birer köşk, havuz, fıskiyeler ve çeşitli meyveler bulunur. Halk zevk ehlidir. Gariplerle dostturlar, kin tutmaz, hile bilmez, yumuşak huylu insanlardır. Cami, saray, köşk ve imaretleri o kadar sağlam ve güzel olur ki buralara girenler hayran olurlar” der.
Hacı Bektaş-ı Veli‘nin hayırlı ve bereketli duaları ile bu eski ve tarihi şehir “ Alimler konağı, fazıllar yurdu ve şairler yatağı.” Olarak anılır.
Oğuz Türklerinin kumandanlarından Danişmend Melik Ahmet Gazi ordusuyla, kaleyi 1074 yılında alarak Bizans ordusuna çok ağır bir tokat vurdu. Böylece Bizans’a vurulan bu tokat şehrin ismi olarak yerleşti bir rivayete göre. Bazı kaynaklara göre ise Tokat’ın Togayit Türkleri tarafından kurulduğu ve bu oymak adının zamanla şehre isim olduğu vurgulanmaktadır.
Tarih boyunca çeşitli milletlerin kültür ve medeniyetlerinin gelip geçtiği Tokat’ta halen örf ve adetler, geleneksel el sanatlarının büyük bir bölümü devam etmektedir.
Tokat 600 yıllık el yazmacılığının Anadolu’daki merkezidir. Tokat’tan çok sayıda ilim ve devlet adamı da yetişmiştir. İbn-i Kemal, Molla Hüsrev, Molla Lütfi, Hekim Mustafa ve Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa bunlardan bazılarıdır.
Elbette birikimlerin gerisinde Tokat’ın tarihi, manevi, coğrafi, ekolojik, tarımsal, kültürel zenginliği rol oynamıştır.
Her ne kadar bugün birçok türlü, sebze ve meyveleriyle anılsa da, eski anlam ve ağırlığından çok uzaklarda kalmıştır Tokat.
Maalesef modern çağın ölçüsüz, kontrolsüz sosyolojik taleplerinden Tokat’ta nasibini almış, betonlaşmanın ağır baskısı altında yaşam alanları daralmıştır.
Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın; “Millet Bahçeleri.” Projesi, Türkiye genelinde ve Tokat özelinde yaşam alanları için tarihi bir fırsata dönüştürülebilir.
Bu projenin Tokat’ta hayata geçmesinin büyük bir imkânı da vardır. Şu an itibariyle Tokat DSİ’ne ait 40 bin metre karelik bir alanın 20 bin metre karesi belediyemize, “Millet Bahçesi” amaçlı tahsisi yapılmıştır.
Ayrıca bölgenin turizm incisi Almus’tan kaynaklanan, Omala vadisinin, Gümenek ve Kazovanın gerdanı Yeşilırmak bu alanın yanı başından geçmektedir.
Belediye Başkanımız Av. Eyüp EROĞLU beyin prestij projelerinin başında yer alan ve kısmen hizmete açılan “Kanal Tokat Projesi” bölgeye ayrı bir görsellik ve zenginlik katmıştır.
DSİ’nin 40 bin metre karelik alanının tamamı Millet Bahçesi ve Şehir Kıraathanesi (Kütüphanesi) ne dönüştürülüp, kanal projesi ile birleştirildiğinde asra damgasını vuracak, Tokat Yaşam Alanı Kompleksi oluşacaktır.
Tokat için bu tarihi fırsat kaçırılmamalıdır. Tamda bu nokta da Kent Konseyi Başkanımız Abdullah GÜRBÜZ beyin isabetle konuyu gündeme taşıyan yazılı açıklaması doğru ve yerinde olmuştur.
Yine, Tokat Gazetemizin Tokat sorunlarına duyarlı Yazı İşleri Müdürü Fatih KILIÇ beyin “Tokatlı Ne Düşünüyor.” Spotuyla konuyu dikkatlere sunması tarihi değerdedir.
Bu çağrılar ilimizde komple bir heyecana ve ilgiye dönüşmeli, yetkililer ve siyasiler bu seslere kulak vermelidir.
Tüm Tokatlılar Tokat’ın tarihi misyonuna ve itibarına lâyık projelere sahiplenip destek vererek evlatlarına gurur duyacakları miraslar bırakmalıdırlar.