YEŞİL IRMAK BALIKLARININ İŞİ ZOR
Sosyal medyaya bir resim geldi. Tarihi taş köprüye ırmağın girişini gösteriyordu. Behzat deresinin yeşil ırmağa döküldüğü yere, Derenin önüne bir duvar yapılmıştı. Behzat’tan gelen su, orada birikiyor, duvarın üstünden ırmağa akıyordu. Duvarı görünce neden yapıldığına karar verememiştik.
İşte resim o duvarı gösteriyordu. Yanındaki açıklama ilginçti:
“Dolar artıyor biliyoruz. ..Diyoruz ki:
BALIKLARI DÜŞÜNMEK GEREKİYOR!
ELDEN GELEN BALIKLA MUTFAK ZENGİNLEŞTİRDİKÇE…
ELİN PARASIYLA DOYDUKÇA…
GÜN GELİR ELE MUHTAÇ OLURUZ!
YERLİ BALIKLARI YAŞATMALIYIZ! POPÜLASYONUNU ARTIRMALIYIZ!
VE EN ÖNEMLİSİ…
BALIĞI NEREDE, NE ZAMAN, NASIL TUTACAĞIMIZI BİLMELİYİZ!”
(Not: Tokat Yeşilırmak'taki anaç balıkların yavrulama döneminde Behzat Deresine geçmelerinde sorun var gibi…)
Bunu paylaşan, usta bir gazeteciydi. Daha dikkatli baktım resme. Evet, balıklar barikatı aşıp Behzat deresine geçmeye çalışıyordu. Sanki toplu halde duvara hamle yapıyorlardı. Öyle toplanmışlar ki, guruptan ayrı tek balık yok. Ama nafile. Duvara tırmanamazlardı ki.
Ben resme bakıp, yazıyı okurken bir takipçiden yorum geldi: “Az önce Taşköprü’den geçtim. Duvarı yıkmışlar." diyordu. Yetkililerin duyarlılığına sevindim. Ertesi gün gittim gördüm. Evet, duvar yıkılmıştı. Balıklar Behzat’a doğru yol alıyorlardı.
Balıklar bu geçişi yavrulama dönemlerinde yaparlarmış. Ancak yavrulamaya uygun bir ortam bulmak için Behzat’ın çok yukarılarına gitmeleri gerektiğini acaba biliyorlar mı? Çünkü bu derenin ortada üçte bir genişlikte su akıntısı var. Hızlı akıyor. Geri kalan bölümü kuru betondan ibaret. İlgi gösterenlere teşekkür ederim. Balıkları ve tüm canlıları korumak hepimizin görevi olmalıdır.