YÖNETİCİLERİN ŞİKÂYET ETME HAKKI YOK
Dr. Ali Çelik, “Bir şekilde başarmak zorundayız. Yöneticilerin şikâyet etme hakkı yok, ya başaracaksınız ya bırakacaksınız, öyle koltuk işgali yok”
“Biz TSO olarak bir kenarda evrak veren, aidat toplayan kurum olmak yerine artık herkesin ticaretinin hayatının içerisinde olacağız.”
20 yıl SSK Hastanesinde görev yapan, iş güvenliği, eğitim, mühendislik, alternatif tıp ve iletişim sektörlerinde hizmet veren AÇEL’in kurucusu Dr. Ali Çelik, Tokat TSO Başkanlığına adaylığını açıkladı. Tower Otelde gerçekleştirilen aday ve proje tanıtım toplantısında konuşan Dr. Ali Çelik gerçekleştirmeyi planladığı projelerinden ve hedeflerinden bahsetti. Tokat’ın gelişmesi için çözüm önerileri sundu. Tokat’a yatırım yapılması için ulaşımla ilgili sorunların ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti. İnsanların gidemedikleri yerlere yatırım yapmadıklarını belirten Dr. Ali Çelik, Tokat’ta turizmin ve sanayinin gelişmesinde ulaşımın çok önemli bir faktör olduğunu söyledi.
BU KADER DEĞİŞECEK, BU ŞEHİR GELİŞECEK
Projelerini, uzlaştırma, kurumsallaştırma, markalaştırma ve geliştirme başlıkları altında anlatan Çelik, “Bu şehrin ciddi anlamda kendini keşfetmeye, ciddi anlamda hamle yapmaya, atılım yapmaya ihtiyacı var. Bunun için de çok iddialı bir söz söyleyelim dedik. Bu iddiamızın da sonuna kadar arkasında duracağız. Tokat halkı bilsin, öyle ya da böyle bir şekilde bu şehri dönüştürmek geliştirmek için “bu kader değişecek, bu şehir gelişecek” diyeceğiz. Bu bizim baştan sona seçim döneminde de seçildikten sonra da sürekli hem kendimiz hem de toplumu motive edebilmek amacıyla kendimize rehber olarak kullanabileceğimiz bir slogan.
Bütün yapacağımız çalışmaları 4 ana başlık altında topladık.
Bunlar,
1-uzlaştıracağız,
2-kurumsallaştıracağız,
3-Markalaştıracağız
4-Geliştireceğiz” dedi.
TOKAT’IN GELECEĞİ İÇİN BİR ARAYA GELECEĞİZ, OMUZ OMUZA VERECEĞİZ
Uzlaştırmanın kendileri için çok önemli olduğunu belirten Dr. Ali Çelik, “Biz bu yola birileri ile ayrışmak için birileri ile kavga yapmak için, kendimizi bir yere getirebilmek adına gelmediğimizi seçim kampanyamız döneminde de her aşamada da bunu herkese hissettireceğiz.
Küresel güçler, bir ülkeyi ve ya bir toplumu yok edebilmek için önce ajanları ile o toplumun içine dedikodu tohumları ekiyorlar, herkesin bir birini yok etmesi için bir mücadele ortamı oluşturuyorlar. Sonra millet birbirini yok ettikten sonra en son kalanı da onlar yok ediyor sonra o ortama hâkim oluyorlar. Böyle bir tuzağın içerisine düşmememiz lazım. Tokat’ın geleceği için bir araya geleceğiz, omuz omuza vereceğiz. Mücadele içerisine gireceğiz her saniyemizi her dakikamızı o amacı gerçekleştirmek için geçireceğiz” şeklinde konuştu.
