Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Geleneksel lezzetlerimizden biri olan Türk kahvesi, kıvamında pişirildiği vakit içimi daha keyifli olmaktadır. Daha önce Türk kahvesi hazırlamayan bayanlar, misafirlerine bol köpüklü ve lezzetli bir Türk kahvesi ikram etmek için aşağıdaki tarifimizi deneyebilirler. “Türk kahvesi nasıl pişirilir?” diye merak eden hanımlar için aşağıda tüm detayları ve püf noktalarıyla Türk kahvesi yapımı ve servis teknikleri anlatılmıştır.
Türk kahvesi malzemeleri (1 kişilik)
- 2 çay kaşığı ince öğütülmüş Türk kahvesi
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 fincan soğuk su
Türk kahvesi tarifi
Türk kahvesi tarifi tarih boyunca hep aynı kalmıştır. Tek kişilik bir Türk kahvesi hazırlamak için öncelikle malzemelerimizi ve cezvemizi hazır ediyoruz. Cezve içerisine iki çay kaşığı kadar Türk kahvesi ilave ediyoruz. Orta Türk kahvesi için 1 çay kaşığı yeterli olacaktır. Bol şekerli bir Türk kahvesi yaparken, 2 çay kaşığı şeker kullanmamız yeterli olacaktır. Sade Türk kahvesi hazırlanırken şeker kullanılmamaktadır. Türk kahvemizi ve şekerimizi ilave ettikten sonra, bir fincan soğuk suyu malzemelerin üzerine ilave ediyoruz. Türk kahvesi hazırlanırken soğuk su kullanılırsa, kahvemiz daha köpüklü ve tadı yoğun olacaktır. Su, şeker ve Türk kahvesini cezve içerisine ekledikten sonra, tüm malzemeleri çay kaşığı ile güzelce karıştırıyoruz. Türk kahvesi ocağa konulmadan önce şekerin tam olarak erimesi, kahvemizin daha lezzetli olmasını sağlar. Kısık ateşe aldığımız Türk kahvemizi üzerinde köpükler oluşmaya ve yanlardan kabarmaya başlayıncaya kadar pişiriyoruz. İlk oluşan köpükleri çay kaşığı yardımıyla fincanın içerisine koyduktan sonra, cezveyi tekrar kısık ateşe alıyoruz. Oluşan köpükleri yine çay kaşığı ile fincana koyuyoruz ve cezveyi üçüncü defa ateşe koyduktan sonra kaynamasını beklemeden, yanları kabarmaya başlar başlamaz ocaktan alıyoruz. Pişen Türk kahvemizi fincanın içerisine ağır ağır döküyoruz. Eğer pişen kahveyi fincana direk dökerseniz, köpükler yok olabilir. Bol köpüklü bir Türk kahvesi için pişen kahvemizi fincanın kenarından yavaşça dökmemiz gerekir. Tek kişilik, bol köpüklü Türk kahvemiz hazır. Afiyet olsun.
Türk Kahvesi nasıl servis edilir?
Evinize gelen misafirlerinize kırk yıl hatırı kalacak bol köpüklü Türk kahvesi ikram ederken, Osmanlı döneminden süregelen geleneklerimizi de uygulayabilirsiniz. Eskiden saraylarda padişahlara Türk kahvesi ikram edilirken, bir tepsi içerisinde Türk lokumu ve soğuk suyla birlikte servis yapılırdı. Bu gelenek günümüzde de devam etmektedir. Misafirperver ev sahipleri, hazırladıkları Türk kahvelerini soğuk su, Türk lokumu veya çikolata eşliğinde servis ederek, misafirlerinin gönüllerine taht kurabilir. Ardından bir de kahve falı bakıp, klasik Türk kahvesi ritüelini de yerine getirerek, hatırlardan çıkmayacak bir misafirperverlik ile dostlarınızı uğurlayabilirsiniz.
Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın