Tokat’ta süt sektörü buluşması gündemde: Çiğ süt fiyatında yeni karar var mı?
Ulusal Süt Konseyinin 16 Ekim'de Tokat'ta bölgesel istişare toplantısı düzenlemesinin planlandığı bildirildi. Konseyin son doğrulanan kararında çiğ süt tavsiye fiyatı 24,30 TL olarak korunurken yeni bir fiyat açıklaması henüz doğrulanmadı.
Tokat’ta süt üreticileri, sanayiciler ve kamu kurumlarının temsilcilerini bir araya getirmesi planlanan bölgesel istişare toplantısı gündeme geldi. Ulusal Süt Konseyinin 16 Ekim 2026 Cuma günü saat 09.30’da Tokat İl Özel İdaresi Kültür Merkezi’nde bir toplantı düzenleyeceği bildirildi. Ancak programın tarihini, saatini ve katılımcılarını doğrulayan doğrudan bir organizatör duyurusuna ulaşılamadı.
Toplantıda süt üretimi ve sanayisinin bölgesel konularının değerlendirilmesi öngörülüyor. Süt üreticilerini yakından ilgilendiren çiğ süt tavsiye fiyatına ilişkin ise Tokat’taki buluşmayla bağlantılı yeni bir karar doğrulanmış değil.
Tokat’taki süt sektörü toplantısı ne zaman ve nerede?
Bölgesel istişare toplantısının 16 Ekim Cuma günü saat 09.30’da Tokat İl Özel İdaresi Kültür Merkezi’nde başlamasının planlandığı bildirildi.
Programda Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, ilgili kamu kurumlarının yetkilileri ve süt sanayicilerinin yer almasının beklendiği aktarıldı. Tokat Valisi Abdullah Köklü’nün de toplantıya katılacağı belirtildi. Bununla birlikte katılımcıların kesin listesi ve fiilî katılımları bağımsız olarak doğrulanamadı.
Çiğ süt fiyatına zam kararı alındı mı?
Tokat’taki toplantıda çiğ süt tavsiye fiyatının artırıldığına ilişkin doğrulanmış bir karar bulunmuyor. Ulusal Süt Konseyinin daha önce yayımladığı açıklamalar ise fiyat değerlendirme sürecine ilişkin bilgi veriyor.
Konsey, 30 Nisan 2026 tarihli kararında, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeren çiğ inek sütü için üreticinin eline geçecek net tavsiye satış fiyatını 1 Mayıs’tan itibaren litre başına 24,30 TL olarak belirlemişti.
16 Temmuz 2026 tarihinde yapılan resmî açıklamada da piyasa koşulları ve üretim maliyetleri değerlendirilerek 24,30 TL’lik tavsiye fiyatının devamına karar verildiği duyuruldu. Aynı açıklamada fiyatın ekim ayında yeniden değerlendirileceği belirtildi.
Ancak bu değerlendirme takvimi, Tokat’ta yeni bir fiyat açıklanacağı veya zam kararı alınacağı anlamına gelmiyor.
Süt üreticilerine yönelik ilave ödeme koşulları neler?
Ulusal Süt Konseyinin 16 Temmuz tarihli kararında, soğutma, nakliye ve diğer cari giderlerin üretici örgütü tarafından karşılanması durumunda üreticiye litre başına 1,80 TL ilave ödeme yapılması öngörüldü.
Kararda ayrıca çiğ sütün yağ ve protein oranlarının esas alınan değerlerden her 0,1 oranında farklılaşması durumunda 36 kuruşluk fiyat farkı uygulanacağı belirtildi.
Bu koşullar, konseyin daha önce açıkladığı tavsiye fiyatı düzenlemesine ait. Tokat’taki toplantı sonucunda yürürlüğe giren yeni bir destek veya ödeme kararı olarak değerlendirilmemeli.
Toplantıdan yeni bir açıklama geldi mi?
16 Ekim için duyurulan bölgesel istişare toplantısının gerçekleştiğini ve toplantıda alınan kararları doğrulayan resmî bir sonuç açıklamasına ulaşılamadı.
Ulusal Süt Konseyinin ekim ayında çiğ süt tavsiye fiyatını yeniden değerlendireceğini bildirmiş olması nedeniyle üreticiler açısından önemli konu, bu değerlendirmeye ilişkin açıklanacak resmî karar olacak. Yeni fiyat, uygulama tarihi veya destek koşulları konusunda doğrulanmış bir duyuru bulunmadan değişiklik yapıldığı söylenemiyor.