TSO’NUN EN BÜYÜK SIKINTISININ KURUMSALLAŞMAK
Tokat’taki TSO’nun en büyük sıkıntısının kurumsallaşmak olduğunu ifade eden Dr. Ali Çelik, TSO’nun şuan ki yapısının çok kurumsal olduğunu düşünmediğini söyledi. Dr. Çelik, “Biz ilk defa bir seçimde bir vizyon belgesi ortaya koyduk. Bir proje kitapçığı çıkardık. Önce odayı kendi içinde bir dönüşüme tabi tutacağız. Biz TSO’nun şuan ki yapısının çok kurumsal olduğunu düşünmüyoruz. Önce Ticaret Odasını kurumsallaştıracağız. Sonra Tokat’ta ki bütün firmaların ve bütün şirketlerin kurumsallaşabilmesi için neler yapılması lazım, ticaret odası olarak biz buna nasıl katkı sağlayabiliriz bunları konuşacağız, bunları başarmaya çalışacağız, hayata geçirmeye çalışacağız. Biz TSO olarak bir kenarda evrak veren, aidat toplayan kurum olmak yerine artık herkesin ticaretinin hayatının içerisinde olacağız. Her insan bir şekilde bizi yanı başında görebilecek. Tokat’ın kurumsallaşmaya, özellikle ticaret adamına şiddetle ihtiyacı var. Artık uluslararası büyük firmalarla çalışabilmeniz, bir şey satabilmeniz için firmalar öncelikle bizim kurumsal yapımızın ne olduğuna bakıyorlar. Kurumsal yapımız iyi değilse sağlıklı değilse bizim onlara sağlayacağımız imkânlar onlar için avantajlı da olsa bizimle ticaret yapmıyorlar. Artık çağ değişti dünya değişti ama biz hala geçmişin ticari anlayışı ile devam etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda Tokat’taki ticaret adamlarına rehberlik ve önderlik yapmaya çalışacağız.
KENDİ ÜRETTİĞİMİZ BİZE AİT OLAN ÜRÜNÜ PAZARA ÇIKARAMIYORUZ
Dr. Ali Çelik, markalaşma ile ilgili olarak, “Dünya da artık markalar savaşıyorlar. Bir ürün bir değerinizi pazarlayabilmeniz için bunun marka olması gerekiyor. Bu anlamda ciddi çalışmalar yapacağız. Başkaları hiç kendisi ile alakalı olmayan şeyleri sanki kendi üretimi kendi değeri gibi pazarlamaya çalışıyor. Unu buradan götürüyorlar Vakfı Kebir Ekmeği diye satıyorlar, eti buradan alıyorlar Afyon sucuğu diye satmaya çalışıyorlar. Biz kendi ürettiğimiz her şeyi ile bize ait olan şeyi maalesef pazara çıkaramıyoruz. Tokat’ta Gıda Mühendisliği, Ziraat Fakültesi, Tıp Fakültesi var, bir takım bilimsel çalışmalar yapabiliriz. Dünya artık organik ürün peşinde, lezzetli kaliteli ürünlerin tüketimi ile alakalı ciddi bir pazar oluşuyor seçicilik başladı artık toplumlarda. Allah bununla ilgili her türlü imkânı ve güzelliği vermiş. Tokat domatesinin biberinin tokat yaprağının kalitesini lezzetini tutabilecek hiçbir şey yok. Başkaları Tokat’ın domatesi yaprağıymış gibi üzerine Tokat’ın etiketini basıyorlar. Siz kendiniz beceremiyorsunuz biz sizin isminizle piyasaya ürün satıyoruz diyorlar, maalesef bu acı tabloyu seyrediyoruz.” ifadelerini kullandı
YERLİ FİRMA VARSA DIŞARDAN HİÇBİR ŞEYİN GİRMESİNE ASLA MÜSAADE EDİLMEMELİ
Projeleri arasında yer alan dördüncü maddenin geliştirme olduğunu belirten Çelik, “Bu şehirde eğer kendi yerli üretimimiz varsa kendi yerli firmamız varsa dışarıdan hiçbir şeyin girmesine asla müsaade etmememiz lazım bunu da yapması gereken kurumun ben TSO olduğunu düşünüyorum” dedi.
ÇÖZÜM
Dr. Ali Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü; “Çözüm için yapmamız gereken şey topu başkasına atmayacağız. Şu ana kadar hep faturayı siyasilere kestik. Her şeyin çözümünü siyasilerden bekliyoruz. Biz onları çalıştırabilme, onların arkasını destekleyebilme, onlara proje taşıyabilme noktasında maalesef çok ama çok kötüyüz. Biz şehirle alakalı önemli projeleri hazırlayacağız. Bunların altını dolduracağız destekleyeceğiz, Ankara’ya gittiğimizde diyeceğiz ki Sayın Bakan, Sivas‘a şu kadar kilometre yol yaptın, Tokat’a bu kadar yaptın, Tokat’ın 80’li yıllarda açılmış havaalanın faaliyete geçirmedin veya Tokat’ta geçmişteki hayvancılık potansiyeli bu kadar ama siz başkalarına destek veriyorsunuz, önüne haklı olduğumuza dair bilimsel bir çalışma götürmemiz lazım. Bizim bu projelerin takipçisi olmamız lazım. Biz farkında değiliz gücümüzün”
YÖNETİCİLERİN ŞİKÂYET ETME HAKKI YOK
“Her şeyin ticaret, her şeyin ekonomi olduğu bir Dünyada TSO’nun çok ön plan geçmesi lazım. Bir şekilde başarmak zorundayız. Yöneticilerin şikâyet etme hakkı yok, ya başaracaksınız ya bırakacaksınız, öyle koltuk işgali yok.
BU ŞEHRİN OLMAZSA OLMAZI TARIMDIR
“Seracılık, sözleşmeli çiftçilik, organik tarım, tıbbi ve Endemik bitkilerle ilgili çiftçimiz bilinçlendirilecek ve teşvik edilecektir.
Sebze ve meyve işleme ve paketleme tesisleri oluşturulacaktır. Tarımsal üretimimizin ulusal ve uluslararası pazarda yerini alması için pazarlama ve ihracat departmanlarımız yoğun bir çalışma yapacaktır.
Teknoparkı ve Üniversiteyi çok daha aktif bir şekilde ticari anlamda değerlendireceğiz. TSO’nun alt kolları var bunun kolların sayısını da artıracağız”
YETİŞMİŞ ELEMAN KONUSUNDA ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR
Tokat’ta eğitim alanında yetişmiş eleman konusunda çok ciddi sıkıntıların olduğunu belirten Çelik, “Tokat’ta işsizlik falan olduğuna inanmıyorum, nitelikli eleman sıkıntısı var.
Bir firma bir yere yatırım yapacağı zaman ben orada yeterince nitelikli eleman bulabilir miyim, ilk önce bunu araştırıyor. İlk önce İŞGEM, İŞKUR, Halk Eğitim ile Çıraklık Eğitimle ortaklaşa bir takım çalışmalar yaparak herkesin kendi alanı ile alakalı yetişmiş eleman konusunda ciddi çalışmalar yapacağız.
Yurt dışı gezilerini biraz daha kurumsal ve profesyonel hale getirmeyi düşünüyoruz.
Biz Tokat Organize olarak çok kötü kurulduk. Çok kötü şartlarda imkânlarda kurulduk. Organizeyi cazip hale getirmemiz lazım. Tokat’ta kendi mahalli ürünlerimizle alakalı DİMES, OLCA yıllardır ulusal pazarda bizi temsil ediyorlar ve istikrarlı bir şekilde temsil ediyorlar. Ulaşımla ilgili ciddi bir sıkıntımız var. İnsanlar gidemedikleri yerlere yatırım yapamıyor. Turizmde bununla bağlantılı, sanayide bununla bağlantılı birçok şey bununla bağlantılı. Bunu la ilgili TSO biraz daha aktif rol üstlenip, bütün enerjisi ile bu işe yoğunlaşması gerekir diye düşünüyorum. Havaalanı ile bir çalışma var, Ünye-Akkuş yolu ile alakalı ulaştırma bakanımız bir bilgi verdi. Sivas tokat arasına Çamlıbel Tüp geçit ile ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor. Biz bunların takipçisi olacağız. Biz rica ettik, olmadı yok.