38°C
23 October 2024
Son Dakika Tokat Haberleri - En Güncel ve Doğru Haberler

“YETKİSİ OLMAYAN KİŞİ VE KURULUŞLARA İTİBAR EDİLMEMELİ”

  • Nisan 5, 2023
  • 3 min read
“YETKİSİ OLMAYAN KİŞİ VE KURULUŞLARA İTİBAR EDİLMEMELİ”

İnşaat Mühendisleri Odası Tokat İl Temsilcisi Mustafa Dönmez, Tokat’ta mevcut bina stoklarına dair yerelde sosyal mecrada yetkisiz kişi ve firmalarca yapıldığını gözlemledikleri beyanlara itibar edilmemesini istedi. Mevcut binalar üzerinde herhangi bir inceleme ve çalışma yapılmadan binaların yıkılması, güçlendirilmesi ve sağlam gibi ifade edilmesinin mühendislik bilimine aykırı olduğu vurgulandı.

            İnşaat Mühendisleri Odası Tokat Temsilcisi Mustafa Dönmez’in kamuoyunu bilgilendiren yazılı açıklaması şu şekilde oldu:

            “6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi sonrası ilimizde zaman zaman yerel basın ve sosyal medya üzerinden yetkili yetkisiz kişi ve firmalarca mevcut bina stokları ile ilgili kentsel dönüşüm amacıyla, şu caddenin komple yenilenmesi şu mahallenin yıkılması vs. gibi açıklama yapılmaktadır. Bilindiği gibi; “Kentsel Dönüşüm Kanunu” olarak bilinen 6306 sayılı Kanun, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.

6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliğinin 3. bölüm 6. maddesinde riskli yapı tespitini yapmaya yetkili kurum ve şahıslar açıkça belirlenmiştir.

Bunlar; a) Bakanlıkça, b) İdarece, c) Bakanlıkça lisanslandırılan, 1) Kamu kurum ve kuruluşları, 2) Üniversiteler, 3) Sermayesinin en az yüzde kırkı kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan şirketler, 4) Depremden korunma, deprem zararlarının azaltılması ve deprem mühendisliğinin gelişmesine katkıda bulunmak gibi konularda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, 5) 29/06/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna göre Bakanlıktan izin belgesi almış yapı denetimi kuruluşları ile laboratuar kuruluşları, 6) 27/01/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu uyarınca, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarına büro tescilini yaptırmış kurum ve kuruluşlar tarafından tespit edilir.

DİKKAT!  Ak Parti Tokat Milletvekili Adalet Komisyonu Üyesi Arslan Adalet Bakanı Tunç’ Ziyarette Bulundu

Yukarıda sayılan kuruluşlar dışında yetkisi olmayan kişi ve kuruluşlara itibar edilmemesi, mevcut binalar üzerinde herhangi bir inceleme ve çalışma yapılmadan binaların yıkılması, güçlendirilmesi ve sağlam gibi ifade edilmesi Mühendislik bilimine aykırıdır. Yine binaların sağlamlığı ile ilgili laboratuvarlarca beton numunesi alınmak suretiyle test yapılması ve test sonucuna göre binanın sağlam veya çürük olduğuna dair kanaat oluşturulması da tek başına yeterli değildir.

Binaların depreme dayanıklı olup olmadığının tespiti mutlaka yetkili bir İnşaat Mühendisi tarafından yapılmalıdır.”

Hürsöz

About Author

Tokat Haber

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Tokat Haberleri Tokat Haberleri
kingroyal meritking meritking giriş kingroyal giriş madridbet Grandpashabet giriş