Yoganın Faydaları Nelerdir? Basit Yoga Hareketleri

Diğer bütün sporlardan farklılıkları ile ön plana çıkan yoganın faydaları ile herkesin yapabileceği basit yoga hareketlerini isimleri ile birlikte derledik.

Yoga yapma sanatını öğrenen insanlar yoganın faydalarını kısa bir süre içerisinde görürler. Çünkü yoganın spor salonlarında yapılan hareketlerden çok daha özel ve farklı hareketleri vardır, bu hareketleri özel kılan şey ise kan akışının bütün vücuda yayılmasını sağlamak, dengeli bir şekilde hücrelerin kan almasını sağlamaktır.

Bu ve daha önemli faydalarına geçmeden önce yoga nedir sorusu ile makalemize başlamak istiyorum.

Yoga Nedir?

Yoganın temelinde yatan şey meditasyondur. Meditasyon ise kişinin huzur için ruhsal ve fiziksel dinginliğe ulaşmasını sağlayan egzersizler olarak tanımlanabilir.

Yoga özellikle Hinduizmde uygulanan ve bilinen zihinsel ve bedensel dinginliği sağlayan hareketlerin tümüdür. 5.000 yıldan daha eski bir geçmişi olan ve artık günümüzde ruhsal olarak rahatlamak isteyenlerin vazgeçilmezi haline gelen yoganın bir çok faydası bulunmaktadır.

Bu huzur ritüeli için biz batı toplumlarında uygulanan hareketler, meditasyon ve nefes bütünlüğüne ise “hata yoga” adı verilmektedir.

Yogaya başlamadan önce evinizde bulunması gereken araçlar ise bu meditasyonun temellerinde yer alan ve çok fazla eşyaya ihtiyaç duymayan bir kaç parçadan ibarettir.

Yoga İçin Evde Kullanabileceğiniz Meditasyon Gereçleri Nelerdir?

  1. Yoga matı, eğer evinizde spor için kullandığınız bir mat varsa bu işinizi fazlasıyla görecektir.
  2. Yoganın vücut esnekliğini sağladığını bilerek uygulamaya başlamadan önce giyebileceğiniz rahat kıyafetler,
  3. Su ve havlu yogaya başlamadan önce yanınıza almanız gereken temel ihtiyaç malzemeleridir.
  4. Ruhsal dinginliği sağlamak adına evinizdeki hoş kokular, tütsüler ve mumları kullanmaktan kaçınmamalısınız.
  5. Bir yoga eğitmeni uygulaması ya da youtube videosu başlangıç için size yardımcı olacaktır.
  6. Yogaya başlamadan yapılması gereken ısınma hareketlerini öğrenmek.
  7. Yoga aynı zamanda planlı bir yaşamında gerekliliğidir. Bu sebepten yogayı planlamalı hatta ötesinde gününüz ve haftanızı bir düzene oturtmalısınız.

Yoga Nasıl Yapılır?

Bildiğimiz gibi kanımızın içerisinde besin ve oksijen gibi iki önemli hücre yakıtı bulunmaktadır. Hücrelerimiz bu iki yakıtı kullanarak kendilerini tamir eder ve işlevlerini yerine getirirler.

Spor salonlarında çeşitli spor dallarını ilgilendiren hareketler bazı kör noktaların çalışmasını es geçebilir. Mesela vücut geliştirme sporunu yapan insanlar tamamen kaslara yoğunlaşırlar. Fakat vücudumuz sadece kaslardan meydana gelmiyor. Yine dövüş sanatlarını çalışan birçok spor salonunda kasların ve kemiklerin güçlenmesine yönelik hareketler ağırlıkta olur. Fitness salonları daha çok yağ yakmak için çeşitli programlar yürütür.

Fakat yoga egzersizleri bütün bunları kapsar. Yoga egzersizleri kan akışının sağlanmadığı en ücra köşelerde bile yeniden canlılık oluşmasına yardımcı olur. Yoga egzersizleri spor salonlarında öğretilen egzersizlerden daha sanat vari daha ince ve daha ayrıntılıdır.

Yoganın spor salonlarından bir üstünlüğü de bedensel sağlığın yanı sıra ruhsal sağlığı da iyileştirmesidir. Bu nedenle Birleşmiş Milletler 21 Haziran tarihini uluslararası yoga günü ilan etmiştir.

Yoga felsefesi ruh ve beden arasındaki dengeyi sağlamak için çeşitli yollar gösterir. Bütün amaç insanın sadece bedenin değil zihin sağlığının idame ettirilmesidir. Patanjali’ye göre yoga hareketleri zihinsel dalgaları durdurur kişiyi daha dingin hale getirir.

Bütün bu özelliklerinin yanı sıra uygulanması gereken basit ve başlangıç adımlı bir kaç egzersiz şekli de bulunmaktadır. Bunları öne eğilme, köprü, üçgen duruş ve kartal duruşu olarak sıralayabiliriz.

Basit Yoga Hareketleri Nelerdir

Yoga neden daha üstündür çünkü spor salonlarına gittiğiniz zaman çoğunlukla fiziksel hareketler hakkında bilgi sahibi olursunuz ve kaslarınızı güçlendirerek vücudunuzu sağlam hale getirirsiniz.

Ama yogada zihin ile beden arasında bir uyum ve bir denge sağlanması yogayı daha üstün hale getiriyor. Yogada duruş adı verilen asanalar vücudumuzu daha esnek hale getirirken zihni de sakinleştirir.

Bu faydaları sağlayabileceğiniz basit yoga hareketleri ise şunlardır;

1-) Köprü Duruşu

2-) Öne Eğilme

3-) Üçgen Duruş

4-) Kartal Duruşu

Yoganın Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı ve huzurlu bir zihin sahibi olmanız için özel nefes alıştırmaları yaptırılır. Yoga milattan önce 2000 yıl gibi çok uzun bir geçmişe sahiptir ve yoganın temel öğretisinde herhangi bir teknolojik ekipman kullanmaya gerek yoktur.

Önemli olan, sabahın erken saatlerinde kalkarak sessiz ve sakin bir şekilde bu hareketleri yapmanızdır. Yoga egzersizlerini yaptığımızda sakatlanma riski yoktur. Spor salonlarında antrenmanlar yaparken sakatlanma riskiniz daha fazladır. Özellikle ağırlık kaldırırken vücudunuzu doğru pozisyona getirmek zorundasınız. Aksi halde kolayca sakatlanabilirsiniz. Ama yogada bu tür sakatlıklara yer yoktur.

Yapılan araştırmalara göre yoga vücuttaki bütün enerji bileşenlerini düzgün bir şekilde işler, metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlar, sindirim sisteminin görevini yapmasını sağlar. Fazla yemek yeme isteğini azaltır. Yoga yaptığınız zaman daha rahat ve huzurlu olursunuz.

Çünkü spor salonlarında etrafınızda birçok rakibiniz sizi kapasitenizin üstünde yorucu egzersizleri yapmaya motive edebilir. Yogada böyle bir rekabet ortamı yoktur. Bunun haricinde yoganın diğer faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Vücudun dinlenmesini sağlar ve duyu organlarının açılmasını sağlayarak rahatlatır.
  2. Günlük, haftalık ve aylık yorgunluğunuz atmanıza yardımcı olur dinlenmenizi sağlar.
  3. Düzenli yoga egzersizleri kronik rahatsızlıkların önüne geçer bu şekildeki hastalıklarınızın zorluklarını hafifletir.
  4. Yoga felsefesi ile negatif enerjilerden kurtulur ve daha pozitif yaşamaya başlarsınız.
  5. Sırt ve artrit ağrılarından kurtulmanızı sağlar.
  6. Yoga kaslarınızı güçlendirir ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.

Sizde daha sağlıklı ve pozitif bir yaşam için yoganın faydalarından hemen yararlanmaya başlayın.

İlginizi çekebilecek konular

Tokat Haber:

This website uses cookies.